torsdag 26 september 2013

Backspegel

Det har varit tyst här på bloggen under sommaren.

I mitt fall beror det ju naturligtvis inte på att det inte funnits något att skriva om utan snarare tvärtom, att sommarens alla dagar har inneburit fullspäckad mäklarvardag.
Semester är något jag får ägna mig åt i ett annat liv, eller i alla fall under en annan årstid än just sommaren då vi i Lysekil har fullt upp med att uppfylla andra människors semesterdrömmar från påsk fram till tidig höst. Det fantastiska sommarvädret har ju inte gjort det speciellt svårt att sälja in att västkusten är bästkusten i alla fall!
Än finns tid att uppfylla drömmen - här en havsnära pärla i Trellybystrand med del i egen brygga.
Mycket jobb betyder många kundmöten, både med säljare och spekulanter, och eftersom ingen affär inte är den andra lik så har jag också kommit i kontakt med många intressanta företeelser och händelser.
Så även om ni inte var med i realtid så ska jag nu, när termometern kryper ner mot minusgrader och träden tappar sin löv, kika lite i backspegeln och återberätta lite från min mäklarsommar här på bloggen.

So stay tuned!

onsdag 25 september 2013

Ny kostym

Tågburen igen, den här gången på väg hemåt efter en rolig och framförallt intressant dag på huvudkontoret. Det var ett imponerande arbete och prototyp av nya webben som vi fick en presentation av och sen fick klicka runt lite i. Modern, fräsch, nytänkande och mycket estetiskt tilltalande!

Jag som har ett förflutet i en annan bransch med en mycket mer toppstyrd organisation kan bara återigen konstatera och framför allt premiera Fastighetsbyrån för att vara en företag som verkligen tar in och lyssnar på de som jobbar i organisationen så att slutprodukten blir något som många står bakom och kan jobba med istället för att det blir en skrivbordsprodukt av några "förståsigpåare" har skapat utan att lyssna in behov och önskemål.
Med tanke på att Fastighetsbyrån är Sveriges största mäklare så är det ännu lite mer imponerande att man lyckas bibehålla den platta organisationen med bra kommunikation och familjär känsla utan att ge avkall på proffsighet eller affärsmässighet. Faktiskt lite det som vår gästbloggare Fanny var inne på i sitt inlägg häromdagen.

Ska bli spännande att följa arbetet och utvecklingen tills dess att beta-versionen lanseras!

Dagens fastighetsbyran.se som snart får en nyare kostym.

Mentor


Som så mycket annat härrör ordet mentor från den grekiska mytologin. När Odysseus gav sig iväg i det Trojanska kriget utsåg han en beskyddare åt sin son Telemachos, vars namn var Mentor. Han fick i uppdrag att vara lärare, rådgivare och vän åt sonen under den tid fadern var bortrest.

Mentor är idag ett begrepp som beskriver en person som med hjälp av sin erfarenhet och kunskap stödjer och agerar bollplank för någon - en adept. Tillsammans arbetar man för att nå gemensamt överenskomna mål.
 

Fastighetsbyrån har i samarbete med Högskolan i Gävle startat ett mentorskapsprogram som initierats av branschrådet. Tanken är att erfarna fastighetsmäklare ska vägleda studenter som läser sitt första år till mäklare där studenterna får någon att vända sig till med sina funderingar kring mäklaryrket, som kan ge stöd, råd och inblick i arbetslivet.

Eftersom ingen någonsin blir fullärd och fastighetsmarknaden och dess regler, bestämmelser samt praxis är i ständig utveckling så är det naturligtvis en win-win situation där våra fastighetsmäklare får förbättrad insikt i hur utbildning går till i dagsläget samt träning i ledarskap och coaching.

Arla

Vissa arbetsdagar som mäklare slutar efter midnatt medan andra börjar i arla morgonstund. I morse ringde väckarklockan 03:30 *gäääsp* för att jag skulle hinna med tåget från Uddevalla vid 05:30.

Idag spenderar jag nämligen delar av min mäklarvardag på huvudkontoret i Sthlm där jag ska vara med i en referensgrupp för vår nya web. Jättespännande!

Men innan jag är framme i huvudstaden så svarar jag på mail, skriver objektsbeskrivningar och passar på att blogga lite medan tågvärdinnan servar med kaffe och solen går upp över ett dimmigt och kylslaget landskap utanför tågfönstret. Sämre kan man ha det trots att dagen startade okristligt tidigt :-).

tisdag 24 september 2013

Gästinlägg av Fanny Hörndahl: Hur är läget?

Hur ofta pratar vi inte om att läget är det viktigaste? Att läget är det som är avgörande? Läge, läge, läge…


Fanny och kollegans hund Minus.
Jag kan inte göra annat än att hålla med! Jag bor och arbetar (Fastighetsbyrån Enskede) i vår fantastiska huvudstad som erbjuder en outtröttlig bostadsmarknad och enorma möjligheter för dig som fastighetsmäklare! Varför åka över Atlanten och satsa på att bli toppmäklare på Manhattan och vara med i ”Million dollar listing”? Stockholm eller New York? Valet är väl självklart?! :-)
Den här hösten har varit fantastisk på alla sätt och vis! Prisbilden i Stockholm har exploderat efter sommaren och i och med det följer ett stort antal försäljningar. Jag stortrivs med att arbeta som fastighetsmäklare och särskilt i en marknad som den här i Enskede. Just nu sätts vi alla på prov och det gäller att springa fortare än benen bär! Nya löparskor står på inköpslistan…
Från Mäklarinsikt 2013:2, om vad vi mäklare trodde om kvartal tre:
På bostadsrättsmarknaden bedömer nära var tredje fastighetsmäklare, 31 pro­cent, att priserna kommer att stiga det kommande kvartalet. Det är fyra gånger fler än de 8 procent av mäklarna som tror att priserna kommer att sjunka. 61 procent räknar med oförändrade priser. Det tyder på fortsatta prisökningar på bostadsrätter.
En tredjedel av oss hade rätt och nu vill vi bara att det fortsätter i samma takt! Förra helgen hade jag möjligheten att få visa ett mycket attraktivt boende i eftertraktade Gamla Enskede. En charmig 20-tals villa hade totalrenoverats och gjorts om till en bostadsrättsfastighet. Här erbjöds ett boende med alla bekvämligheter och lyxartiklar som kan efterfrågas! Priset var mycket högt satt utifrån områdets normala prisbild och trots detta var intresset enormt. Hela 25 sällskap anmälde sitt intresse i förväg! Närmare 50 sällskap dök upp på visningen och återigen fick vi bekräftat att det som är riktigt bra och attraktiv skapar idag ett enormt intresse och med ett slutpris som följer därefter! Se bilder nedan.
Nog om vår marknad… I fredags hade vi en mycket trevlig invigning på vårt grannkontor i Hammarby Sjöstad. Vilket härligt gäng dem är! Och vilket kontor! I ett av de nybyggda husen precis vid vattnet, sitter våra kollegor i en fantastisk lokal och med en utsikt av dess like. Här bjöds det på snittar av alla dess slag och champagnen flödade! J Det underbara med Fastighetsbyrån är att alla är som en stor familj och det är alltid lika kul att ses och snacka lite vid dessa festliga tillställningar.  Våra årliga kickoffer, AW´s och belöningsresor ger så bra kontakt kontoren i mellan och gör oss riktigt sammansvetsade - snacka om ett vinnande koncept!
Tack Lena, Filip, Marcus med flera för en jättetrevlig kväll som sen avslutades på Café Opera!
Vi kanske ses här på bloggen snart igen!
/Fanny Hörndahl, Fastighetsbyrån Enskede


måndag 23 september 2013

Missa inte drömkåken!

TIPS!

Ikväll kl 20.00 har Drömkåken premiär på TV4. Fyra par tävlar om att inreda varsitt likadant radhus och vinnarna får 500 000 kr.

TV-formatet har tidigare blivit stor succé runt om i världen, bland annat i Australien med namnet The Block. Nu kommer alltså programmet till Sverige och heter Drömkåken. De fyra paren tävlar om att inreda fyra nyproducerade radhus som står på tomter i Huddinge utanför Stockholm. Agneta Sjödin är programledare.

Fastighetbyrån kommer att sälja husen. Vi har även mäklare som är med under programserien, bland annat som rådgivare till paren. En mäklare kommer även värdera de olika husen vilket är ett av momenten som avgör vilket par som vinner.

lördag 21 september 2013

Intåg


Pang bom så gjorde den här veckan hösten sitt intåg med sin klara höga luft, gulnade blad och regnskurar efter vad som har varit en helt fantastisk sommar. För oss i Lysekil innebär det delvis att vår mäklarvardag förändrar sig.
Från att ha åkt kors och tvärs i hela kommunen och visat fritidshus hela våren och sommaren så ebbar nu den typen av försäljningar ut, drömmarna om en egen liten stuga går i ide och istället så vaknar året-runt-hus-marknaden mer till liv igen. Omväxling förnöjer!

För att fira den nya årstiden och den kommande jakten på havets svarta guld lottade vi i går ut en hummertina bland de som gillar våran lokala facebooksida - Att bo i Lysekil.

onsdag 11 september 2013

Tack och hej!

Hej på Er, kära bloggläsare.

Vill bara göra ett sista inlägg och tacka för dessa år tillsammans med er. Nu är det dags för mig att sluta blogga här och lämna över till någon ny förmåga. Vem det blir är än så länge en väl förborgad hemlighet... ;)

Jag kommer dock att vara kvar som mäklare, så vill ni kontakta mig fortsättningsvis också, så är ni hjärtligt välkomna att göra det. Jag kommer även att fortsätta följa mina kollegors framfarter här på sidan, så en och annan kommentar kanske ni kan få från mig i framtiden också... :)

Så, lycka till med era fastighetsmäklarliv! Stoor kram från mig!

//Linda <3