onsdag 26 november 2014

Mörker över Malmö och ljus i stugorna

Nu har solen  gått ner. Dryga tjugo minuter sedan, och vi sitter inne med tända ljus och mysbelysning i skyltfönstren. Det enda som hörs är radion i bakgrunden. Håkan Hellström på Mix Megapol. Sedan är det ljudet från snabba fingrar som frekvent slår mot tangenterna. Strax därefter hör jag kollegorna konversera. De konstaterar att det är någonting som har hänt . Folk är på hugget, kunderna vill ha ut mäklare hem till sig, när som helst på dagtid (!) De vill förbereda sig inför årsskiftet. De inser fördelarna, att ligga ett steg före alla andra som också vill ligga ett steg före. Fota bostäderna och få allt klart innan julruschen och mellandagsrean -  för att sedan, efter nyårsbravaderna, slänga partyhatten och sätta på sig gympaskor och bege sig ut på visningssafari. Smaska på smörgåsbordet, tillika bostadsmarknaden. Eller ja, så spås det åtminstone.

Mörkret omfamnar himlavalvet, vi omfamnar de sista veckorna innan jul. Kolsvart mörker ute, men i stugorna, både hos oss och alla kunder - lyser det hopp, värme och ljus.

Första advent på söndag! Ett tips: Glögg och pepparkakor på visning ger glada spekulanter och det blir en trevlig stämning.

måndag 24 november 2014

Mäklare möter mördare…..

Många människomöten måste mäklare mangla mellan morgon & midnatt, mestadels måndagar!

Malmberget: (Maskulint monument med mestadels mansgrisar)
Massor med monotona murare, mediokra målare, manodepressiva maskinförare med migrän (misstänkta mördare?) & massörer med muntra mungipor motarbetar Migrationsverket med muntliga missnöjes möten, mestadels med megafoner. Moderate ministern medlar mellan ”malmfältare”(majoritet) & Marockanska medborgare (minoritet). Masugnarna mottager malmletarnas material medan mäklarna med moloken min manövrerar mopeden motiverat mot målet.

Mora: (Moraeus melankoliska men musikaliska melodiplats).
Mångfalden, människomassan, motionerar mars månad maratonloppet med medar mot Mogrens minnesmärke med motlut, motvind & medelhårt motstånd. Mustafa Mohammed, medeldistanslöpare, missade Mångsbodarnas målsnöre med minsta, möjliga marginal medan medelålders mäklaren minutiöst monterar Myresjöhus massiva marbodalkök med minimiarvode.

Mariestad: (Munskänkarnas & mellanölets mötesplats).
Myndigheterna misstänker mäklarna myglar med matematiken, mörkar minus medvetet.  ”Marodörer & monopolspelande missfoster” markerar Madrids matador Manuel med målarfärg mot mataffärens manchesterrandiga markis. Mentalt motstånd mot min ”måttliga” månadslön muttrar mäklaren Mats Magnusson. Mäklarna missgynnas & motarbetas menar Mäklarsamfundet, moms memorerar medlemmarna månadsvis mot ”masen”!

Malmö: (Marinens & militärens motsvarighet med muslimernas Mecka)
Många muskelstinna motorcykelknuttar (miljöpartiets mardröm) med mastodont mustascher meddelar mäklaren med MMS: Möt mig, maskerad major, med Mercedesen mittemot Mekonomen! Muta märkt ”Motvillige Monarken” medtages, minimalt med minuter
måste miss-stämma!!! Maffia metoder misströstar mäklarna momentant mot mc-männens mantra… Mobbing & misshandel menar Mediamogulen Malou!

Mot midnatt marscherar mertalet mäklare, Maria, Magnus, Matilda, Mona, Morgan & mäklarassistenten Mikaela mot mittpunkten, metropolernas matställen, magarna måste mättas.
Meny: Medium, mör, Mignonfile med murklor & mormors mos, mousserande Moselvin (måltidsdryck) mot matstrupens mani, marängsviss med mörk Marabouchoklad (mums-mums). Magdansare, mest manliga, medverkar med magisk & magnifik motorik. Mäklarna mår mumma!!

/Mannen, Myten, Mäklarnas moraliske Mästare med mottot: ”Med medvind & motorbåt mot Madagaskar”

 

fredag 21 november 2014

Uppskattning, den bästa lönen man kan få

Idag kom det in en kund som jag sålde dess lägenhet för 1,5 år sedan. Vi skildes åt som vänner efter försäljningen men hon var missnöjd med mitt arbete. Trots flera visningar och trots att hon ökade det accepterade priset flera gånger och fått det önskade beloppet var inte hon nöjd.
Jag var t.o.m. tvungen att gå ner i arvode för att få henne bli någorlunda nöjd och se till att vi skildes som vänner. Gott rykte är ju vårt främsta verktyg i den här branschen och det är viktigt att vi gör allt för att bibehålla det goda ryktet trots att det är svårt att se till att alla kunder blir nöjda.
När min assistent kom in och sa att hon ville träffa mig blev jag lite paff. Vad vill hon mig efter 1,5 år? Just nu har jag otroligt mycket att göra med allt från coachning och ta hand om nya mäklare till planering för nästa år osv. 
Den första spontana reaktionen var, säg att jag inte är här, men jag tog mig mig själv i kragen och påminde mig själv att jag måste leva som jag lär.
Jag går ut till receptionen och ser en glad och söt äldre dam som står där och ler med hela ansiktet. 
Hon hälsar och kramar mig och tar fram ett inslaget paket från sin väska och ger det till mig. Jag står där som världens största frågetecken. Mäklarna har smugit sig fram och tjuvtittar. Jag känner och hör hur de viskar.
Vad är detta frågade jag. 
-Det är din present för att du gjorde så bra jobb, sa hon. 
-Men det har gått 1,5 år och jag minns att du inte var så nöjd, sa jag. 
-Ju, jag vet men det är först nu jag har insett vilket bra jobb du har gjort.
Det visade sig att de nya ägarna hade 
totalrenoverat lägenheten och nu efter 1,5 år trots att priserna i Solna har ökat med över 20% inte lyckats få tillbaka sina pengar. 
Bättre sent än aldrig! :))





 

Recept på en framgångsrik mäklare!

  • 2 årig utbildning
  • 1 års praktik
  • 1 gnutta erfarenhet
  • 1 mentor
  • En duktig assistent
  • Massor av aktivitet
  • Lite struktur
  • Stöttande kollegor
  • Sveriges största mäklarkedja
  • En förstående fru/man/sambo  
Blanda utbildning & praktik i en positiv miljö, gärna i ett kontor som tillhör Sveriges största mäklarkedja.
 
Se till att det finns minst en kollega runt omkring som kan tillföra erfarenhet. Finns det ingen erfarenhet till hands så kan det gå lika bra med entusiasm. Man bör dock inte överdriva den delen då det lätt kan bli överarbetat.
 
När du tror att mäklaren är färdig så tillsätt struktur. Hur mycket struktur du tillsätter beror på hur framgångsrik du vill att den färdiga mäklaren ska bli.
 
Låt mäklaren jäsa av nyfikenhet innan den stoppas in i hetluften.
Ha koll på mäklaren hela tiden, det är lätt att mäklaren blir överarbetande om den inte får rätt stöttning.
 
När mäklaren är tillräckligt varm i kläderna är det dags att släppa ut den i verkligheten.
 
Sätt på en namnskylt & ge mäklaren minst en adress om dagen tillsammans med en rimlig ersättning & en klar målbudget. Annars kan det kosta mer än det smakar & eftersmaken blir oftast bitter…

När mäklaren en dag kommer tillbaka med 2 intagsförsök om dagen vet du att mäklaren ger mer än den kostar.

 

Recept på en framgångsrik mäklare?

Till en framgångsrik mäklare serveras likväl ett glas fil med en hårdbröd smörgås på stående fot [mäklarlunch] som en fullmatad kalender. Se däremot till att inte servera champagne så att mäklaren blir full & kalendern ratad…
Om mäklaren har en fru/man/sambo se till att mäklaren kan kombinera jobbet & fritiden på ett balanserat sätt.
En het mäklare får inte bli utfryst eller utbränd. Om du ser tendenser till det, tillsätt en duktig assistent som styr upp mäklarens vardag.

En duktig assistent ser till att mäklaren blir framgångsrik…
En framgångsrik mäklare är inte till salu utan ser till intagsförsök blir till salu...
 

onsdag 19 november 2014

Snart är det midsommar............


Onsdag 19 november, i Boden är det permafrost, -15 grader kallt & mörker dygnet runt just nu...
Hur gör man då för att bli glad & positiv?
Ja, varför inte planera 2015 års aktiviteter...
Helt plötsligt är vi framme vid midsommar & det känns redan bättre i kropp & själ!

Om man nu inte är lagd åt det hållet, så kan man redan nu "julskylta" & det är precis vad vi också har gjort [haha]. Har införskaffat nya julstjärnor med LED-belysning & "bling-bling" [snygga].
Så nu lyser kontoret som en vanlig sommardag fast helt miljövänligt om man ser på elförbrukningen.


Jag tycker om att ha lite framförhållning som ni märker & gärna vara först...
 
 
Nu beger vi oss ut i mörkret & visar hus, med oss har vi ljuslyktor, glögg & pepparkakor som värmer både oss & kunderna. 
 
 
 





tisdag 18 november 2014

Den stora printdöden och Fastighetsbyrån X3

Sätter rubriken utifrån vad som till stor del upptar min tankeverksamhet just nu, som marknadschef på Fastighetsbyrån. Hur vi kan komma till en bredare förståelse inom Fastighetsbyrån kring att våra kunder är lika digitala som vi själva. Att de har lika högt ställda förväntningar och krav som vi själva vad det gäller att ta till oss information digitalt och inte längre på samma sätt som förut, som t ex i form av papperstidningar.

I mäklarbranschen lägger vi otroligt mycket pengar på utbudsannonsering i dagspress. Trots att vi gemensamt har Hemnet med miljontrafik varje vecka. Fast vi har stora mäklarsajter, varav vår egen fastighetsbyran.se tar en stolt första placering i form av besökstrafik. Den här frågan har varit på tapeten länge men nu tror jag att vi verkligen står vid ett vägskäl. Vi ser tydligt att papperstidningens läsartapp är större än någonsin tidigare, det blir växer för varje dag som går. Detta till förmån för .se och mobilsajter. Dagspressen har en stor uppgift framför sig kopplat till vår bransch, dvs att skapa alternativ för vår utbudsannonsering fast på nätet. Och vi i mäklarkåren blir viktiga kravställare. Mycket finns kvar att göra här, men det finns ingen väg tillbaka. Printdöden är här för att stanna och den ställer allting på ända utifrån hur vi mäklare tidigare har sett på utbudsannonsering.

Och samtidigt som jag sitter och skriver om det här och glatt planerar att lägga en stor del av Fastighetsbyråns centrala marknadsbudget på TV-reklam så ser vi samma mönster även där. ”Gammel-TV:n” är också på väg att förändras i grunden, då menar jag den TV vi alla är vana vid att stirra på till vardags i form av traditionella TV-sändningar och tablåer. Play, Youtube och andra rörliga kanalar återigen – på nätet – är på väg att ta över tittandet från den traditionella TV:n.

Inte lätt att jobba med de här frågorna när det händer så mycket nytt hela tiden. Sitter ändå och myser lite över att vi just nu sätter lite avtryck med de marknadsaktiviteter vi gör på Fastighetsbyråns marknadsavdelning. Sveriges största inredningsbloggar mfl. skriver om vår riktigt lyckade visningskampanj som vi kallar Fastighetsbyrån X3. Så snyggt jobbat och så bra mot de lite svårare storstadskunderna. Gå in och läs mer här http://www.fastighetsbyran.se/x3/

Ulrika Berg
Externmarknadschef

måndag 17 november 2014

Vilken fantastisk dag

Till en början en dag utan några helt bestämda möten eller besök, såklart några "att göra" saker som det i detta yrke nästan alltid finns gott om. Nu när dagen går mot sitt slut har ett uppdragsavtal undertecknats, ett köpekontrakt skrivits under, en visning har hållits i, härlig budgivning och mindre roligt ett återgångsavtal upprättats på grund av besiktningsvillkoret. Flera stora bitar ur vad en fastighetsmäklare arbetar med hanns med under en och samma dag. Därutöver alla övriga affärer som vill ha sin lilla tid nästan varje dag.

En intensiv dag men tack vare så mycket positivt från många kunder blir det sällan för mycket och jobbigt trots att det är mycket nytt och ännu mer att hålla koll på.

Det absolut bästa med dagen var köpekontraktet som skrev idag! När jag åkte ut till villan i Östhammar första gången var det mitt fjärde intagsförsök som registrerad fastighetsmäklare. Mycket väl förberedd, det viktigaste bitarna för just detta intag hade övats in och såklart var jag supernervös. Efter besöket skulle jag jämföras med andra mäklare och de skulle tänka över det hela. Vi hördes av igen efter avtalad tid och det hade bestämt sig för att jag skulle få äran att sälja villan, utan jämförelse med andra mäklare.

Villan utannonserades till en början som kommande försäljning medan säljaren letade ny bostad, efter en tid hade en ny bostad köpts och vi tryckte på knappen för att annonsera villan till salu. Ett tio tal personer hade anmält intresse innan och två öppna visningar samt någon privatvisning hölls förra veckan och en vild budgivning startade. Idag skrevs köpekontraktet under och det är den absolut bästa kontraktskrivning jag har hållit i med så otroligt glada och nöjda parter! Vilken fantastisk bra och lärorik dag att få redan nu i början av min karriär som fastighetsmäklare.

söndag 16 november 2014

The Rumble in the Jungle.....

Det finns många fighter som fått klassiska "namn"
- The Rumble in the Jungle
The Thrilla in Manilla

Dessa "fighter" är från boxningens värld & hämtade från Muhammed Alis karriär.
Vad har detta med Fastighetsmäkleri att göra undrar man då?

Jag tror att vi står för en klassisk match (igen), denna "fight" står om kunderna & mäklarna kommer att vara i fokus...

Igår pratade vi om att en fastighetsmäklare var ordermottagare.
Man satt på ett kontor & hälsade en säljare välkommen in & hjälpte kunden att sälja sin bostad....

Idag jobbar man mer proaktivt, fastighetsmäklaren söker upp säljaren & hälsar köparen välkommen in & hjälper kunden att köpa sin bostad....

Imorgon kommer vi att prata vi om att dagens fastighetsmäklare var ordermottagare....

Vad händer om ingen säljare traskar in på kontoret eller ingen köpare dyker upp på en visning?
Då blir det åter dags för en klassisk match: "Who´s got the leads of the Swedes"

Då kommer den mäklare som har flest aktuella kunder i sitt register att gå segrande ur den striden, om man bara vet hur man använder den utgående linjen på sin telefon...

Det kommer alltid att finnas en säljare som vill sälja & en köpare som vill köpa.
Fastighetsmäklaren är den naturliga länken mellan dessa två parter!

torsdag 13 november 2014

Fastighetsbyrån Göteborg NordOst på konferens

Så här ser det ut när mäklarna på kontoret i Göteborg NordOst är på konferens och brainstormar inför det kommande årets utmaningar!

onsdag 12 november 2014

Studentvardag!

Jag går tredje och sista året på Högskolan i Gävle och till våren har jag en fastighetsmäklarutbildning och en kandidatexamen i företagsekonomi. Jag har även fått äran att vara Fastighetsbyråns studentambassadör under min utbildning.

Tiden går så fantastiskt fort. När jag sökte in till utbildningen så tänkte jag ”tänk den dagen när jag är klar” som om det skulle ske i ett annat liv och att jag skulle vara en aning förändrad som person. Nu är jag snart där (dock samma person men lite mer kunskap i ryggen), det är ”bara” en B och C-uppsats som ska kokas ihop. Det känns som att någon sitter och gör trumvirvel just nu och jag bara laddar till juni då det är dags att fyra av startskottet och kasta sig ut i arbetslivet, fy sjutton vad jag längtar!

Jag gillar livet som student. Man kan ta med plugget och välja den miljö som känns bäst just nu att vara på, man kan ta en ”power-nap” när som helst under dagen och framförallt: man kan agendan för nyhetsmorgon utantill. Skämt å sido, att vara student är ofta väldigt skönt och många säger att man ska se till att njuta under denna tid. Jag njuter, dock ser jag fram emot att ha en aktiv vardag på ett jobb som är fylld med både rutiner och nya händelser. Det känns också grymt att snart få använda det jag lärt mig här på högskolan och på praktiken i arbetslivet. 

Som studentambassadör har jag haft fördelen att träffat många nya människor och personer inom branschen som jag lärt mig mycket av och dessutom så har jag fått tagit del av två fantastiskt roliga ambassadörsträffar. Jag vill därför rikta ett stort tack till Fastighetsbyrån och framförallt Linda, Ulf och Terese som alltid gör sitt yttersta för att vi studenter ska hamna på rätt plats i arbetslivet.

Tiden framöver kommer jag insupa all kunskap som kan kramas ur denna utbildning och framförallt, jag ska se till att njuta! 

Helga Winkler - Studentambassadör för Fastighetsbyrån och Mäklarstudent på Gävle Högskola

 

tisdag 11 november 2014

Grannkontor


Vi har många kontor spridda runt om i vårt land. Från småort till storstad, skog till strand, betongjungel till natur, kust till kust, söder till norr.. ja ni förstår vart jag vill komma med detta.

Att vi på företaget har nära samarbete är någonting vi drar stor nytta av. Styrkan i att vara stor är påtaglig.

Jag jobbar i Malmö. På mitt grannkontor i Solna/Sundbyberg sitter det en kollega/stjärna som jag ofta har kontakt med. Allt från erfarenhetsutbyte, till pepp, till skvaller, till kundmöten... En kollega i Vasastan, en på Kungsholmen, Växjö, Norrköping, Sjöbo, Ystad, Helsingborg, Vellinge... och så vidare..
God kontakt med sina medarbetare gör att vi kan lotsa och hjälpa kunder genom sina flyttmönster runt om i Sverige, samtidigt som kunden får känna sig trygg och får den bästa möjliga mäklartjänst och service på marknaden!

Malmö/Lund/Lomma/Kävlinge/Eslöv (under samma franchise) har ett väldigt nära och tätt samarbete och vi fungerar som en enhet, om än på olika orter. Vi hjälper kunder över gränser, och mot nya horisonter. Lycka i all dess former när man stöttar varandra och bygger dessa broar som bereder möjligheter, kontakter och försäljningar.




måndag 10 november 2014

Så ska svenska säljare styla så slutpriset stegras säkrast!


Sju svenska statistiker samlade sextiosju sugna spekulanter söndag sextonde september som skulle svara sanningsenligt, synonymt & samspelt: (Svarstiden sextio sekunder sattes som stoppgräns)
Svaren som spekulanterna skrev summerades sedan som saktext:

-          Småfattiga studenter såsom samhällsvetare, socialpedagoger, sjukgymnaster, svetsare samt sjuksköterskor söker små, svinbilliga singelrum!

Svar: Simpla struntsaker säljs, släng skinnsoffan som sorterat skräp, skaffa skeva speglar så storleken snedvrider synintrycket som större. Serveras svampsoppa skapas samhörighet.

-          Sterila, samhällsmedvetna såväl Saab- som Skodaägare söker sexrummare som saknar speciell stil!

Svar: Skippa städningen, sprid smutstvätten som snöflingor, sök sjabbig, skamfilad spis som säljargument.

-          Sjösjuka sjömän, svettiga sågverksarbetare samt stela stålverksarbetare söker stillhet, speciellt Sälen specificerades som sökområde.

Svar: Söv skrikande småbarn, se så skolans sommarlov startat, skjut samtliga strutsar som syns, stoppa störande skotertrafik. Stannar snabbtåget, Sj:s stolthet, schemalagt?

-          Senila Socialdemokrater, stressade Sverigedemokrater & separerade centerpartister söker södertvåor som stipuleras säregen ”stadskänlsa”

Svar: Synagogor som skapades ca sextonhundra sextiotvå ska styckas, sedan säljas som seniorboende. Sänk skatterna så Stefan, ”Sulan”, Svensson, Sträng snackar samma språk! (Samtliga sympatisörer ska samsas).

-          Snåla, skambjudande Smålänningar söker slott som säljs som skattebefriade småhus.

Svar: Skapa storskalig snökoja, sprutmåla sidorna, skriv ”Stockholms Stadshus” som säljande slogan så sprider sig statusen snabbare, skippa svarta slantar, se så sedelbunten stämmer, särskilt sävsjöbor skryter skapligt. Solens strålar smälter sedan ”slottet” som smöret som steks, skrattar smålänningen sist?

-          Stora, starka, svenska skogsarbetare som sällan sjukskriver sig, söker ”sekelskifteshus” som strålar snickarglädje!

Svar: Spika syllen snett som synden, svarva stabila stolpar själv, såga sönder sängen så sågspånet syns, snickra sauna & spa, skruva syntetiska skivor som snörasskydd, sota skorstenen, stensätt stigen som slingrar snoklikt så spirar sannolikt sentimentaliteten som Selma skulle sagt.

-          Snobbiga storstadsbor som saknar sambo söker sjönära sommarstugor som spökar?

Svar: Skaffa stearinljus så syns skuggorna som siluetter, sätt samsung stereon svagt så skrämmande sorl stör sinnesfriden, såpskura sovrummet & som slutpunkt, skaffa sandstrand så säljer ”skiten” sig själv….

 Snipp, Snapp, Snut
// Stjärnmäklaren signerade sagan själv

fredag 7 november 2014

En helt vanlig dag

När jag utbildade mig till fastighetsmäklare trodde jag att arbetet gick ut på att förmedla bostäder. Rätt snart insåg jag att jag även blivit psykolog. Ibland även läkare. Hur som helst så trivs jag med mitt val av yrke. Ingen dag är den andra lik.

Som exempel på detta är när köparen, samma dag som tillträdet, och berättar att de är på väg till bb för att föda. Andra yrken kanske hade fixat ny tid för tillträdet, men icke en mäklare! Eftersom det var viktigt för köparen att tillträdet blev av snarast så fick man börja dra i lite trådar. Efter att ha besökt personen som var god man och inblandad i affären och fått en påskrift där bar det av till bb. Mitt i krystningsarbetet skrevs papprena på och sedan bar det av till säljaren och banken. Effektivt värre! Men alla parterna var nöjda så då vart även mäklaren nöjd.

En helt vanlig dag i mäklarvardagen betyder alltså att man hela tiden är med om nya spännande saker.

tisdag 4 november 2014

Blinka lilla stjärna där....

Tisdag den 4 november & det är nästan 3 månader kvar till kickoff 2015 [Tootausändfifftiiiiin]
Årets tema är rock & det finns en tävling där bästa rockvideon ska koras på kick-offen.
Igår måndag gjorde vi det!
Vi blev alla stjärnor för en kväll. Hela kontoret var uppspelt, extremt fokuserade & studion riggad.
Vi hade valt låt [Hajjwäjjtoohäll], fixat scenkläder [nitar, läder & blingbling] & är säkra på att ta hem titeln årets rockvideo [hahahaha].
Det återstår helt klart några timmar vid klippbordet för att få ordning på slutprodukten, men det kommer att skrattas åt den kan jag redan nu utlova!
Det påminner lite om vår (mäklar)vardag faktiskt. Vi åker ut, samlar in material, sammanställer....
Det är ett jobb som ska göras, vi har förväntningar på oss, vi ska leverera.
Konsten är att göra det ofta och över tid, då blir man en mäklarstjärna!

 
 
Rockstjärnor eller mäklarstjärnor?