onsdag 17 oktober 2012

Spanskt studiebesök


Är precis hemkommen från en fantastisk långhelg i Màlaga tillsammans med mina härliga kollegor i Lysekil och Uddevalla. Det är ju inte utan anledning den här delen av Spanien kallas för Costa del Sol (Solkusten) då de i snitt har 300 soldagar om året. Det kändes nästan overkligt att lämna ett kylslaget Göteborg i fredagskväll och ett par timmar senare mötas av en ljum sommarbris och sätta fötterna på spansk mark.
Dagarna i Màlaga bjöd på underbart väder och med solglasögonen på näsan strosade vi runt i den vackra staden och njöt av sol, klarblå himmel och ca 25 grader varmt. Vi blandade lite sightseeing med shopping, besök på Picasso-museum med iskall sangria på någon uteservering och strandhäng med utsökta tapas på en liten kvarterskrog. Ljuvligt!

Del av den pampiga strandpromenaden i Màlaga
En liten del av den stora katedralen mitt i centrum.
Shoppinggatan med stort S.
På reseschemat stod också ett studiebesök på ett av Fastighetsbyråns, eller som de heter i Spanien, The Real Estate Agency, kontor.  Vi tog tåget från Malaga söderöver till staden Fuengirola och hälsade på det alldeles nyinvigda kontoret där.
Gary och hans personal välkomnade oss och gav oss en mycket intressant inblick i fastighetsmarknaden i Spanien. Trots att vi i grunden arbetar med samma sak, nämligen att förmedla fastigheter, så fungerar fastighetsbranschen i Spanien på ett helt annat sätt än i Sverige.

Kontorschef Gary Henriksson
 På The Real Estate Agency och i Spanien generellt så jobbar man mycket emot köpare. Det är vanligt att man kommer i kontakt med intresserade på de Bo Utomlands-mässor som anordnas flera gånger per år i Sverige. Till intresserade kunder förmedlas sedan ett urval av lägenheter som matchar kundens sökkriterier och när kunden sen valt ut ett par objekt som hon eller han är intresserade av så anordnas exklusiva visningsresor. Det fungerar alltså inte alls som i Sverige där man annonserar ut objektet på Hemnet med en visningstid där alla får komma samtidigt.
Om kunden på en anordnad visningsresa hittar en lägenhet som faller henom i smaken och man kommer överens med säljaren om priset (alltså ingen budgivning utan istället ganska vanligt med prutning på priset istället) skrivs ett reservationsavtal och köparen erlägger en viss deposition. Efter att det undertecknat så genomlyses lägenheten av en advokat som kontrollerar att allt är i sin ordning och det inte finns lån, servitut eller andra konstigheter som belastar. Om allt är i sin ordning så skrivs sen ett köpeavtal då köparen erlägger 10% av köpeskillingen. Hela affären med fullbordande av köpebrev etc. görs sen upp hos Notarius Publicus.
Säljaren betalar mäklararvode och köparen betalar advokatkostnader, moms, kostnader i samband med tillträde etc vilket brukar betyda ca 10-11% ovanpå köpeskillingen.
När man förmedlar objekt i Sverige så skrivs uppdragsavtal med EN mäklare där det inte är ovanligt att man har sk ensamrätt. I Spanien finns det dock inget som hindrar säljaren från att ha sitt hus eller sin lgh ute till försäljning hos flera olika mäklare på samma gång. Det innebär ju att den mäklare som först syr ihop en affär får ta del av provisionen medan de andra blir utan. I detta ligger naturligtvis ett dilemma i att, om inte säljaren meddelar alla mäklare han eller hon har anlitat så kan objekt som redan blivit sålda fortfarande ligga ute på marknaden. Det är tydligen inte heller ovanligt att samma objekt förekomma på marknaden till olika pris.

Såld! Sold! Vendido!
Andra skillnader är att mäklare i Spanien inte alls har samma utbildningskrav som mäklare i Sverige. I Spanien finns inte heller bostadsrätter som är vanligt i Sverige när det handlar om lägenheter. I Spanien äger du inte bara en andel i en förening utan du äger din lägenhet och den har en egen lagfart. Fenomenet ägarlägenhet finns även i Sverige även om det inte alls är lika vanligt förekommande som bostadsrätt.
Säljarna är just nu mestadels engelsmän och spanjorer medan norrmän och svenskar är just nu de grupper av köpare som ökar mest. Trots att engelsmän är de som säljer mest så är de fortfarande de som är den största turistgruppen på solkusten. Snittpriset har sedan 2007 minskat med 35% samtidigt som den svenska kronan stärkts i förhållande i euron. Bra köpläge med andra ord och intresset från Skandinavien där the Real Esate Agency har ca 22% av marknaden är jättestort!

Här kan du läsa mer om The Real Estate Agengy och se i vilka städer de har sina kontor. Här kan du leta efter ditt drömboende i Spanien och här kan du läsa i detalj om själva köpprocessen.
De kommer också att vara representerade på Bo Utomlands-mässan i Malmö den 20-21 oktober.
Eller är du intresserad av att jobba som mäklare i Spanien? Då kan du hålla koll på när de söker nya medarbetare till The Real Estate Agency här.

Stranden i Màlaga

1 kommentar: