onsdag 31 oktober 2012

Ett steg närmare....

Är just nu heeeelt slutkörd efter fem timmars tenta i skatterätt. Nu är det bara att hålla tummarna!
Tror hela klassen är enig om att denna kursen var TUNG.

På väg från tentasalen sprang jag på Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist och Victoria Sundström, personalchef. Trevligt! De gästade ettorna på fastighetsmäklarprogrammet idag. De skulle bland annat föreläsa om etik och moral. Ett ämne som jag själv tycker är a och o i detta yrket!

Ikväll kilar jag iväg för att spela bowling med klassen, för att fira att tentan är gjord och att vi nu, är ännu ett steg närmare drömmen- fastighetsmäklare!


Ha en fin kväll!
/Elin

söndag 28 oktober 2012

Var rädd om din granne!

Idag är det grannens dag- en dag för att uppmärksamma och hylla sina grannar. Med anledning av detta har Fastighetsbyrån tittat närmare på vad vi säger om våra grannar i sociala medier.  

Visste du att:
  • Bland kändisar är svenskarnas drömgrannar Martin Timell och Brad Pitt. På topp bland mardrömsgrannar kommer Carola och Torsten Flinck.
  • 34 % av svenskarna anser att exet (fd flickvän/pojkvän/man/hustru) är den värsta grannen de kan tänka sig, jämfört med t ex chefen och svärmor som anses som en lite bättre granne.
  • 63 % av svenska folket anser att de blir störda av sina grannar.
  • Göteborgare blir i högre grad än övriga svenskar störda av hög musik och har oftare hört sina grannar festa.
  • 84 % av de som bor i hyresrätt blir någon gång störda av sina grannar. För bostadsrättsinnehavare är siffran 67 % och för villaägare 48 %. Hela 10 % av de som bor i hyresrätt blir störda flera gånger i veckan.
  • 14 % av svenskarna har någon gång hört sina grannar ha sex.
  • På frågan ”har du någon gång flirtat med din granne?” svarar 37 % Ja.
  • 24 % av svenskarna har någon gång kysst sin granne och ungefär lika många, 26 %, har någon gång blivit kär i sin granne.
  • 12 % har gått så långt att de inlett ett förhållande med sin granne. För 3 % av svenskarna har grannromansen lett till att man flyttat ihop med sin granne.
  • På frågan om vad man uppskattar mest hos en granne svarade hela varannan svensk ”att de alltid hälsar glatt”.
  • Bland partiledarna 2010 var Reinfeldt (29 %) mest populär som granne men på en stark andraplats kom Maria Wetterstrand med hela 23 % av rösterna.
Kika in här för att se hela resultatet.

Har du en granne som ställer upp i vått och torrt? Vad passar väl då bättre än att bjuda över grannen på en fika just idag för att visa din uppskattning?
När jag var liten var min granne min bästa vän,
en granne kan vara bra att ha!

/Elin

torsdag 25 oktober 2012

Vinnare med charm!

Ännu lite mer old news när vi nu är inne på det temat. Den här gången handlat det dock inte om hjältar utan om att det i början av oktober korades en vinnare i Fastighetsbyråns tävling "Sveriges Charmigaste Hem"!

Det charmigaste hemmet 2012 innehas, enligt de som röstade plus vår eminenta jury, av Sofia Leanders plus sambo och deras två barn och det återfinns i Knåda i Hälsingland. Även Sofia har en blogg där du kan hitta en massa charmiga bilder och tips på charmiga och fiffiga lösningar.

Det fanns också tröstpriser i form av den charmigaste altanen, mest kreativa, charmigaste texten etc. Här hittar du dessa.




onsdag 24 oktober 2012

En mäklarhjälte!

Nu är det här nästan "old news" men denna solskenshistoria förtjänar även att omnämnas här på Mäklarvardag för det är ju inte varje dag man hör talas om en äkta hjälte!

"För några veckor sedan var en av våra mäklare, Per Sandwall i Jönköping, på väg från ett kundmöte. Från bilen ser han ett äldre par några meter längre fram. Helt plötsligt faller man
nen rakt ner i marken med huvudet före. Per hoppar ut ur bilen, undersöker mannen och konstaterar hjärtstopp. En annan förbipasserande man ringer 112 och försöker lugna mannens fru som är chockad och hysterisk. 

Per, som tidigare varit brandman, påbörjar hjärt- och lungräddning. Hjälpen ger snabbt resultat och Per känner först en svag puls och sedan hoppar hjärtat igång ordentligt. Pust! Mannen läggs under observation i stabilt sidoläge och ca 10 minuter senare kommer ambulans och tar hand om honom. 

Två veckor senare har Per en visning. Mannen och hans fru dyker upp och överraskar med blommor och tacksamma kramar. Efter 10 dagars sjukhusvistelse är mannen helt återställd förutom en del skrapmärken i ansiktet. Vi älskar lyckliga slut!"

Fantastiskt eller hur?! Vilken tur att vi på kontoren i Norra Bohuslän också har genomgått en HLR-kurs ganska nyligen för man vet ju aldrig vad som kan inträffa!


Mäklarhjälten Per Sandwall

tisdag 23 oktober 2012

Äkta eller oäkta?

En av de de klart avgörande faktorerna när man köper en bostadsrätt är storleken på månadsavgiften då denna i allra högsta grad kommer att påverka de framtida boendekostnaderna. En lägre månadsavgift kan ju generellt sägas vara mer attraktiv än en hög månadsavgift.

Men här gäller det som spekulant att se upp så att en låg månadsavgift beror av att föreningen är oäkta. Själva ordet oäkta har onekligen en negativ klang och man kan lätt lockas till att tro att det finns oegentligheter i föreningen. Så är lyckligtvis inte fallet utan själva begreppet äkta vs oäkta bostadsrättsförening har att göra med hur stor del av den samlade ytan som hyrs ut som exempelvis kontors och affärslokaler eller som hyresrätt.

Konsekvenserna för lägenhetsinnehavaren i en oäkta förening är dels att man måste beräkna ett förmånsvärde för boendet varje år. Detta förmånsvärde är skillnaden mellan hyresvärdet, dvs vad skulle det kosta att hyra en liknande bostad på samma ort, och årsavgiften till föreningen. Denna summa räknas sen som utdelning och beskattas i kapital, dvs skatten på förmånen är 30%.

En annan viktig konsekvens att bli medveten om är att man vid en försäljning av en lägenhet i en oäkta förening kommer att få betala skatt på HELA den eventuella vinsten och inte två tredjedelar av vinsten som är beskattningsreglerna vid försäljning av en lägenhet i en äkta förening. Man är inte heller berättigad till uppskov av eventuell reavinstskatt.

Det behöver inte nödvändigtvis vara en nackdel att äga en lägenhet i en oäkta bostadsrättsförening. En uppsida är ofta just de stora lokalhyresintäkterna som gör att månadsavgiften kan hållas nere och att föreningen har god ekonomi. Men samtidigt drabbas den enskilde bostadsrättsinnehavaren genom extra skatter. Det ska dock tilläggas att de allra flesta bostadsrättsföreningar är av den "äkta sorten" men också att en förening kan gå från att vara en äkta förening till att bli en oäkta förening och vice versa beroende just på hur stor del av den samlade ytan som hyrs ut.


För en mäklare som förmedlar bostadsrätter i en oäkta förening så är det naturligtvis av stor vikt att se till att intresserade spekulanter får den information som är relevant och att de förstår innebörden av att äga en lägenhet i en äkta resp en oäkta förening. 

måndag 22 oktober 2012

I mål!

I fredags så fick jag ÄNTLIGEN det där beskedet som jag har gått och väntat på sen jag skickade in ansökan för ett par veckor sedan, en ok-stämpel från Fastighetsmäklarinspektionen!
Ja, egentligen har jag ju väntat och längtat sedan den där dagen i januari 2011 som jag satte min fot på Malmö Högskola och började vandra på min väg mot fastighetsmäklare.
Efterlängtat besked dock med felstavat efternamn.
Mina fantastiska kollegor ringde på dörren med blommor och champagne en halvtimme efter att de fått beskedet och under dagen dök flera blomsterbud upp och på facebook duggade grattishälsningarna tätt. Underbart och faktiskt lite ofattbart. Jag är I MÅL!

Vilken resa det har varit! Rolig, inspirerande, tuff, intressant, kämpig, utmanande, givande, ibland rejält frustrerande men också spännande och utvecklande.
Att plugga heltid samtidigt som man jobbar heltid är inte "a walk in the park" och ställer stora krav på planering, målmedvetenhet, disciplin och mellan varven en järnvilja. Att sen slänga in en graviditet på toppen klassar väl in som en rejäl överkurs men det gick ju det med :-).
Att ha förmånen att jobba inom branschen samtidigt som man läser de ämnen som har direkt koppling till vårt dagliga arbete har varit en väldig fördel. En annars kanske abstrakt text eller föreläsning får genast mer substans när man har något verkligt fall eller händelse att hänga upp den på.

Nu, eller rättare sagt efter nyår, stundar "nygamla" tider. Samma arbetsplats och samma kollegor men med ny titel, delvis nya arbetsuppgifter och i nya lokaler (som jag lovar att visa er bilder på från nyinvigningsfesten i somras).


fredag 19 oktober 2012

Fredag

Det har vart väldigt dålig update från min sida här nu känner jag. Detta beror dock på att den ena dagen har varit den andra lik i ett par veckor och fokus har legat på skolan. I måndags hade vi deadline på grupparbetet samt det enskilda arbetetet i kursen Grundläggande marknadsföring & Professionell försäljning. Denna dag redovisades även arbetena muntligt. Känns skönt att ha terminens första kurs avklarad.

Efter detta var det bara att bege sig hem igen för att åter sätta näsan i böckerna, Skatterätt. 
Som många tidigare sagt, att detta är utbildningens tyngsta kurs kan jag inget annat än att hålla med! Den är tung, och det finns mycket att läsa, väldigt mycket. Jag längtar innerligt tills denna tentan är överstökad!

Till sist vill jag säga STORT GRATTIS till Åsa här på mäklarvardag, som numer är registrerad fastighetsmäklare! Grymt jobbat!

Ha en riktigt skön helg!

/Elin

onsdag 17 oktober 2012

Spanskt studiebesök


Är precis hemkommen från en fantastisk långhelg i Màlaga tillsammans med mina härliga kollegor i Lysekil och Uddevalla. Det är ju inte utan anledning den här delen av Spanien kallas för Costa del Sol (Solkusten) då de i snitt har 300 soldagar om året. Det kändes nästan overkligt att lämna ett kylslaget Göteborg i fredagskväll och ett par timmar senare mötas av en ljum sommarbris och sätta fötterna på spansk mark.
Dagarna i Màlaga bjöd på underbart väder och med solglasögonen på näsan strosade vi runt i den vackra staden och njöt av sol, klarblå himmel och ca 25 grader varmt. Vi blandade lite sightseeing med shopping, besök på Picasso-museum med iskall sangria på någon uteservering och strandhäng med utsökta tapas på en liten kvarterskrog. Ljuvligt!

Del av den pampiga strandpromenaden i Màlaga
En liten del av den stora katedralen mitt i centrum.
Shoppinggatan med stort S.
På reseschemat stod också ett studiebesök på ett av Fastighetsbyråns, eller som de heter i Spanien, The Real Estate Agency, kontor.  Vi tog tåget från Malaga söderöver till staden Fuengirola och hälsade på det alldeles nyinvigda kontoret där.
Gary och hans personal välkomnade oss och gav oss en mycket intressant inblick i fastighetsmarknaden i Spanien. Trots att vi i grunden arbetar med samma sak, nämligen att förmedla fastigheter, så fungerar fastighetsbranschen i Spanien på ett helt annat sätt än i Sverige.

Kontorschef Gary Henriksson
 På The Real Estate Agency och i Spanien generellt så jobbar man mycket emot köpare. Det är vanligt att man kommer i kontakt med intresserade på de Bo Utomlands-mässor som anordnas flera gånger per år i Sverige. Till intresserade kunder förmedlas sedan ett urval av lägenheter som matchar kundens sökkriterier och när kunden sen valt ut ett par objekt som hon eller han är intresserade av så anordnas exklusiva visningsresor. Det fungerar alltså inte alls som i Sverige där man annonserar ut objektet på Hemnet med en visningstid där alla får komma samtidigt.
Om kunden på en anordnad visningsresa hittar en lägenhet som faller henom i smaken och man kommer överens med säljaren om priset (alltså ingen budgivning utan istället ganska vanligt med prutning på priset istället) skrivs ett reservationsavtal och köparen erlägger en viss deposition. Efter att det undertecknat så genomlyses lägenheten av en advokat som kontrollerar att allt är i sin ordning och det inte finns lån, servitut eller andra konstigheter som belastar. Om allt är i sin ordning så skrivs sen ett köpeavtal då köparen erlägger 10% av köpeskillingen. Hela affären med fullbordande av köpebrev etc. görs sen upp hos Notarius Publicus.
Säljaren betalar mäklararvode och köparen betalar advokatkostnader, moms, kostnader i samband med tillträde etc vilket brukar betyda ca 10-11% ovanpå köpeskillingen.
När man förmedlar objekt i Sverige så skrivs uppdragsavtal med EN mäklare där det inte är ovanligt att man har sk ensamrätt. I Spanien finns det dock inget som hindrar säljaren från att ha sitt hus eller sin lgh ute till försäljning hos flera olika mäklare på samma gång. Det innebär ju att den mäklare som först syr ihop en affär får ta del av provisionen medan de andra blir utan. I detta ligger naturligtvis ett dilemma i att, om inte säljaren meddelar alla mäklare han eller hon har anlitat så kan objekt som redan blivit sålda fortfarande ligga ute på marknaden. Det är tydligen inte heller ovanligt att samma objekt förekomma på marknaden till olika pris.

Såld! Sold! Vendido!
Andra skillnader är att mäklare i Spanien inte alls har samma utbildningskrav som mäklare i Sverige. I Spanien finns inte heller bostadsrätter som är vanligt i Sverige när det handlar om lägenheter. I Spanien äger du inte bara en andel i en förening utan du äger din lägenhet och den har en egen lagfart. Fenomenet ägarlägenhet finns även i Sverige även om det inte alls är lika vanligt förekommande som bostadsrätt.
Säljarna är just nu mestadels engelsmän och spanjorer medan norrmän och svenskar är just nu de grupper av köpare som ökar mest. Trots att engelsmän är de som säljer mest så är de fortfarande de som är den största turistgruppen på solkusten. Snittpriset har sedan 2007 minskat med 35% samtidigt som den svenska kronan stärkts i förhållande i euron. Bra köpläge med andra ord och intresset från Skandinavien där the Real Esate Agency har ca 22% av marknaden är jättestort!

Här kan du läsa mer om The Real Estate Agengy och se i vilka städer de har sina kontor. Här kan du leta efter ditt drömboende i Spanien och här kan du läsa i detalj om själva köpprocessen.
De kommer också att vara representerade på Bo Utomlands-mässan i Malmö den 20-21 oktober.
Eller är du intresserad av att jobba som mäklare i Spanien? Då kan du hålla koll på när de söker nya medarbetare till The Real Estate Agency här.

Stranden i Màlaga

lördag 13 oktober 2012

Höstkänslor

Hej.

Nu känns det verkligen som om hösten är här. Löven faller från träden, vantar och handskar kommer fram då kylan blir allt mer påtaglig mellan varven. Här kommer en bild från i morse på Vasagatan mitt i Göteborg. En del av dessa träd är över 100 år gamla och nu planerar Göteborgs Stad att plantera nya träd då gamla träd kan utgöra en fara.

Trevlig helg!

Hälsningar
Henrik

fredag 12 oktober 2012

Månadens medarbetare?

Det finns så mycket roligt som händer här i världen, det gäller bara att leta upp det!

Det kom till min kännedom i veckan, att en av Fastighetsbyråns mäklarassistenter blivit nominerad som finalist i en tävling som arrangeras av Telia Företag. Tävlingen handlar om hur man implementerar tekniken i sin arbetsvardag på bästa sätt.

Våran egen Sussie från Uppsala är assistent åt 22 mäklare (!) och dessutom ensamstående småbarnsmorsa med all logistik som det innebär med dagis, sjuka barn etc. Inte undra på att det ställs krav på att vara organiserad för att få det att funka. Jag är lite imponerad faktiskt!

Bara att bli utvald som finalist är stort, men det vore kul om det gick hela vägen och att vi på Fastighetsbyrån kunde få skryta med att vi i så fall har Sveriges mest effektiva medarbetare på vårt företag!

Vill du kika på alla finalisterna kan du göra det här. Du måste förmodligen ha ett Facebookkonto för att länken ska fungera..

tisdag 9 oktober 2012

1001?

När vi var på Framgångsdagen i förra veckan fick vi veta att Fastighetsbyrån som företag nått en stor milstolpe. Vi är numera nämligen så många som 1000 mäklare!!! Detta innebär att 1000 av den ca 6000 st starka mäklarkåren i Sverige jobbar på Fastighetsbyrån. Stort.


Men om allt går som det ska så är vi snart 1001 mäklare på Fastighetsbyrån då jag igår lade min ansökan om registrering på postlådan. Så nu går jag i väntans tider igen. Iiiieeehhh!

När man pratar med vänner och bekanta så är det förvånansvärt få som har koll på att man faktiskt behöver vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen, som är vår tillsynsmyndighet, för att få utöva mäklaryrket.
För att bli registrerad behöver man naturligtvis en fullgod utbildning om minst 120 hp men man behöver dessutom minst 10 veckors praktik, intyg om att man har en sk ansvarsförsäkring och är försäkrad om det skulle uppstå en tvist och man som mäklare blir skadeståndsskyldig och dessutom så behöver man ha ett intyg om förvaltarfrihet utfärdat av överförmyndaren på kommunen. Övriga formella krav är att man har för avsikt att vara yrkesverksam, dvs man måste alltså vara aktiv på marknaden, och man man är redbar och i övrigt lämplig som fastighetsmäklare, vilket bla innebär att FMI begär utdrag ur Rikspolisstyrelsen och Kronofogdens register.

Så det är en hel del intyg, bevis och utdrag som ska på plats plus att man minst sagt blir synad i sömmarna innan man får en ok-stämpel i rumpan och kan titulera sig fastighetsmäklare.


torsdag 4 oktober 2012

Framgångsrapport


Nu rullar vi hemåt igen efter en dag på Gothia Towers, fulltankade med inspiration, information om nya smarta verktyg, tips och tricks och en härlig pepp-känsla.
Jag imponeras varje gång av hur duktiga man är inom Fastighetsbyrån att hålla samman en så stor organisation som Fastighetsbyrån ändå är samtidigt som man lyckas förmedla en väldigt familjär känsla där allas insats räknas och är av stor betydelse.

Vi har haft ett intressant föreläsningspass med vår pressansvarige, och tillika "blogg-chef" Johan Vesterberg om sociala medier, hur det påverkar vår mäklarvardag och hur vi kan jobba mer med denna typ av kundinteraktion. Han berättade också om ett nytt samarbete som Fastighetsbyrån valt att inleda med Reco.se som är en rating-site. Mer om det lite senare i höst.

Stort fokus lades också vid vikten av Fastighetsbyråns koncept och varumärke.

Vi fick också ta del av ett nytt skräddarsytt verktyg som Fastighetsbyrån tagit fram som är ett resultat av tävlingen "Draknästet" som avgjordes på kick-offen i januari. Ytterligare ett exempel på att man på huvudkontoret verkligen är intresserade av vad vi ute i organisationen behöver och vad som kan underlätta i vår mäklarvardag istället för att bara uppfinna "skrivbordsprodukter". Den inblicken vi bjöds på under dagen verkar väldigt lovade!

En bra dag med bra människor och bra budskap kan inte bli något annat än just en Framgångsdag!

På väg!


Liksom Elin, är jag och kollegorna på väg till Göteborg och Fastighetsbyråns Framgångsdag. På programmet står bland annat diskussioner om varumärket, hur vi kan jobba med bevakning och matchning, information från vår VD, Lars-Erik Nykvist och dessutom utlovas en gästföreläsning.

Förutom att det självklart ska bli intressant att få lite nyheter och uppdateringar så ser jag väldigt mycket fram emot att träffa både mina bloggkollegor och andra-kontors-kollegor. Det var ju på en sådan här dag som jag för första gången sprang på Linda.
Lite mindre ser jag fram emot att vi även ska fotograferas. Jag gillar ju som bekant bäst att vara bakom kameran :-)

Framgångsdagen!

Nu kilar jag ner till Gothia Towers för framgångsdag med Fastighetsbyrån. Det ska bli intressant att vara med idag, har inte vart med på någon sådan här dag tidigare. Dessutom lär man ju stöta på de andra som skriver här på maklarvardag.se!

/Elin

måndag 1 oktober 2012

Veckan som kommer....

I denna veckan har jag lite andrum. Idag håller jag iofs på med en förhandling om fel i fastighet. Det är ett hus som sålts, med besiktningsförbehåll och där man har hittat fel man inte förväntat sig.

Just nu kollar köparen upp offerter och vi kommer att diskutera en eventuell prisreducering. Dessa diskussioner kan vara helt OK ibland och inte så roliga ibland. Det hänger mest på parterna tycker jag. I den här affären har jag parter med "rätt" inställning, dvs parter som VILL komma överens. Det kan tyckas självklart, men är inte alltid det... Svårt att förklara, men ni kommer att bli varse vad jag menar när ni börjat jobba... :-)

I eftermiddag ska jag och en kollega ut till ett av Borås ytterområden och delta i en av bankens genomgångar för PRO. Pensionärer går ofta och funderar på att sälja sina hus och då vill vi vara där och informera dem om hur marknaden är i just deras område och hur det går till vid en försäljning - kortfattat! Vi pratar också lite om energideklarationer och vårt Steget-före-paket.

Bilden är lånad av pro.se

Imorgon har jag fullt upp. Börjar med morgonmöte kl 8, sedan är dagen fullbokad med dubbelt intag, tillträde och så rundar jag av med en visning. Vet inte hur Fredrik tänkte när han bokade in det dubbla intagsförsöket, för han har inte tagit hänsyn till lunch, så imorgon får jag nog försäka äta något i farten... :-)

På onsdag ska jag försöka träna..... Det var länge sedan nu... Sedan ska jag ha visning...

Torsdag är FRAMGÅNGSDAGEN. Då träffas vi, mäklare från Fastighetsbyråns kontor i hela regionen. Det blir en dag av förkovring hoppas jag. Vi skulle visst fotas, så det blir att fixa frisyren också... ;-)

Fredagen är - än så länge - ett blankt papper. Det är MYCKET ovanligt att jag har en blank dag i kalendern, i alla fall så nära inpå... Jag är dock inte orolig alls, jag hinner boka in något där innan jag vet ordet av.... Så brukar det vara..

Förresten, igår hade vi Öppet hus på Söderport. Det blev stor succé med närmare 100 sällskap på plats under två timmar! Det har resulterat i 6 reserverade lägenheter.. Jättekul!

Direkt efter åkte jag iväg med fotbollslaget för att spela sista seriematchen för i år. Tjejerna vann med 5-1, så jag är dessutom en stolt tränare idag också....