onsdag 25 februari 2015

Inbrott, fostervatten, dödsfall & kallt guld... En helt vanlig dag på jobbet!

Igår så började dagen 08:00 med besök hos en son som nyss tappat sin mor. Hon hade av sjukdom gått vidare [dödsfall]. Trots att åldern, 87 år, borde ha gjort att man är förberedd så var upplevelsen att det gått för fort. Efter vårt möte säger sonen att det känns så bra med mig & trots att jag är "dyrare" än andra så vill han att jag ska hjälpa till att sälja hans mors hus....

Känns bra att komma tillbaka till jobbet med påskrivet uppdragsavtal & min assistent Veronica scannar in det & lägger det i akten.

-Faaaaaaaaaan skriker hon, nu hände nåt.

hon rusar in på toaletten & vi andra står som frågetecken???

-Vattnet har gått säger hon [Fostervatten] & resten av tjejerna på kontoret liksom banken får helt plötsligt annat att tänka.....
- Ring Emil [Veronicas man] & cirkusen har sin gilla gång...



Klockan elva ringer fotografen som fått nyckeln till ett hus där säljarna jobbar på annan ort & är väldigt skärrad.... [Inbrott]
Han upptäckte, efter att ha plåtat några rum, att allting inte stod rätt till. Någon hade under natten gjort inbrott genom att krossa altandörren. Det hade snöat på morgonen så inga spår fanns kvar utomhus. Det blev att avbryta fotograferingen & ringa säljaren & polisen.

Kl 13:00 kommer fotografen in, då har jag gjort 2 intagsförsök till med gott resultat & dags för skidåkning [Guld] Tillträde kl 15:00, kontrakt kl 15:30 & två affärer sys ihop innan det är dags att gå hem, en helt vanlig dag på jobbet med andra ord // Peder Ledin

tisdag 24 februari 2015

Den kalla ambassadören

Då var det äntligen min tur att få introducera mig! Joe Maatouk är namnet, inte
JO E utan testa ta fram den tuffa sidan av dig och släng på lite amerikansk accent så får du nog till det. Använd gärna kroppsspråket om det hjälper dig att komma in i rollen som amerikan, men hoppa det när vi träffas personligen :)

Nog om hur mitt namn uttalas, jag är som de säger Fastighetsbyråns kallaste studentambassadör. Kallaste kan man undra? Kan bero på att jag bor i Luleå och inte på västkusten. Missförstå mig inte, Luleå är en underbar stad med ett hysteriskt studentliv… trodde jag tills jag deltog på kickoffen 2015. Att mäklare kan festa hade man hört, men detta var något utöver det vanliga.

Sedan snart 2 år tillbaka har jag stolt representerat Fastighetsbyrån då jag fick en förfrågan från Ulf, det var ett solklart JA från min sida. Minns verkligen dagen då Ulf ringde, det var ett okänt nummer men min magkänsla sa mig något annat. Hjärtat började oförståeligt dunka med ett snabbt tempo, nervöst klickar jag på den gröna luren och får höra ”Hej Joe, det är Ulf från Fastighetsbyrån”. Då insåg jag att jag var den lycklige (menar förstås att jag blev ambassadören)!

Ett antal veckor av praktiken är idag gjord och nu står jag i princip på tårna redo att få komma ut i mäklarvardagen, samtidigt som nerverna börjar dra ihop sig inför vad som väntar runt hörnet. Jag har fått äran att praktisera på några olika kontor för att jämföra vart jag trivs som bäst, bland annat på Fastighetsbyråns kontor i Solna/Sundbyberg. Jag skulle vilja skriva lite kort om kontoret innan jag tackar för mig:
Solna/Sundbyberg, ja, vart ska jag börja… en stor driven FAMILJ skulle jag vilja säga. Jag har varit på många kontor, men inget är som detta. Det tog mig inte många dagar att inse vilka underbara individer det är som jobbar här. Jag minns särskilt min tredje dag på praktiken, klockan var 8:30 då jag kom intrampades mot morgonkaffet och möts av en mäklare med tårarna i ögonen. Något personligt hade hänt utanför jobbet, av ren empati går jag fram och kramar om henne som om det vore en person jag känt i flera år. 

Jag ser verkligen fram emot att få komma igång och bli en del av familjen!

Joe Maatouk
Studentambassadör för Fastighetsbyrån och
Mäklarstudent på Luleå Tekniska Universitet


 

måndag 23 februari 2015

Fastighetsbyråns eget FasIT


Då var det dags för ännu ett gästinlägg från huvudkontoret. Jag heter Anna Ståhl och hör till Utvecklingsavdelningen, som mest består av före detta mäklare (undertecknad inkluderad). Vi arbetar med de tjänster vi erbjuder kunderna, interna verktyg som ska underlätta mäklarnas vardag, vårt samarbete med banken samt vårt miljö- och hållbarhetsarbete.

Visste du att Fastighetsbyrån tar fram ett eget mäklarsystem? Det är alltså det program som mäklare och assistenter använder i sin vardag för att hantera alla objekt och kunder. Det är här man skriver sin objektbeskrivning, hanterar bilder och skjuter ut annonser till Hemnet. Registrerar sina visningsdeltagare, hanterar budgivning, skriver ut avtal – ja listan kan göras lång.
Vi använder idag ett annat av de system som finns på marknaden, men vi har under lång tid känt att vi själva vill ha möjlighet att styra vidareutvecklingen i den takt och riktning som krävs för att motsvara kundernas förväntningar på mäklartjänsten. Fastighetsbyrån är Sveriges största mäklare, och den samlade kunskap detta ger om våra kunders behov kan vi dra större nytta av i vårt eget mäklarsystem. Givetvis utlystes en namntävling med fina priser och från två kollegor i spanska Torrevieja kom vinnarförslaget: FasIT.

Huvudansvaret för detta projekt ligger på vår IT-avdelning, men vad vet väl dom om en mäklares vardag? Här kommer Utvecklingsavdelningen in i bilden. Vår roll är att bidra med kunskap om verksamheten, både hur saker och ting fungerar idag och var det finns förbättringspotential. Givetvis tar vi även hjälp av våra aktiva mäklare och assistenter som kommer med värdefull input. Men med kunskap om mäklarvardagen kommer man bara halvvägs, så i projektet arbetar även kollegor och externa konsulter som har erfarenhet av att bygga affärssystem, vi har experter inom användarvänlighet och grafisk design och givetvis finns även våra jurister representerade i teamet.

Tillsammans specificerar vi hur olika delar bör fungera innan vi diskuterar det med systemutvecklarna för att säkerställa att det även är genomförbart (till rimlig tid och kostnad…) innan dom påbörjar utvecklingen.

Vi hoppas att du som mäklare, assistent eller student ser fram emot FasIT lika mycket som vi gör!

Hälsningar
Utvecklingsavdelningen genom Anna Ståhl


Så här såg delar av projektteamet ut på vår kick off i januari, för dagen hade FasIT:s logo fått en liten upprockning!



tisdag 17 februari 2015

Aktivitet = A och O


Jag satt och kollade på fotboll med min 11 åriga dotter när hon efter att ha varit tyst ett tag sa, det gula laget kommer nog inte vinna. Jag vände mig mot henne och frågade varför hon trodde det. Och svaret var något som jag tycker alla som någonsin vill lyckas med någonting borde ha i åtanke oavsett om det gäller jobb, vardag och oavsett bransch.
Och här kommer svaret: De skjuter ju aldrig fast de kan, hur ska det då bli mål??
Enkel matematik, sunt förnuft eller vad ni vill kalla det för.
Man måste skjuta om man vill göra mål och ju fler gånger man skjuter, ökar chansen till att göra fler mål! :)

onsdag 11 februari 2015

Dålig förlorare - Bra eller dåligt....?


 
Dålig förlorare?

Ursäkta om jag varit frånvarande ett tag :-(
Vi hade Kick-off i slutet på Januari [fantastisk upplevelse igen, tack Katja]
Vårt kontor var nominerat till "årets kontor", mina assistenter var nominerade till "årets assistenter" själv var jag med & slogs om titeln "årets mäklare". Dessutom hade vi spelat in en "helvetes bra rockvideo" [hahaha]
Med tanke på rubriken så förstår ni att vi kammade hem noll [0]....
Blev jag besviken? [JA!]

Dålig förlorare?

För att ni ska förstå mig backar jag bandet till 1981.
På den tiden var Ingemar Stenmark & Björn Borg idoler för rätt så många i vårt avlånga land. Jag var 13 år, min bror var 18 år och vi höll på med alpin utförsåkning & tränade "ganska hårt". På sommarhalvåret så hade vi en egen "tenniscirkus". Vi spelade alla stora finaler i såväl "Grand Prix" som "Grand Slam". Vi spelade på mammas gata [minitennis] & använde olika bollar för grus, gräs & hardcourt. Han var Björn Borg & jag fick vara Mc Enroe [hahaha]. Vi hade ganska enkla regler. Oavsett väder spelade vi i vita shorts & vit T-tröja. Man fick inte ta av sig på överkroppen hur varmt det än var & EFTER match var man tvungen att gå fram till nät & ta i hand & tacka för god match.......
Ofta var matcherna väääääldigt långa, jag var otroligt tjurig & sprang som ett tok mellan linjerna & returnerade oftast bollen.

Med tanke på rubriken så förstår ni att jag förlorade jag ganska många matcher.... [Inte roligt]

En final som jag minns bäst & som min mor ofta refererar till är finalen i Franska öppna 1982. En hård femsetare (drygt 5 timmar i gassande sol). I avgörande set förlorar jag med 14-12. Vet inte hur många matchbollar jag brände, men att gå fram till nät & tacka min bror för god match [Blääääääää] tog i mitt hjärta..... Att han sedan i sann syskonkärlek retade mig hela vägen in till huset gjorde det inte lättare att ta förlusten.....
I garaget så sågade jag sönder hans tennisracket [jag ägde detta tennisracket som han lånat].....

Ni kan själv förstå vad jag fått höra av min mor de senaste 34 åren..... [hahaha]

Att vara en dålig förlorare tror jag är bra inom vissa gränser. Jag har tidigare berättat om hur jag tappat ett uppdrag till en konkurrent [Tviiii] men efteråt skärpte mig & tog hem resten.

Att inte vinna titlar i vår Byrå [Fastighetsbyrån] är ingen skam, jag har fått många samtal från kollegor som vill komma & inspireras av vårt sätt att jobba. Det värmer faktiskt mer än att vinna priser. Jag är grymt stolt över mina "hjältar" på kontoret!!!

// Peder Ledin

måndag 9 februari 2015

Bra känsla!

Storslagen kick-off i Stockholm med alla härliga och duktiga kollegor i företaget som delar med sig utav tips och inspirerar till utveckling, min första kick-off där jag fick känna på företagets otroliga engagemang och målsättning mot att bli ännu bättre. Ett kärt återbesök på Högskolan i Gävle där jag efter tre års medverkan av Mäklardagen som nyfiken och pirrig student, i år besökte jag dagen som fastighetsmäklare och kunde själv dela ut lite tips och inspiration. Mycket handlar om att just utbyta kunskap med varandra och såklart erfarenheter för att slippa uppfinna hjulet på nytt. Att fokusera på rätt saker, att fokusera på vart just jag vill komma en dag. År 2015 har precis tagit fart och året kommer bli svårslaget, jag bara känner det och tänker satsa allt på den känslan.

Vart kommer detta år att ta er? jag vet att ni inte vet, men om ni visste vad hade ni svarat då? Kloka ord från Kjell Enhager som kom för att coacha mäklare och mäklarstudenter i Gävle under Mäklardagen!

tisdag 3 februari 2015

Vårt gigantiska spekulantregister!

Fastighetsbyrån har ett av de största Spekulantregistren i Sverige om inte det största. Det är inte så konstigt då vi har flest kontor, flest mäklare och träffar flest människor till följd av flest försäljningar. 
Det är väldigt enkelt att skryta om hur stort register vi har men vi får inte glömma det viktiga faktum att kunna lyfta nyttan med registret när vi är ute och träffar våra kunder och att vi faktiskt ser till att utnyttja denna guldgruva i form av intressenter på bästa möjliga sätt. Att inte göra det är ungefär som att köpa en Ferrari men bara köra den i tvåans växel. 
Vi är Sveriges största mäklare och vi ska agera som en sådan! :)