onsdag 4 april 2012

Värdet och priset


En av de mest centrala delarna i en fastighetsmäklares jobb är att bedöma marknadsvärdet på hus, lägenheter, fritidshus och tomter. Marknadsvärde kan man förenklat uttrycka är det mest sannolika värdet vid en försäljning vid en viss tidpunkt på en fri marknad. Det är egentligen en prognos om en framtida händelse.

Det finns en rad olika verktyg som kan vara behjälpliga vid bedömningen av ett marknadsvärde. Det är prisstatistik från tidigare försäljningar, nyckeltal såsom kr/kvm och k/t som är köpeskillingen/taxeringsvärdet, standardpoäng och den allmänna trenden på marknaden. Naturligtvis är skick och läge centrala parametrar och därför kan man egentligen inte göra en ordentlig uppskattning om marknadsvärdet förrän man sett det verkliga objektet. Därför är relevansen i sk skrivbordsvärderingar eller sådana som görs via nätet tveksamma.

En fastighets pris däremot är, till skillnad från marknadsvärdet inte en prognos, utan istället resultatet av en faktisk händelse. 
I sådan situation kommer ett antal mer eller mindre slumpmässigt bestämda förhållanden att spela in och därför kan man ibland se en differens mellan bedömt marknadsvärde och pris. Det kan exempelvis vara två familjer som har bestämt sig att de ska ha huset i fråga, kosta vad det kosta vill, och då kan slutpriset bli betydligt högre än vad mäklarens bedömning var på förhand. Slutpriset kan naturligtvis också hamna under bedömt marknadsvärde om exempelvis utbudet för tillfället är stort och köparna färre.

Nu kan du testa din fingertoppskänsla när det gäller priset och vara med och tävla i Fastighetsbyråns tävling "Gissa slutpriset" (mer information om tävlingen och fler bilder hittar du via länken). I vinstpotten ligger presentkort från Ikea.

Lycka till!!

/Åsa
------------------------------------------------------------------------------
Basfakta
  • Adress: Kocksgatan, 3 tr, Södermalm, Stockholm.
  • 3 rum + Kök, 78 kvm på våning 3, ingen hiss
  • Byggår: 1918
  • Avgift: 3 849 kr/mån inkl varmvatten, exklusive värme 
  • Sålt datum: 2012-01-16




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar