tisdag 30 april 2013

Mer tacksamhet

Jag håller med Henrik att det är väldigt roligt när kunderna visar sin uppskattning. Nu fick jag iofs inte en lika flådig picknickkorg som min Göteborgskollega men dock ett mail som värmde och gjorde att alla de där extravisningarna kändes som väl investerad tid trots att just dessa spekulanter inte blev köpare just den här gången.

Hej Åsa,

Ville bara tacka så mycket för god hjälp och ett mycket professionellt uppträdande, vi ser fram emot fler visningar.
 
Med vänlig hälsning X&X

Tacksamhet

Extra roligt när ens kunder uppskattar när man hjälper dem med deklarationen i allra sista stund. Blir en härlig Valborgspicknick :).

Trevlig Valborg!

Gästspel

Då och då har vi ju haft lite gäster här på bloggen som på olika sätt delat med sig av sin mäklarvardag eller studievardag. Intressant att läsa även för oss som bloggar här regelbundet.

Nu tar vi steget längre och har skapat en gästbloggsprofil (se högerkolumnen). Tanken är att vi med jämna mellanrum ska få lite gästspel här på bloggen för att kunna erbjuda er läsare ett ännu bredare perspektiv på mäklarvardagen.

Dessutom finns det möjlighet för er läsare att önska gästbloggare eller önska gästspel från någon speciell roll som ni är nyfikna på. Så hör gärna av dig till oss om du har önskemål om vilka vi ska ta in som gästbloggare!

måndag 29 april 2013

Svängigt

Jösses vilken dag och då menar jag JÖSSES med stora bokstäver!

Dagen började bra och enligt plan med en snabb avstämning med en köpare angående försäljningen av hans hus som snart ska ut på marknaden. Efter det ett bra kundmöte gällande en kommande försäljning som jag hoppas får förtroendet att hjälpa till med. So far so good!

Efter det började det svänga rejält i mäklarvardagen och resten av dagen och kvällen också för den delen utvecklade sig på sätt som jag inte kunnat ana eller förutspå.....

Förutom att det som spekulant och säljare kan vara bra att veta att det är just säljaren som bestämmer till vem hen vill sälja, till vilket pris och när så är det lika viktigt att veta och förstå att inget är klappat och klart i en fastighetsaffär förrän det finns ett påskrivet köpekontrakt/avtal.
Muntliga överenskommelser kan iofs vara nog så moraliskt förpliktigande men i fastighetsaffärer så är ett muntligt avtal lika med inget avtal och det gäller faktiskt både köpare och säljare.

För att göra en lång och väldigt "berg-och-dalig" historia kort så hängde kvällens inbokade kontraktsskrivning på en skör tråd under eftermiddagen och 45 minuter innan de tillresta säljarna var på ingång sprack affären. Ett, ska vi kalla det, mindre roligt, besked att lämna till förväntansfulla säljare när de glada i hågen klev in på kontoret.

Men, förutom mycket annat, så ligger det i min roll som mäklare, att hitta lösningar på uppkomna situationer och efter ett snabbt "krigsråd" med mina uppdragsgivare körde vi på en plan B. Så efter lite förhandling och diskussioner så blev det alltså kontraktsskrivning ändå men med andra köpare än de som först var påtänkta.
Förutom att vi faktiskt hittade en lösning så kändes det bäst av allt att det var två nöjda säljare och två nöjda köpare som lämnade kontoret sent på kvällskvisten!

Imorgon nya tag och tillika sista dagen att göra avslut på innan vi på onsdag står på noll igen.

söndag 28 april 2013

Avslut

I fredags såg min jobbkalender helt obokad för helgen och även om det inte har varit några visningar så har jag fått jobba desto mer telefonledes både lördag och söndag för att "sy ihop" en fastighetsaffär. Det har varit många parter som skulle kontaktas fram och tillbaka och det har stötts och blötts en rad olika scenarion och förhållanden både med presumtiva köpare och med säljare men nu verkar vi i alla fall ha kommit nära ett avslut.

Att komma till avslut är så klart trevligt från ett mäklarperspektiv för det är ju dit man arbetar från den dagen man lägger ut objektet till försäljning men vägen dit kan ibland vara väldigt krokig och kantad med en massa om och men och bölja fram och tillbaka som en våg mot strandkanten.

I just det här fallet så nådde vi ganska snart acceptpris i försäljningen och budgivningen gick en bit över det så avgörandet kom mer att handla om att några budgivare hade villkor om försäljning av den bostad de har i dagsläget, dvs det skulle bli ett kontrakt med ett förbehåll, medan andra budgivare inte hade några villkor utan var beredda att skriva ett bindande kontrakt på en gång.

När man hamnar i det här läget så märker man som mäklare att det finns en ganska hårt förankrad myt hos många spekulanter att det är den som har högst bud som per automatik blir köparen. Så är det alltså inte även om det så klart oftast är pengarna som avgör. Det är säljaren som bestämmer till vem han vill sälja, när och till vilket pris. Det betyder faktiskt att säljaren inte behöver sälja till den som lämnat det högsta budet.

Nu kanske ni tänker att det kan väl inte hända speciellt ofta men faktum är att bara den här veckan har jag haft två sådana affärer. I den ena avgjorde hur huset tänkts nyttjas, dvs som året-runt-hus eller som fritidshus och i den andra att det fanns villkor om försäljning av annan bostad kontra att det inte fanns ett sådant villkor och i båda fallen valde säljarna ett lägre bud som bättre matchade deras situation eller krav.

Det mobila samhället med dator och telefon möjliggör, på gott och ont, att man som mäklare
kan rodda runt en budgivning även när jag som häromkvällen var med barnen på simskola.

fredag 26 april 2013

Happy friday!

Precis hemkommen från ett spännande och trevligt möte med mina chefer. Kommer att berätta för er här längre fram vad det gällde.
Nu blir det några timmars plugg med grupparbetet och sedan tar jag helg!

 

Trevlig helg på er!
/Elin

torsdag 25 april 2013

Flitens lampa

Timmen är sen och på kontoret på Rosviksgatan i Lysekil lyser flitens lampa. Det är först nu när telefonen tystnat för dagen och lugnet lagt sig som jag har möjlighet att ta tag i allt jag hade på min att-göra-lista idag eller i alla fall lyckas bocka av några punkter.

Just för tillfället äter jag resterna av morgonens premiärgodispåse och kliar mig i huvudet när jag försöker göra en ny eller rättare sagt uppdatera min handlingsplan. En uppgift som chefen förväntar sig att jag har klar imorgon. Rent ut sagt, skitsvårt - men ack så nyttigt!

Jag har identifierat tre fokusområden som jag ska jobba med och sen satt upp ett mål för vardera område. Mina fokusområden för kommande period är intag, NKI (nöjd kund index) samt struktur. De två första områdena går ju utmärkt sätta sk SMARTa (specificera, mäta, acceptera, realistiska, tidsbestämt) mål för medan det tredje nog får anses lite mer "flummigt och inte lika lätt att mäta. Jag anser det dock så viktigt att det måste vara med i min plan.

Fokusområdet "struktur" kommer att handla om att jag inte kan eller ens bör lägga fler arbetstimmar än vad jag gör just nu (15 timmar and counting bara idag). Inte heller tror jag att jag kan jobba så mycket mer intensivt. Utan för mig gäller det att hitta mitt optimala arbetssätt för att öka min verkningsgrad. Det vill säga jag måste bli bättre på att göra rätt sak på rätt sätt, jobba klart istället för att lägga på hög och klustra ihop liknande uppgifter för att bli mer effektiv.

Vi får se vad chefen säger om målen vid morgondagens avstämning!

Att jobba på Fastighetsbyrån..

Fastighetsbyrån har en Facebooksida som heter "Att jobba på Fastighetsbyrån". Sidan vänder sig till dig som är mäklarstudent eller på annat sätt är intresserad av arbetet som mäklare, mäklarassistent eller franchisetagare. Nu finns de även på instagram under namnet teamlulfa. Gör som jag, följ
Fastighetsbyråns rekryterare Linda och Ulf på facebook och instagram!


 
/Elin

Premiärvisning!

Jag gillar verkligen vårt huvudkontor som hela tiden jobbar för att förse oss med de bästa lösningarna och produkterna som finns att tillgå på marknaden för att vi ska ha de bästa förutsättningarna för att lyckas. Samtidigt som man gör det så har man en härlig touch och gör att jobbet också blir roligt.

Som till exempelvis när alla medarbetare på Fastighetsbyrån i måndags fick en inbjudan med biobiljetter och en stor godispåse till morgonens premiärvisning av våra nya reklamfilmer.

Jag tycker personligen att den nya reklamen var riktigt bra och tror att det finns en hög igenkänningsfaktor för många i den.


onsdag 24 april 2013

Neggo no.1

Vissa dagar önskar man bara ska ta slut. Idag är en sån dag. Min inställning är på botten idag, den existerar inte ens idag. Jag sitter och jobbar med grupparbetet i marknadsföring som jag berättat om tidigare. Jag läser raderna om och om igen men kommer liksom ingen vart. Tittar ut genom fönstret och där är lika trist och grått som mitt huvud känns idag. Men men, man får väl acceptera att vissa dagar är sämre än andra. Även om vi bara har 33(!) dagar kvar tills vi tar examen, så känns det som jag har ett gigantiskt stort berg framför mig innan jag är där. Hoppas ni haft en betydligt bättre dag än mig. Nu tar vi nya tag!


/Elin

tisdag 23 april 2013

Fredag, lördag, söndag..

Har haft fullt upp de sista dagarna och därmed inte hunnit kika in här på bloggen. Tänkte berätta för er vad jag har haft för mig!  

Fredag morgon skulle börja med ett möte med en av mina chefer. Jag satt och väntade på honom, han satt och väntade på mig. Problemet var bara att han var i Lysekil och jag var i Kungshamn. Ibland missuppfattar man varandra och då är det tur att det finns telefoner till hjälp ;). Därefter följde en fullspäckad dag. Jag var bland annat ute på fotografering, visning, kontraktskrivning m.m. Vid arbetsdagens slut åkte jag direkt till dukat bord för ännu en kväll med havets läckerheter.

Lördagen och söndagen spenderades med att assistera Åsa i Lysekil. Det är roligt att vara med Åsa ute när hon jobbar. Under hela tiden som jag pluggat har Åsa, (som även hon nyligen gått utbildningen) hela tiden funnits där som en vägg att bolla med och som faktiskt alltid haft väldigt bra svar när frågor dykt upp. Hon är lite som ett uppslagsverk! Det är därför är det extra kul att följa henne nu i starten av mäklarkarriären. 
Mellan alla visningar hann jag också fira min äldsta barndomsvän som fyllde 25 år. Som sagt, fullspäckade dagar, men oj så skoj. Även om detta yrket faktiskt kan innebära jobb måndag till söndag vissa veckor, så tycker jag att det verkar helt fantastiskt!

Havskräftor
/Elin



Lunchvisning...

...i ett soligt Guldheden, Göteborg

söndag 21 april 2013

Stege

Klockan är i skrivande stund 23:45 och jag har precis lagt sista handen vid min arbetsvecka. Det innebär att jag får ungefär 15 minuter helg innan det är dags att ta tag i kommande arbetsvecka. Som ni förstår är det minst sagt fullt upp i mäklarvardagen!

Förra veckans maxade tisdag följdes av en väldigt intressant och lärorik kursdag i Göteborg (mer om det i ett annat inlägg) som sedan raskt följdes av en maxad torsdag och en likadan fredag vilket bland annat resulterade i fyra nya undertecknade uppdragsavtal, försäljningsstart av nya objekt och förberedelser inför en späckad visningshelg.

Helgen har alltså varit fulltecknad med visningar från morgon till kväll. På vissa objekt var det första visningstillfället och på andra var det omvisning.
Solen sken från en klarblå himmel och när jag visade ett fritidshus ute på landet så surrade både en humla och en citronfjäril förbi så visst närmar vi oss våren även om trädens grönska fortfarande saknas.

Med mig på flera visningar i helgen hade jag den bästa visningsassistent man kan ha i form av Elin. Det är så grymt att ha hjälp på visningen så att spekulanterna känner sig välkomna och väl bemötta när de kommer till visningen samtidigt som jag i lugn och ro har möjlighet att mingla runt och svara på frågor som dyker upp när spekulanterna går runt i hus och på tomt.

Vår bloggchef Johan efterlyste lite fler bilder på oss mäklare in action och även om jag är mest bekväm med att vara bakom kameralinsen lyckades Elin fånga mig på bild när jag på en skraltig stege skulle sätta tillbaka en vindslucka. Så vi mäklare jobbar alltså inte bara med provisionstegar utan bevisligen även med och på "vanliga" stegar :-).

Over and out och på återhörande i nästa vecka!

torsdag 18 april 2013

Vill bara förklara mig lite

Jag förstår om ni är många som funderar över vart jag egentligen hör hemma då jag skriver om både Göteborg, Borås, Sotenäs och Lysekil. Tänkte förklara lite hur min situation ser ut.

Ursprungligen kommer jag från Hunnebostrand men bor nu i Göteborg och pendlar till Borås ett par gånger i veckan där jag går fastighetmäklareprogrammet.
Under sommaren 2012 hade jag min praktik på Fastighetsbyråns kontor i Lysekil. Min chef i Lysekil, Jörgen Hammargren köpte vid årsskiftet 12/13 kontoret i Sotenäs tillsammans med Alexander Gergils. Jag hade då chansen att få börja på kontoret i Sotenäs. I skrivande stund praktiserar jag där, men ambitionen är även att det är där jag kommer börja jobba när jag är färdig med studierna.

Som jag nämnt flera gånger och som jag även råder andra mäklarstudenter till så tycker jag att det är nyttigt att vara med flera olika mäklare ute hos kunder. Alla jobbar på olika sätt och det kan vara bra att få se lite olika arbetssätt för att komma underfund med vad som passar just en själv. Därför tar jag chansen när jag får, att vara med kollegorna i Lysekil då och då. För att få lite bredare perspektiv! Och självklart för att de är otroligt duktiga och trevliga :).

Nu ska jag hugga in på den här skålen, gott!

/Elin




Snart helg.

Precis ätit frukost och ska bege mig in till stan för att fixa några ärenden.
Därefter blir det till att jobba med arbetet som vi har i kursen Oraganisering av tjänster, servicelogik och servicekultur. Arbetet är väldigt omfattande och kräver mycket tid. Vi ska besvara x antal (läs mååånga) frågor med hjälp av olika teorier. Här är några av områdena som arbetet berör. Hantering av kundrelationer och kundvård, betydelsen av tjänster och relationer, kvalitetsstyrning i tjänsteverksamheter, principer för service management, m.m.


Helgen närmar sig och ikväll åker jag norr ut igen. Imorgon blir det jobb/ praktik i Sotenäs. På lördag och söndag skall jag även vara med Åsa i Lysekil på några visningar och kontraktskrivning.

Så kan en torsdag se ut för mig!



/Elin

tisdag 16 april 2013

Maxad

Idag har varit en totalmaxad dag i min mäklarvardag.

Först ut i morse, en fotografering av ett fritidshus där jag fick vara med fotografen, kånka utemöbler och fixa till lite för att det skulle se så bra ut som möjligt. Inte världens bästa fotoväder då dimman låg som ett tjockt täcke.
Himmel och hav utan horisont.
Sen direkt vidare till en visning av ett annat litet hus.

Efter det direkt tillbaka till kontoret för att ta tag i lite mailkorrespondens som ramlat in under helgen och under gårdagen då vi var i Prag. Medan jag höll på med det så kom en kund in på kontoret som jag bearbetat ett tag och som nu hade bestämt sig för att gå igång med sin försäljning. Yay!

Efter det oplanerade mötet for jag iväg till ett planerat möte, nämligen en värdering inför en bodelning.

På vägen tillbaka från den så åkte jag via ett annat fritidshus för att stämma av med säljaren efter en besiktning samt hämta upp lite handlingar (frågelista och driftskostnader).

Sen var det bara att hoppa in i lilla bilen åka tillbaka till kontoret för att hämta upp två intagspärmar. Lustigt nog föll det sig så att jag hade två intag i samma bostadsrättsförening och dessutom lgh snett emot varandra.
Så först tecknade jag uppdragsavtal med en äldre dam som blivit ensam och vill sälja pga det och sen gick jag vidare och tecknade uppdragsavtal med ett ungt par med en liten bebis som ska flytta pga studier (dubbel och trippelyay!)

Nu har jag precis mellanlandat på kontoret ytterligare en gång bara för att snart dra vidare till en visning av en villa som nog får markera slutet på den här långa arbetsdagen.

Imorgon vankas kurs i Göteborg på ämnet Time Management. Känns inte helt fel med tanke på att det varken var första eller sista gången arbetsdagen såg ut som den gjorde idag!

Stigande bostadspriser

Idag kom nya siffror från Mäklarstatistik vilka visar på stigande priser i storstäderna samt all-time-high i centrala Göteborg samt centrala Stockholm. På min marknad i centrala Göteborg har Accepterade priser tagits emot bra och begreppet har börjat sätta sig och blivit bekant för de flesta och som mäklare känns det mycket bra att jobba med Accepterade priser.

Nedan följer en sammanfattning av statistiken från Mäklarstatistik:


Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna fortsätter öka (den 16 april 2013).
   
Allmänt
Priserna på bostadsrätter fortsätter att stiga och man kan konstatera att det är nytt all time high för centrala Stockholm och centrala Göteborg. Det visar de senaste siffrorna från Mäklarstatistik. På tre månader har bostadsrättspriserna i riket ökat med 7 procent och på en månad med 3 procent. Villapriserna i riket har ökat med 1 procent både på en och tre månader.

- Utbudet av både bostadsrätter och villor är lägre än vid samma tid förra året, som dock var ett rekordår. Det är stor efterfrågan på bostadsrätter och vi har en större aktivitet på marknaden jämfört med samma period förra året. Det i kombination med det lägre utbudet är givetvis en bidragande orsak till prisökningen. Vi har en segdragen vinter som försenar både villa- och fritidshusmarknaden och vi ser för tillfället en liten prisuppgång även på villor, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

- Vi förväntar oss att utbudet kommer att öka, framförallt på villa och fritidshus. Den prisökning som vi har sett på bostadsrätter kan mycket väl fortsätta eftersom det är bostadsbrist på många orter. Det understryker behovet av att det bör byggas fler bostäder över hela landet, framför allt på orter med stor inflyttning, säger Peeter Pütsep.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, mars 2013
BOSTADSRÄTTER1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket+ 3%+ 7%+ 12%26 113
Centrala Stockholm+ 1%+ 4%+ 8%62 365
Storstockholm+ 2%+ 5%+ 10%37 952
Centrala Göteborg+ 2%+ 5%+ 10%40 465
Storgöteborg+ 2%+ 6%+ 14%28 117
Centrala Malmö± 0%+ 2%- 1%20 457
Stormalmö+ 1%+ 3%- 2%17 510
Statistiken baseras på försäljningen av 15 425 bostadsrätter under januari 2013 – mars 2013. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2012 – december 2012, tolvmånaderssiffran med januari 2012 – mars 2012 och enmånadssiffran jämförs med december 2012 - februari 2013.

Prisstatistik VILLOR, mars 2013
VILLOR1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket+ 1%+ 1%+ 2%2 347 000
Storstockholm+ 1%+ 2%+ 3%3 853 000
Storgöteborg+ 1%+ 1%+ 1%3 293 000
Stormalmö+ 1%+ 1%± 0%2 845 000
Statistiken baseras på försäljningen av 6 904 villor under januari 2013 – mars 2013. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2012 – december 2012, tolvmånaderssiffran med januari 2012 – mars 2012 och enmånadssiffran jämförs med december 2012 - februari 2013.
Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, län- och kommunnivå.

måndag 15 april 2013

En måndag i Lysekil..

Som jag skrev i fredags så har jag varit i Lysekil och jobbat idag då kollegorna är bortresta. Sist jag var här och jobbade var under min praktik i somras, solen sken och termometern visade 25 grader när jag checkade ut i slutet av Juli. Idag har himlen varit grå och regnet har smattrat mot fönsterrutan. Förutom det så har det känts precis som hemma :) Det får mig att tänka på vilken bra praktik jag hade. Hur går det för er andra mäklarstudenter, praktiserar ni, var? Dela gärna med er av era erfarenheter och tips för att finslipa mäklarformen!

Dagen har bestått av att fixa och trixa med lite olika saker, bl.a.  med att göra visningsprospekt. Imorgon bitti styr jag mot Göteborg igen och sedan vidare till Borås för föreläsning i Försäkringsrätt. 

Sommar i Lysekil
/Elin

lördag 13 april 2013

Funderar du på att bli Fastighetsmäklare?!

På måndag är sista dagen att ansöka till utbildningarna som startar i höst. Funderar du på att läsa till fastighetsmäklare men funderar över något? Passa på att fråga mig. Ni andra som har frågor är såklart också välkomna med era frågor, kör på!

/Elin

fredag 12 april 2013

Fredag hela veckan?!

Ja, då var det fredag igen och för min del återstår nu endast sju veckor kvar av studier, och sju veckor kvar av Göteborg därefter lämnar jag "storstan" på obestämt tid och bosätter mig i Sotenäs igen.
I veckan startade vår sista kurs Fastighetsförmedling 5. Den innehåller lite av varje, som läraren sa så inkluderar denna kurs de moment som inte varit relevanta i någon av de andra kurserna under utbildningen. För övrigt så känns det som man pustat ut nu i drygt en vecka för att ladda upp inför slutspurten. Har även hunnit med att göra comeback på fotbollsplanen i veckan vilket var superkul!

På måndag beger jag mig till Lysekil och min gamla praktikplats för jobb, kollegorna ska nämligen till Prag.

Det underbara vårvädret som skämt bort oss lyser idag med sin frånvaro, så lägger upp en bild från en promenad i Hunnebostrand under påskhelgen som bjöd på betydligt härligare väder!


Ha en fin helg! 
/Elin

Fredagshumor...


onsdag 10 april 2013

Till Salu på Fastighetsbyrån

Här kan ni se resultatet av måndagens fotografering samt hur vi på Fastighetsbyrån presenterar våra objekt till salu:

http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?type=search&pageRefId=37&ObjektID=1006143






tisdag 9 april 2013

Vädrets makter

Härligt väder gör fotona gott denna årstid och framåt. Fotade i Guldheden igår med duktiga fotografen Malin Timfjord från Esoft Systems. Solen lyste fantastiskt och molnen var som vita kuddar på himlen. Bilderna och särskilt utsiktsbilderna blev bra! Kommer ut på hemnet imorgon. Dr Forselius Gata 18 - håll utkik!

Det ringer, det ringer.....

Idag fick jag ett samtal från en kund. Hon berättade sitt ärende och det visade sig att hon egentligen sökte min kollega. Hon hade ringt och ringt sa hon, men kollegan svarade aldrig i sin telefon.. Inte så bra när man tänker efter, men bra att kunden ändå valde att försöka få tag i någon av oss andra istället för att bara strunta i det eller ringa annan byrå.

Nu hade kunden i fråga inte heller lämnat några meddelanden på kollegans svarare, så det är inte så lätt för kollegan att veta att någon ville ha tag i denne. Har man mycket att göra så hinner man kanske inte heller lägga tid på att ringa okända, missade samtal. Kunden i fråga ringde dessutom från dolt nummer, så i det här fallet var det helt omöjligt för kollegan att ringa tillbaka.

Det är naturligtvis inte lätt att vara tillgänglig jämt, eftersom kunder jag besöker inte uppskattar om telefonen ringer mitt i. Eller vid kontrakt, tillträden och andra möten. Listan kan göras ganska lång över tillfällen då vi inte kan svara i telefon.

Ett tips vi fått inom Fastighetsbyrån är att byta meddelande varje dag. Varje morgon redogör man mellan vilka tider man är anträffbar, eller inte anträffbar om man hellre vill lägga upp det så. Inte så dumt faktiskt.

Jag använder mycket och gillar skarpt den tjänst jag har i min telefon. Att jag kan ringa upp denna automatiska tjänst och knappa eller tala in om jag är på möte, har gått för dagen, är på semester etc och även när jag beräknas vara tillbaka. Då får kunden besked direkt när de ringer och kan också beräkna på ett ungefär när de kan förvänta sig att jag ringer upp.


 
                                                 Bild från clipart

söndag 7 april 2013

Vändning?

Till frukosten i morse läste jag Dagens Nyheter och hittade där en intressant artikel angående aktiviteten för fritidshus på bostadsmarknaden. Kolla in denna och denna länken för att se vad som stod.


Ha en fortsatt fin söndagskväll!
/Elin

lördag 6 april 2013

Back on blogg!

Oj, vilket uppehåll det blev. Av olika anledningar har tyvärr bloggen legat lite åt sidan för min del den sista tiden. Det blir inte alltid som man tänkt sig helt enkelt och då har man inte alltid huvudet på topp och inpiration till att skriva.

Förra veckan jobbade/praktiserade jag onsdag-måndag. Superkul! Vi hann med mycket på dessa dagar. Jag var bland annat med på flera intag, tillträden, fotograferingar mm. Påskhelgen var stor visningshelg för oss här ute på kusten vilket resulterade i att jag var med på en himla massa visningar! Jag höll en del av dem själv och på några assisterade jag Alexander. Man märker att fler och fler börjar bli köpsugna nu när våren tittar fram- tumme upp!  Jag hann även med att lägga upp en Facebook sida för vårt kontor i Kungshamn. Kika gärna in där, sök på "Att bo i Sotenäs". 

För ett par veckor sedan berättade jag att vi var i Lysekil och spelade in små filmsnuttar som vi kommer att använda på en del av våra objekt. Alexander lade i veckan ut det första objektet med denna typ av presentation. Kika in här för att se hur det blev! Vad tycker ni? Kommentera gärna :)

Lägger ut lite bilder från dagarna med jobb.. Påsk och visningar i såväl skog som havsnära lägen, härlig variation!

Ha en fin lördagväll hörrni!
                                    


Påväg mot ett litet unikt sommartorp i skogen
en enskild grusväg skapade någon form av trafikkaos mitt ute i skogen!?
Havsnära läge med egen brygga
Som sagt, kusten erbjuder lite av varje!
/Elin


fredag 5 april 2013

Revansch!

Idag var dagen jag tog revansch och fick lite plåster på såren för hårt arbete. Det behövde jag!

Först ut ett trevligt kundmöte med kaffe och wienerbröd, en liten promenad ute på landsbygden i vårsolen som förmodligen kommer resultera i ett nytt uppdrag. En fin start på fredagen!

Sen vidare till nästa kundmöte där jag bjöds på kaffe och bulle i solen på altanen där vi satt och diskuterade kommande försäljning medan fåglarna kvittrade i kapp. Man kan knappast ha så mycket trevligare arbetsmiljö än så.

Efter det tillbaka till kontoret för lite kontraktsskapande där det verkligen gällde att hålla tungan rätt i munnen då det innefattade allt från god manskap med tillhörande villkorsklausuler, förkomna skriftliga pantbrev som måste dödas plus norska köpare. Allt var verkligen tvunget att vara på plats och korrekt eftersom vi skulle skriva på plats i stugan och det inte fanns utrymme för att ändra något fel under själva kontraktsskrivningen.

På vägen till kontraktsskrivningen svängde jag förbi mitt andra kundmöte tidigare på dagen och skrev under ett uppdragsavtal. Ibland går det snabbt i svängarna :-)

Kontraktsskrivningen gick sen utmärkt. Dessutom fick extra fin feedback då norrmännen tyckte att jag var den mest seriösa mäklaren de träffat på och då har de gått på många visningar. De kände sig väldigt välkomna på visningen trots att det var så mycket folk och där måste jag återigen ge en eloge till Elin som var till stor hjälp och möjliggjorde att det både blev en bra visning för spekulanterna och för mig. Dessutom kände de sig välinformerade genom hela budgivningsprocessen och att jag gett dem de svar de behövde och det snabbt. Tackarrrrrrrrr (som de skulle ha sagt i Sveriges Mästerkock :-).

Nöjd och glad åkte jag vidare till mitt sista stopp för dagen. Säljarna som är ett äldre par och inte har tillgång till dator skulle dels godkänna bilder och beskrivning på deras hus som skulle läggas ut till försäljning idag. Jag tar det som en komplimang när säljaren blev rörd och fick torka bort en tår för hon tyckte att jag beskrivit deras hus precis så som hon önskat. Dessutom hjälper jag samma par att leta bostadsrätt på annan ort så jag hade lite nyutkomna objekt med mig till dem.

I natt hoppas jag att jag kan sova bättre än se senaste nätterna och så laddar jag om för nya spännande kundmöten imorgon lördag.

Trevlig helg på er!

Lap(p)ning

Idag hade vi en gemensam lappningsaktivitet på jobbet. Vi delade upp oss två och två och åkte ut till varsitt område omkring stan för att lappa i brevlådor.

När vårvädret visar sina bästa egenskaper, så är livet som möklare ganska behagligt. Särskilt när man får förmånen att kunna vara utomhus och samtidigt göra en god insats för företaget och kommande försäljningar.

Så i morse startade vi med kaffe och fralla på kontoret. Sedan snörade vi på oss joggingskorna eller promenadskorna och gav oss iväg.

Det blev en hel del lappning men, som rubriken antyder, även en hel del lapning - av sol. Nu har man varit svältfödd på den varan... Betyg på min förmiddag blev således A+.

torsdag 4 april 2013

Tröttmössa

Pust! Är trött som bara den efter två nätter där jag inte alls sovit som sig bör utan bara legat och vänt och vridit på händelser i mäklarvardagen :-/. Ibland önskar jag verkligen att man hade en på/av-knapp som man kunde använda när kom till jobbet resp. gick hem. Hade varit så praktiskt och skönt!

Ögonen går i kors, självkänslan har fått sig en törn och jag har absolut noll inspiration för att skriva de objektsbeskrivningar som bara måste bli klara tills imorgon. Kontraktet som jag också borde ta fram får nog vänta tills imorgon då jag förhoppningsvis är lite klarare i huvudet för där finns det inget utrymme för att göra fel.

Glädjande för dagen är dock ytterligare ett försäljningsuppdrag på ett fritidshus med fint läge! Men ändock så är det så mycket lättare att hänga upp sig på en enstaka tråkig händelse istället för att skaka av sig den och fokusera på framgången som också finns där.

Så sant och kanske något att praktisera mera!

Slutpris

Ni har väl inte missat Hemnets senaste nyhet om att de numera på sin sajt även publicerar slutpriser på sålda hus och lägenheter?

Under den nya fliken "Sålda objekt" på resultatsidan hittar man nu slutpriser för alla typer av bostäder. Priserna är sorterade på datum med den senaste försäljningen överst. Man kan även se vad utgångspriset var, förändringen i % i relation till försäljningspriset, kr/kvm osv.

Lite roligt för oss i Lysekil var att se att alla de senaste noterade försäljningarna i kommunen är våra!


 

Exempel på ett slutpris på 1100000 kronor.


Som vanligt hittar du mer information och kontaktuppgifter till ansvarig mäklare på bostadens egna sida. Där får man även information om liknande objekt sålda i närheten samt liknande objekt som är till salu just nu.

 
Slutpriset som visas på Hemnet är den faktiska summan som bostaden såldes för. Mäklaren rapporterar in det överenskomna priset vid kontraktskrivning efter att både säljare och köpare godkänt publicering på hemnet.se.

För dig som är intresserad av slutpriser på bostadsrättslägenheter, så är pris per kvadratmeter ett sätt att enklare jämföra lägenheter som är olika stora.
 
Under våren kommer Hemnet fylla på med ännu fler slutpriser. Bland annat kommer man att kunna gå tillbaka i tiden för se historiska slutpriser på villor och fritidshus. Dessutom utlovas en funktion för att kunna ta del av statistik som gör det lättare för dig att hålla koll på slutpriser för just ditt område.

onsdag 3 april 2013

Svängigt

Det svänger i mäklarvardagen må ni tro och trots att vi bara är på dag tre i april har inledningen på månaden å enda sidan bjudit på framgångar i form av nya påskrivna uppdragsavtal samt avslut i pågående försäljningar och å andra sidan motgångar i form av spekulanter som trilskas och gör livet mäklarlivet svårt och tufft.

Mäklaren ska ju vara den opartiske mellanhanden och ta tillvara både säljaren och köparens intressen samtidigt som man inte får agera i sak utan bara har en rådgivande roll. Minst sagt en utmaning och ibland en näst intill omöjlig uppgift!
Dessutom är det väldigt lätt att utse mäklaren till en syndabock trots att just mäklaren minst av alla är att beskylla. För det mesta går det utmärkt att tackla detta dilemma men ibland mellan varven så känns motgångarna alldeles väldigt orättvisa när man faktiskt inte gjort annat än att försöka göra så rätt som möjligt.

När mäklarvardagen inte alls känns schysst så är jag dock alldeles väldigt tacksam över världens bästa och mest omtänksamma kollegor som finns där och stöttar, peppar och plåstrar om en tilltufsad självkänsla. Ovärderligt!

En annan rolig händelse idag var att jag blev uppringd av en av er läsare som hade lite frågor om just mäklarvardagen. Jättekul och tack för påringingen Malin!

tisdag 2 april 2013

Volymavgift

Gissar på att det var några stycken som fick kaffet i vrångstrupen när de läste Dagens Industri om att regeringen och oppositionen utrett hur en framtida fastighetsskatt skulle se ut och kommit fram till att den skulle baseras på volym.

I princip ska de gamla taxeringsvärdena strykas eftersom det enda som ska avgöra skattens storlek är husets eller lägenhetens volym. Förlorarna på reformen skulle således vara de som har sekelskifteshus och sekelskifteslägenheter med generös takhöjd och vinnarna de som allt som oftast får en bula i pannan för att de slår i dörrposten.

Kanske tur att det var just den 1 april igår :-)

Bild från di.se

måndag 1 april 2013

Köp och säljtips!

Ni missade väl inte Köp och säljskolan på Nyhetsmorgon med duktiga Anna Larsson från Fastighetsbyrån i Bromma som också blev Årets mäklare på hela Fastighetsbyrån 2012?

Kika här för att se vilka tips Anna har till både köpare och säljare.

Förberedelse

Ny månad och nya tag som alltid den första dagen i en ny månad i mäklarbranschen. Man hinner knappt glädja sig åt att man haft en bra månad innan man åter står på noll och jakten på nya mål börjar igen.

Jag har i alla fall börjat månaden på allra bästa sätt med ytterligare ett påskrivet uppdragsavtal och snart stundar ytterligare ett kundmöte som jag som bäst håller på att förbereda mig för.

I telefonsamtal eller mailkonversation med kunden, vilket ofta är den första kontakt man har, så finns det viktig information att inhämta. Då menar jag inte hårdfakta som vilken fastighet det handlar om, hur man hittar dit etc. utan annan mer subtil information som i bästa fall ger mig indikationer på vilken typ av person som säljaren är och hur jag på bästa sätt kan förbereda mig inför vårt möte.

Idag ska jag träffa, vad vi brukar kalla, en blå person. Det har absolut inget att göra med någon partitillhörighet utan att detta är en väldigt korrekt person som gillar ordning och reda. En person som gillar fakta och statistik. En sådan som premierar att man förberett sig noga, läst på detaljer och kommer i utsatt tid.
Så givetvis har jag med mig agenda för dagens möte, topplistan från mäklarstatistik, underlag på tidigare försäljningar i området, hur ett prospekt ser ut och vad en besiktning i detalj innebär etc. Sent ska jag inte heller komma så därför är det hög tid att sätta sig i bilen och köra nu.

Vi hörs!