fredag 30 mars 2012

Ambassadör


Som jag tidigare nämnt så är jag alltså en av nio ambassadörer som Fastighetsbyrån har ute på skolorna. Att vara ambassadör för Fastighetsbyrån innebär att vara ett ansikte utåt för dem på skolan och hjälpa till med information som skall ut till eleverna på mäklarutbildningen.
Ambassadörsskapet började för min del genom att min praktikchef tipsade rekryterarna Jesper, Linda och Asal om mig. Därefter blev jag kontaktad av Jesper som frågade om jag var intresserad av att vara ambassadör för dem på Högskolan i Borås, det ville jag ju givetvis!
Jag ser det som en förmån då man har god kontakt med företaget under tiden man studerar. Det tycker jag är ett stort plus dels för att det är ett företag jag gärna skulle vilja jobba på när jag är färdig fastighetsmäklare och dels ser jag all kontakt med mäklarvärlden som positiv under studietiden, vilket även peppar mig.

I December var alla ambassadörer uppbjudna till huvudkontoret i Stockholm där vi hade en mycket trevlig kick off. Mer om det i nästa inlägg.

Ha en härlig fredag allesammans!


Glada ambassadörer på besök i Stockholm

//Elin

onsdag 28 mars 2012

Vårtecken!

Har våren kommit på riktigt nu? Igår fick jag påminna mig själv flera gånger: "Det är fortfarande bara mars, det är fortfarande bara mars...." Men man kan tro annat, när termometern visar på nästan 20 grader, folk i alla de former står dubbelvikta i rabatterna och skottkärrorna går varma till och från komposterna....

Det största vårtecknet i vår bransch är utan tvekan fritidshusförsäljningarna. Nu börjar det att ringas om dessa. Igår var jag ute och besökte två olika stugor. En underbar dag att vara ute på fältet o slippa kontorsstolen!

Att sitta på en altan, med en kopp kaffe o prata med kunder samtidigt som fåglarna kvittrar omkring oss... då känner man att man valt rätt yrke!

Jag såg också att det kvittras en del på nätet! För er som missat, kika gärna in, läs och kommentera på maklarkvitter.se....

tisdag 27 mars 2012

Inbjudan..

Härom dagen skickade Fastighetsbyrån ut en trevlig inbjudan!


Så alla mäklarstudenter i Trollhättan, Halmstad och Borås gå in och anmäl er!

Ha en fin dag i den härliga vårsolen

//Elin

måndag 26 mars 2012

Vikten av framförhållning...

Jag har säkert skrivit inlägg i ämnet förut, men det tål att upprepas... I ett yrke som detta, när man inte har full kontroll över sin kalender, är det extra viktigt att ha god framförhållning.

Satt och tittade i min kalender för denna veckan. Har bl.a. en kontraktsskrivning på onsdag och funderade på när jag ska förbereda handlingarna. Imorgon bitti har vi möte och förmiddagen går åt till ett intag, så jag planerade kontorsarbete på eftermiddagen.

Nu ringde en kund och vill sälja. Så givet, bokade jag in det intaget imorgon eftermiddag... Så, inget kontorsarbete imorgon alltså.... Trots att jag har en lucka på onsdag morgon, känner jag att det är bäst att förbereda handlingarna idag istället, vågar inte chansa... det kan ju komma fler intag.... :-)

Över huvud taget är det så, att vi oftare får tillskott i kalendern än tvärtom. Så har jag tid över NU, så ser jag till att få undan det som måste göras NU (även om jag skulle kunnat göra det imorgon...). Den gamla sensmoralen stämmer alltså, "skjut inte upp till morgondagen....."

måndag 19 mars 2012

Energi...

Att plugga till en tenta tar mycket kraft och energi ..

Efter en skön promenad här är jag redo att ge mig in i redovisningens värld igen!

Hur förbereder ni er på bästa sätt inför en utmaning?

fredag 16 mars 2012

fredagsvanan trogen....

Om man skulle föra statistik över när vi lägger ut våra inlägg, så blir det nog viss övervikt på fredagarna.... På något sätt känns det som om man behöver runda av veckan (och har man inte lagt ut några inlägg tidigare i veckan så handlar det till viss del om att döva det dåliga samvetet en aning...).
Denna veckan har det varit fullt upp, vilket naturligtvis är jätteroligt. Det har blivit en del försäljningar och det roligaste är när hus man haft till salu ett tag, äntligen hittar sin köpare! Fast det är givetvis även roligt att sälja de hus man inte haft ute så länge, men ni fattar nog vad jag menar....
Har också lagt ut lite nytt till försäljning. Idag lade jag ut en underbar villa anno 1923. I gammal stil, med höga jugendfönster, lockpanel, fina glasverandor - you name it! Kolla bara detta fina hus:

Visst är det fint!?

Jag har också hunnit med tre bankisar, dvs värderingar till banken och ett par kundbesök. Ett hus är intaget och klart enligt vårt Steget-förekoncept. Där ska vi förbereda försäljning och starta om ca ett år. Långsiktiga relationer alltså!

Nu väntar manskapet på mig. Nu ska vi fira en 60-åring här på kontoret, så nu blir det festligheter och diverse trevliga överraskningar för vackra Åse!

Ett år!


Idag är det ett år sedan jag satte foten på Fastighetsbyrån i Lysekil för att se om fastighetsmäklare var drömyrket som jag föreställt mig? Det var det, det kändes helrätt. Jag bestämde där och då att det var vad jag vill syssla med i framtiden.
Nu har jag läst en dryg fjärdedel av utbildningen och är en bra bit på vägen!
Till er som funderar på att plugga till fastighetsmäklare. Jag tycker absolut att ni ska ta chansen, om ni har den, att vara med på en mäklarbyrå en eller ett par dagar. Kanske var det inte som du trott? Eller så var det precis som du önskat? Då är det bara att köra.
Det är relativt hård konkurrens att komma in på utbildningen och tyvärr är det många som hoppar av efter ett tag. Jag tror att det kan bero på att de som sökt inte riktigt vet vad de har att vänta sig, utan de märker under sin praktik att de kanske inte var rätt för dem. Därför är det ju bra för både sin egna och andras skull att man vet vad som komma skall!
Så, kanske har ni någon bekant, släkting eller annan kontakt som jobbar som mäklare? Fråga dem om du kan få följa med. Om inte annat, gå in på en byrå och berätta som det är. De flesta ställer sig nog positivt till ditt initiativ!
    I den här staden kommer jag att spendera min sommar!


onsdag 14 mars 2012

Attraktivast!


Som Linda mycket riktigt påpekade för någon vecka sedan så är ju Fastighetsbyrån störst i landet vilket är något som vi alla jobbat hårt för och som vi är väldigt stolta över.

Igår fick vi dessutom ett väldigt hedersamt pris av Universum i form av den mest populära och attraktiva arbetsgivaren bland mäklarstudenterna.

Victoria Sundström som är personalchef på Fastighetsbyrån säger så här;

- Fantastiskt roligt. Vi har arbetat så hårt med att visa att Fastighetsbyrån är en bra arbetsgivare och ett attraktivt företag att arbeta på. Innan vi får möjlighet att träffa studenterna har en del förutfattade, och till viss del felaktiga, meningar om vad vi står för. Den här topp-placeringen visar att vi har lyckats nå ut och förmedla en korrekt bild.
Fastighetsbyrån expanderar och anställer cirka 300 nya medarbetare varje år. En majoritet kommer direkt från mäklarutbildningarna.

Stort grattis även till våra rekryterare Linda, Asal och Jesper som jobbat hårt för att representera och marknadsföra Fastighetsbyrån på allra bästa sätt!

tisdag 13 mars 2012

Tillbackablick!


Här får ni en liten tillbakablick!
Under våra första veckor i skolan hade vi många besök från diverse mäklarföretag och företag inom branschen, bland dem så var mäklarsamfundet hos oss. De berättade bland annat om deras mässa som anordnas vartannat år i Stockholm. Vi hade turen att i år var ett sådant år :)
Mässan verkade intressant, då det lät som ett ypperligt tillfälle att få träffa människor inom yrket samt få lite mer inblick i branschen. Mäklarsamfundet tipsade oss om att, med lite tur så kunde vissa mäklarföretag gå in och sponsra ex, resa till Stockholm så vi kunde närvara på mässan. 
Vi beslutade oss för att ta kontakt med några olika företag vilket resulterade i att Fastighetsbyrån sponsrade vår resa tur & retur till Stockholm samt bjöd in oss till mingelkväll på deras huvudkontor. Vi blev jätteglada och tackade självklart ja!
Nästan hela klassen åkte med upp till Stockholm. Väl där blev det snabba puckar för att leta oss genom stan och hitta vårt lilla hotell, för att sedan ta oss till Fastighetsbyråns huvudkontor. Där väntade god mat, dryck och många trevliga medarbetare inom företaget. Vi träffade både franshisetagare och mäklare för att byta några ord. På plats var även Malmö högskola som också blivit sponsrade av detta generösa företag!
När vi var färdigminglade på huvudkontoret begav vi oss mot Sturecompagniet där en lyckad och mycket trevlig kväll avslutades.
Dagen därpå var det dags för mäklarmässan som hölls på Stockholm Waterfront. Där träffade vi mäklarföretag, lyssnade på intressanta föredrag och för dem som tidigare anmält sig stod speedrekrytering på schemat.
Det var en intressant dag för oss elever då vi hade goda chanser att knyta nya kontakter och dessutom få med oss lite matnyttig info från föredragen som bl.a mäklarsamfundets jurister höll.
Det var ett gäng inspirerade och nöjda studenter som återvände hemåt igen.
Ha en fin dag!
/E



söndag 11 mars 2012

Söndagsplugg


 Just nu läser vi kursen ”Redovisning för fastighetsmäklare”. På onsdag väntar seminarium och om drygt en vecka tentar vi.

Så, det här roar jag mig med denna soliga söndag.



Hur avslutar ni veckan?

fredag 9 mars 2012

Ny på mäklarvardag!


Hej på er!

Jag heter Elin Bergman och ska nu ta steget in i maklarvardag.se.
Så, vem är jag?! En 23 årig tjej från västkustens pärla Hunnebostrand, som numer bor i Göteborg och studerar till fastighetsmäklare på Högskolan i Borås.

Jag har nu läst en termin av fyra, (tiden bara springer iväg). I sommar ska jag göra min praktik på Fastighetsbyrån i Lysekil, vilket skall bli spännande och väldigt roligt. Jag ser fram emot att kunna använda teorin från skolan i praktiken och lära mig hur mäklaryrket fungerar i vardagen.

Innan jag började plugga i Borås hade jag kontakt med Fastighetsbyrån i Lysekil. Jag hade även förmånen att få vara med dem vid några tillfällen för att få se hur deras vardag ser ut och på så sätt fick jag en väldigt bra uppfattning om vad jag har att vänta mig senare i arbetslivet. Jag tyckte det kändes helt rätt! Mitt val av praktikplats var ganska enkelt, eller rättare sagt väldigt enkelt. Jag fick en mycket positiv bild av Fastighetsbyrån vid de tillfällen jag fick vara hos dem och jag tycker att det är ett inspirerande och spännande företag att jobba på. Därmed var mitt val självklart!

Här kommer jag att blogga om hur det är att plugga till fastighetsmäklare, om min praktik och om mitt ambassadörskap på Fastighetsbyrån, då jag är en av nio ambassadörer som Fastighetsbyrån har på skolorna runt om i landet.

Så är du blivande mäklarstudent, redan student eller bara allmänt nyfiken på hur det är att läsa till fastighetsmäklare, så har du säkert lika många frågor som jag hade innan jag började läsa till det. Fråga på bara, så ska jag svara så gott jag kan!

Ha en fin helg, så hörs vi snart igen =)

onsdag 7 mars 2012

Högt över hustaken....

Visst är det fascinerande när man kommer upp sig en bit i världen? Idag var vi inne i betongskelettet som ska bli stans häftigaste bostadsrätter.

Bostadsrättsföreningen Söderport erbjuder ett supercentralt läge på Borås paradgata, utomhusspa och två solterasser samt saluhall i entréplanet...... Vem skulle inte vilja bo där?


Så här ser det ut i en av takvåningarna, inte riktigt klart än som ni ser.....



Utsikt österut. Det ni ser är bl.a Gustav Adolfskyrkan i bakgrunden....


Utsikt västerut. Byggnaden i bakgrunden inrymmer idag bland annat Textilhögskolan. Borås Tidning skymtas i vänstra hörnet... Bredvid rondellen, framför BT, står Pinocchio....



Här löper Allégatan vidare norrut.... I bakgrunden ser man Carolikyrkan och ännu längre bak syns fjärrvärmeverket. Bortanför det ligger Elfsborgs fästning, Borås Arena.


Oscar Jacobsson-huset ligger mittemot, nästan... I de här kvarteren finns enormt mycket textilhistoria och ni kan även se Textilmuseét i bakgrunden.


tisdag 6 mars 2012

In my hoods

Mitt i bebisbubblan (den lille gossen bestämde sig för att titta ut för exakt en vecka sedan) sitter jag och försöker mig på att analysera hur fritidshus och delårsboende kan vara ett dilemma för de kustnära kommunerna i Norra Bohuslän som är en del av den litteraturstudie som vi skriver inom ämnet Fastighetsvetenskap. Intressant men lite trixigt.

Nästa vecka bär det av till Malmö igen för att redovisa samma litteraturstudie. Några som redan är i mina "hoods" i Malmö precis i skrivande stund är faktiskt Johan och Asal från Fastighetsbyrån som gästar Bokorridoren och träffar en massa studenter.
Vill du se vad de har för sig? Se då till att gilla sidan "Att jobba på Fastighetsbyrån" på facebook så håller du dig uppdaterad om både det ena och det andra.

Appråpå Malmö förresten så anordnar Fastighetsbyrån ett spännande event 54 våningar upp i Turning Torso för  er som studerar till fastighetsmäklare på Malmö Högskola den 29 mars. Jag var uppe i samma byggnad på ett studiebesök för ett par månader sedan och det var en spännande upplevelse.

Vad har man gett sig in på...?

Känner att hela världens ansvar ligger på mina axlar just nu.... Eller i alla fall bloggens...

Nu har ju Linda sökt sig vidare till nya jaktmarker (Stoort Lycka till, Linda!!) och både Åsa och Janina gör sitt för befolkningens överlevnad (i form av barnafödande) så kan man förstå att den enda som har en mäklarvardag just nu är - jag!

Här i Borås är det fortfarande lite vinterdvala... Våren känns av mer och mer för varje dag (vädermässigt), men ännu har inte "proppen" gått ur. Det brukar annars märkas av i telefonerna när snön har försvunnit, men än är det lite trögt.

För egen del är det ingen fara. Jag har sålt två hus denna månadens första vecka, har en budgivning igång och hade en bra visning igår, så jag har att göra ändå... (yay!)

Så, det rör på sig i alla fall... Men nu, kära vänner, skulle jag vilja be er om en tjänst... Nu när det "bara" är ni och jag..... Vad ska vi hitta på tycker ni? Vad vill ni läsa om? Kom gärna med förslag.