fredag 27 juli 2012

Checkar ut...

Då checkar jag ut från kontoret sista gången för denna sommaren...
Veckorna har gått fort, och Oj så mycket som hunnits med. Jag måste få skryta lite om kollegorna som totalt krossat deras gamla rekord i försäljning. Trots att marknaden varit trög och avvaktande så har de lyckats sälja mer än någonsin vilket är superroligt! Dom är grymma!

Mycket ska nu smältas och tänkas igenom....
Jag är toppennöjd efter dessa veckor här i Lysekil. Stort tack till Jörgen, Phillip och Anna-Karin som har delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter och gett mig den bästa praktik man kan önska sig.

Nu kilar jag ut i sommarsolen, med känslan av att ha valt helt RÄTT yrke!


//Elin

torsdag 26 juli 2012

"Våga fråga"

Semestern börjar så smått lida mot sitt slut, snart bara en vecka kvar.

Eftersom Elin fick en hel del frågor tänkte jag öppna upp för fler frågor för den som undrar något om mäklaryrket, helt enkelt "Våga fråga".

Hälsningar Henrik

onsdag 25 juli 2012

Svar på frågor del 2....

1. Låt säga att en kund ringer till ert kontor och berättar att de funderar på att sälja sitt hus. Hur bestäms det då vilken mäklare som ska få åka på intagsförsöket?
Alltså; finns det någon form av turordning för hur uppdragen fördelas mellan mäklarna på kontoret i de fall kunderna inte kontaktar en specifik mäklare? Kan det vara så att högsta hönset, dvs. franchisetagaren, har första "tjing" på de finaste objekten?

2. Vad är du mest orolig för när du ska börja jobba spå småningom? Själv tycker jag att den byggtekniska biten känns tuff. Man ligger ju definitivt i underläge när det gäller att kunna prata hus, värmesystem, byggsätt, isoleringstyper osv, med några som ägt ett hus i 30 år och man själv "bara" bott i hyres-/bostadsrätt =)


Svar 1: Här på kontoret delar mäklarna ungefär lika på objekten. De har ett väldigt gott samarbete och hjälper varandra med visningar och tillträder osv om så skulle behövas. Jag tror det skiljer sig väldigt från kontor till kontor hur man gör.

Svar 2: Jag känner lite samma som dig. Aboslut ligger man lite i underläge än så länge vad gäller det byggtekniska, men ju mer man är ute ju mer "snappar" man upp och lär sig. Tids nog känner man nog att man behärskar det :)
Man får försöka läsa på det som går. Ett annat tips är även att vara med på besiktningar och höra vad besiktningsmännen har att säga!

Hur funkar det med praktiken, kan du göra det som sommarjobb och då få betalt för dina timmar eller måste praktiken vara obetald?

Svar: Jag valde att göra min praktik sammanhängande nu i sommar då jag ville ha chans att vara med på en hel affär, från intag till avslut. Jag kände även att jag ville göra något förberedande för yrket under sommaren. Däför blev detta en perfekt lösning för mig. Många väljer att göra den under utbildningen och lägger 1-2 dagar/ veckan på praktik. Jag får ersättning för min praktik. Vissa får inte ersättning för sin.
Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på om man får ersättning för praktiken eller inte. Jag ser det som en del av utbildningen och inte ett jobb.

måndag 23 juli 2012

Svar på frågor..

Här kommer svar på de första frågorna!

*Vad har du för arbetsuppgifter under praktiken? Har du koll på mycket inom mäklarbranschen från utbildningen eller är det mycket du stöter på nu som du är helt nytt för dig?

Svar: Jag har gjort allt, allt, allt på min praktik. Första veckan hade assistenten semester och då gjorde jag hennes uppgifter. Efter det har jag varit med på det som mäklarna gör. Intag, tillträden, haft egna visningar, gjort beskrivningar mm. Jag tycker jag har fått en jättebra praktik och haft chans att få vara med mäklarna ute mycket.
Jag tycker inte att man får en särskilt bra inblick i mäklarbranschen genom utbildningen. Det är tur att praktiken är obligatorisk för det är då man lär sig att bemöta kunder och diverse situationer.

*Hur många arbetstimmar/vecka räknar du med att jobba när du är färdigutbildad? Vilka arbetstider? Har din uppfattning förändrats sen innan du började plugga?

Svar: Svårt att säga hur många timmar jag räknar med per vecka. Men många =) Jag har inga problem att jobba många timmar om jag känner att det ger mig något tillbaka! Jag tror dock inte att man hamnar under 50-60 timmar/vecka någon gång. Min uppfattning om yrket är ungefär densamma som den var innan jag började plugga. Periodvis är det tuffare tider, medans det flyter på lättare i andra perioder. Det gäller nog att man kan handskas med det!

torsdag 19 juli 2012

Intervju!

Ni som har möjlighet att lyssna på Sveriges radio P4 väst idag kl: 16.30 får inte missa vad vår mäklare Phillip Loewen har att säga om bostadsmarknaden!


Hur går det till??

Hur kan man ha så lite att göra och ändå vara sysselsatt hela tiden? Det finns ALLTID nåt att göra när man är mäklare, verkar det som. Har man inga budgivningar igång, eller hus att visa, så är det nån senare försäljning som skall förberedas.... Eller så är det något tidigare kundbesök som skall följas upp.....

Fast det är rätt skönt att ha lite tid på kontoret, att gå igenom sina akter, uppföljningar av kundbesök, visningar, försäljningar... I vanliga fall så springer man ju mest hela tiden mellan skarpa lägen så omväxlingen är välkommen!

Snart är det dags för semester nr 2, det blir ju två kortare semestrar i år istället för en lite längre. Som sagt, rätt skönt det också. Jag slapp ju den där stressen man ofta får inför en lång semester, då man måste förbereda planritningar och visningsbroschyrer många veckor i förväg. Jag har ju kunnat jobba med det mesta sånt under denna veckan jag varit inne...

Fast det blir nog till att logga in i datasystemet i slutet av semestern o kolla av så allt är OK inför uppstarten...

Men det är en senare fråga. Två dagar till vid skrivbordet och sedan bär det av till......

                .......smultronstället vid havet..... mitt paradis.......

Sthlm pics forts.....

Här kommer lite bilder från den trevliga middagen på Pontus by the sea som avslutade ambassadörsträffen 31/6.

Erica, jag, Thomas
Förrätt
Ida, Linda och Linnea
     Varmrätt         

Dessert...




onsdag 18 juli 2012

Inomhus....

När det nu är så lite sol som det är den här sommaren, så känns det extra otajmat att ha en heldag med kontorsarbete... Men jag har tre beskrivningar som bara MÅSTE fixas o jag vågar inte lita på att jag hinner senare i veckan....

Så idag sitter jag inomhus och tittar ut... På solen....


                          Vyn från mitt skrivbord....

tisdag 17 juli 2012

Sthlm pics...

Genomgång av Fastighetsbyråns spel...



Grupparbete..
"Redovisning"av grupparbetet....
Hela gänget!




måndag 16 juli 2012

Gästspelar

...Ja, nog känns det så just nu. Har haft två veckors semester, därav min frånvaro på bloggen den sista tiden. Denna veckan är jag inne och jobbar och därefter återstår det ytterligare lite semester innan allvaret drar igång igen med uppstart och visningar.

När man kommer tillbaka efter att ha kopplat på "semesterhjärnan" ett tag, så känns det mesta ganska ringrostigt... Jag hade avsatt förmiddagen till en del sysslor, av vilka jag inte utfört en enda. Nej, istället gick tiden åt till att ta itu med mina mail, telefonsamtal och diverse andra inbokningar. Så nu är denna veckan snart fullbokad...

De tilltänkta sysslorna får utföras en annan dag helt enkelt....

Nu har jag en timme till mitt förfogande. Den skall tillbringas hos fotografen, eftersom mitt körkort måste förnyas. Lika bra att få det gjort, jag har bara två veckor på mig nämligen och en mäklare utan körkort är tämligen vingklippt i sin utövning...

Vi ses!

fredag 13 juli 2012

Full fart!

Idag har det verkligen vart full rulle här i Lysekil! Mäklarna har varit fullbokade hela dagen och jag har haft tre visningar samt förberett inför helgens visningar. Dagen bjöd även på några avslut på försäljningar och för min del är ännu en praktikvecka avslutad.

Under helgen tänkte jag lägga ut bilder från vår ambassadörsträff i Stockholm samt svara på era frågor! Så har ni fortfarande frågor, passa på att ställa dem nu!

Ha en fin fredag :)

onsdag 11 juli 2012

Sommarlunch

I fredags hade vi möte här på kontoret. Vi gick bla. igenom försäljning och planering för kommande år. Med oss denna dag var även våra bankkontakter från Swedbank.Vi avslutade med en mycket trevlig sommarlunch på en ny restaurang här i Lysekil som heter NH5.
Vet ni? Jag har den bästa praktikplatsen man kan ha!








måndag 9 juli 2012

Lyx i jobbvardagen!

Idag har min dag sett ut såhär. Har varit på Skaftö och visat en bostadsrätt. Visst är det lite lyxigt att få lämna kontoret några timmar för att ge sig ut till ett semesterparadis en solig dag som denna?!  För att komma till Skaftö från Lysekil måste man åka färja och vad passar då bättre än att blogga lite? :)




torsdag 5 juli 2012

Nyinvigning!

Ikväll blir det nyinvigning här på kontoret och Lysekil bjuder på strålande solsken dagen till ära! Äntligen är ombyggnationen klar och det ska firas med diverse samarbetspartners.

måndag 2 juli 2012

Väntans tider!

Det sägs ju att inget är som att gå i väntans tider och det kan väl stämma för fy vilken tortyr det har varit att gå och vänta på resultatet på sluttentan. Jag vet inte hur många gånger per dag jag loggat in på vår webbaserade informationsplattform för att se om det måhända kanske hade dykt upp några resultat.

Så en eftermiddag när jag låg och solade benen på stranden medan barnen plaskade i havet och lekte med öronmaneter så kom resultatet.......

Yiiipppiieekayey, jag fixade det tamigtusan! Nu är jag KLAR och färdig!!!
Trots att det har gått ett par dagar nu så har det nog ännu inte riktigt sjunkit in än. Antar att det inte kommer kännas riktigt på riktigt förrän man har det där brevet från Fastighetsmäklarnämnden i handen och det står svart på vitt att man faktiskt är registrerad som fastighetsmäklare också.

Men innan dess väntar lite välförtjänt sommarlov och tillika mammaledighet (vilket för övrigt måste vara det mest missvisande ordet i SAOL :-). Bloggledigt tar jag dock inte!

Glad sommar på er!