fredag 30 september 2011

Avslut


Sista dagen i september och här i Lysekil stänger vi inte bara böckerna för månaden utan ägnar också stora delar av dagen åt att avsluta husaffärer från försommaren då vi har stor tillträdesdag.

Boenden byter slutgiltligen ägare och för vissa avslutas huskapitlet för gott medan det för andra bara tar sin början. Vemod blandas med förväntan samtidigt som nycklar överlämnas, köpebrev undertecknas och massor av pengar byter ägare.

Oavsett om man är säljare eller köpare så hoppas vi på att de går härifrån nöjda och glada och att vi lyckats med att fastighetsaffären fått ett lyckligt slut.

Trevlig helg på er!

Vackra fredagsblommor samt goodiebag till köpare och säljare. 

tisdag 27 september 2011

Sol ute sol inne...

Idag skiner solen. Tur är att jag har en dag som är planerad ute "på fältet", dvs jag har inte mina kundbesök inne på kontoret hela dan... Att sitta inne på kontoret och titta ut på det fina vädret, det hade varit för tråkigt.

Dagen startade med ett kort veckomöte.. Cheferna är inte här idag, så vi drog det vi behövde vilket innebar att mötet idag tog halva tiden mot vad det normalt tar... =) Mer tid till kunderna och försäljningarna!

Idag har jag dessutom två intagsförsök inbokat. Det första är i skrivande stund avklarat och uppdragsavtalet undertecknat. Det andra åker jag till nu..

Läste att Linda E fyller år idag och hade flera anledningar att fira ordentligt. Kul! Vi bugar och bockar. Hon delar också födelsedag med min äldsta dotter, så idag har jag tänkt att bara jobba en vanlig 8-timmarsdag för att sedan smita lite "tidigare".

Grattis!


Idag passar jag på att säga G R A T T I S! Inte bara för att jag fyller en herrans massa år utan också för att jag gör A T H i min karriär som mäklare denna månad både vad gäller omsättning och antal intagsförsök! Bra jobbat där Linda!

måndag 26 september 2011

Hjulen på bussen....

Det rullar på, är en klyscha vi brukar ha ganska roligt åt här på kontoret. Vari det roliga har sitt ursprung minns jag inte ens längre. Det är dock en bra standardfras att ta till på våra veckomöten, när chefen vill ha en rapport från min lilla del av verkligheten och jag inte har något nytt att rapportera...

Ungefär sådan är min vardag just nu. Det rullar på..... lite nya försäljningar trillar in, gamla försäljningar avslutas, värderingar att skriva, visningar, möten, budgivningar och telefonsamtal dagarna i ända. Inga skandaler att rapportera om, inga speciella händelser att skriva om, inget roligt skvaller...

Helt enkelt en ganska vanlig mäklarvardag.... - Så otroligt skönt!

lördag 24 september 2011

Fredagsmys!

Eftersom helgen för mig är kort då det är visningsdag på söndagar försöker jag alltid sluta tidigt på fredagar. Med tidigt menar jag typ kl 15.. Och det funkar för det mesta, med god planering och bra struktur givetvis.

Den här helgen spenderas på annan ort med mina söta syskonbarn med tillhörande föräldrar. Alltid skönt med miljöombyte:)

Det jag skulle komma till var dock hur snabbt det svänger och hur svårt det faktiskt är att ALLTID planera. I bilen ut ur stan igår, i klassisk fredagsrusning, får jag plötsligt ihop en affär. En affär som har tagit några veckor längre m h t den instabila marknaden. Så plötsligt möts säljaren och köparen och då måste givetvis ett kontrakt skrivas. Så med lite tråcklande ur bilkön får jag först styra om kosan t kontoret för en skrivning för att sen på nytt starta resan mot fredagsmyset.

Å på tal om fredagsmys; om du har köpt eller sålt en lägenhet under 2011 via oss på Fastighetsbyrån Vasastan är du välkommen in att hämta en påse med överraskningar till fredagsmyset. Varje fredag året ut!

fredag 23 september 2011

Final!

Just nu pågår finalen i Fastighetsbyråns tävling där det om bara några dagar ska koras en vinnare i vad som kan vara Sveriges charmigaste hem.

Juryn har efter en grundomgång utsett 10 finalister från olika delar i landet som nu tävlar nu om 30 000 kronor till möbler och inredning samt ett hemma-hos-reportage i Expressen Leva & Bo. Alla finalister får dessutom Fastighetsbyråns Allt-Hemma-paket. I finalomgången är det endast betyget som avgör.

TV4 i Örebro uppmärksammade häromdagen en av finalisterna som bor i Hallsberg. Här kan du se reportaget från deras charmiga hem!

Var med och påverka och rösta fram Sveriges charmigaste hem du också eller passa på att klicka runt bland alla finalister och bli inspirerad!
Finalist "Furusten - Paradiset där du blir lugn!"

Finalist "Ett Gotlandsliv"

Finalist "Lantliv på Öland"
Finalist "Vårt paradis på Österlen"
Finalist "Funkis 28"
Finalist "Vårt Amerikanska 50-tals hem"
Finalist "Ett pågående projekt"
Finalist "Skogslyckan"
Finalist "Charmigt, färgglatt och kreativt"

Finalist "Lantlig färgprakt"


Nu har det vänt....

Men nu menar jag inte marknaden. Det är på det mer personliga planet, för min jobbiga förkylning har äntligen börjat släppa taget!

Hela veckan har varit en enda lång rad av Alvedon/Ipren och nässpray. Det har trots allt gått ganska bra och jobbet har fått sitt o kunderna är nöjda. För egen del är det kanske inte optimalt att gå och jobba när man är förkyld, men jag har oerhört svårt för att stanna hemma från mitt jobb! Jag känner ju trots allt ett visst ansvar för mina kunder och lämnar dem inte gärna "i sticket"....

Nu är det fredag och om det blir något mys ikväll återstår att se.. Det får bli en senare fråga. Först ska jag boka fotograf till två nya försäljningar, göra klart ett antal beskrivningar, döda lite pantbrev och ett kundbesök senare kommer jag att vara klar med veckan.

Trevlig helg!

måndag 19 september 2011

Måndag igen...

Miljöveckan i Borås är över. Kretsloppet gick bra. Milen avverkades på 56 minuter, vilket jag faktiskt var ganska nöjd med, med tanke på att träningen fått stå tillbaka litegrann sedan sommaren...

Vardag igen. Det stora samtalsämnet på kontoret är just nu ränteskillnadsersättningar. Ni vet, räntekompensationen man betalar till banken när man löser bundna lån i förtid. Denna kompensation kan variera upp och ned, beroende på ränteläget. Ofta sjunker den mellan kontrakt och tillträde, men ibland kan den faktiskt stiga och i en del fall rejält, har vi sett exempel på.

Detta är ju inget vi kan påverka som mäklare, mer än att informera om läget. Har vi chans att råda folk i säljartankar, så rekommenderar vi ju dem givetvis att inte binda om sina lån om de tänker sälja snart... Inte på nån längre tid i alla fall.

fredag 16 september 2011

Spring för livet

Som mäklare gäller det som sagt att kunna prioritera och strukturera. Inför varje intagsförsök gäller det att förbereda sig. Något som jag verkligen haft svårt med. Min chef liknande det med att alla som ska bestiga Kebnekaise förbereder sig väldigt noga förutom jag för jag åker bara dit och kommer på att varma kläder och rep vore kanske bra att ha.... Typ....
Jag har dock blivit mkt bättre nu vilket gör att mina möten blir väsentligt bättre liksom utfallet. (Yey).
Vi mäklare älskar ju att tävla och just nu är det catfight mellan mig och min kollega Tim om vem som gjort flest möten av alla mäklare inom kedjan den här månaden. Just nu leder jag med 4 möten. Mitt snitt ligger normalt på 5-7 möten i veckan. I september har jag gjort 10-14 per vecka. Det dubbla alltså. Varje möte ska också följas upp med samtal, offerter, bankkontakter m.m. m.m.
Jag känner mig lite som en jojo som far fram och tillbaka och har knappt sett mina kollegor den här månaden. Det här springandet kommer att löna sig längre fram. Den som springer på mycket möten OCH sköter sin uppföljning – icke att förglömma – kommer i slutändan vara den som genomför flest affärer! Och att göra affärer älskar vi
Dessutom fick jag precis veta att jag redan nått min bonus som vi har på företaget med tre månader kvar på året. Inte så tokigt så här på fredagen!
Trevlig helg!

torsdag 15 september 2011

Oordning

Det har inte varit någon ordning på mäklarvardagen i Lysekil på det sistone. Iallafall inte min. Först en planerad flykt i form av en underbar och mer än välbehövlig semestervecka på Sardinien efter sommarens lite väl korta ledighet. Där frossade vi i salta bad, stenungsbakad pizza och färska fikon.


Väl hemma igen, när jag skulle ta tag i högarna på skrivbordet, fick jag göra något så ovanligt som att sjukanmäla mig. Onödigt, jag som i princip aldrig är sjuk :-/.
Det slutade med att det blev en halv dag på jobbet där jag ändå lyckades redigera klart bilderna till ett nytt hus som ska ut till försäljning innan det var dags att fara till Malmö igen där jag ni befinner mig för tuffa studiepass onsdag till lördag.

Idag är faktiskt en särdeles krävande dag med TOLV timmars skatterätt på schemat. Vi har 4,5 timme kvar och det är svårt att hålla fokus på räntekompensationer hit och ränteförmåner dit, blandade fång och om det är inkomstslag kapital eller inkomst av tjänst. Min målbild idag är därför min otroligt sköna hotellsäng där jag kommer att sova gott när den här dagen är över.


Målbilden för morgondagens 12-timmarspass är redan fixad då det mot slutet av dagen vankas studiebesök i Turning Torso med mingel och buffé. Ska bli spännande men jag hoppas att det slutat blåsa så mycket då för jag har hört att Tornet svajar ganska rejält när det viner om knutarna.

Miljövecka

I Borås har vi miljövecka denna veckan. Här händer varje dag nya roliga saker, allt i miljöns tecken. Som exempel kan nämnas öppet hus på fjärrvärmeverket, seminarier, miljögala (med artister som Thomas di Leva, Shirley Clamp m. fl), seminarier på Högskolan, fotoutställning m.m.

Det hela avrundas på lördag med folkfest i stan och närapå 5 000 hurtiga boråsare (inklusive undertecknad) skall springa Kretsloppet som avslutning på vår lilla miljövecka.

Vackert väder utlovas till helgen och ca 15 grader varmt ska det bli, vilket kan vara ganska lagom när man nu ska släpa sig 1 mil runt stan inför allmän beskådan....

onsdag 14 september 2011

Vad kostar en kvadratmeter?

I Stockholms innerstad lägger köpare och säljare (och därmed även vi mäklare) stort fokus på kvadratmeterpriset. De flesta kunder jag möter är mer fokuserade på vad en lägenhet kostar per kvadratmeter än vad den kostar i kronor totalt. Det är därför viktigt att ha på fötterna när vi diskuterar en lägenhets värde med kunder. Exempelvis har jag alltid med tabeller och diagram som visar snittpriser per kvadrat i nuläget och också historiskt när jag går på intagsförsök. I oroliga tider som dessa vill man som kund få information som man kan "ta på" och jag gillar därför att ha med mig konkreta siffriga fakta som jag kan lämna till kunderna.

Just nu bombarderas vi i media av att priserna i innerstan har sjunkit med X procent samtidigt som priserna i annonserna ökat med 20 %. Vad betyder det då? Jo att försäljningspriserna har sjunkit. Det vill säga en kvadratmeter kostar idag inte lika mycket som den gjorde för några månader sedan. Detta beror bland annat på ett ökat utbud och en orolig omvärld. Det betyder också att det inte är jättekonstigt att priserna i annonserna har ökat. V i har ju gått från utgångspriser till accepterade priser. På ett utgångspris förväntades marknaden bjuda ganska aggressivt upp till ett tänkbart slutpris. På ett accepterat pris förväntas inte marknaden göra det i samma utsträckning. Därför är priserna i annonserna höjda. Makes perfect sense.

Jobba jobba jooobbbaaaaa

Några dagar kvar tills jag har en efterlängtad semester och då verkar det som om det brinner i knutarna överallt :) Dagarna är späckade med intag, värderingar, kontraktsskrivningar och budgivningar- jag klagar inte men det känns som om jag försöker få in tre veckors arbete på en... Allt måste ju funka även när jag är borta och eftersom jag är ledig så är det denna veckan som är sista veckan att för mig aktivt kunna påverka hur lönen blir i oktober.
Tips till mäklarstuderande och semesterplanering: se till att semestern ligger såpass att du inte tappar lön! Man har ju en startsträcka efter semestern också som påverkar månaden efter...

Lunchen intages idag vid skrivbordet samtidigt som jag förbereder tillträde, redigerar foton och har budgivning- multitasking har en helt ny innebörd!

med regnet mot hösten
//janina

tisdag 13 september 2011

Och de nominerade är.......

Elfsborg pallade inte trycket igår.. Eller så hade de inte räknat med att GAIS skulle spela bra. Jag vet inte vilket, men strunt samma, det är ju ändå bara fotboll..... =0

En glad nyhet i stormar och höstrusk är dock att Fastighetsbyråns Ipad-app är nominerad till Svenska Designpriset i kategorin "Device - Läsplatta". Detta är vi naturligtvis jättestolta över!

Jag tycker att våra appar (både till läsplatta och smartphone) är jättebra. Användarvänliga och tydliga. Tycker du detsamma? Gå in på hemsidan för tävlingen och rösta på vår app. Länken hittar du här.

måndag 12 september 2011

Kontorsarbete

Vem kunde tro att mäklarjobbet innehöll så mycket administration? Tycker att jag sitter fast vid skrivbordet idag... Å andra sidan kan det vara helt OK vissa dagar, när regnet strilar utanför fönstret till exempel...

Idag sitter jag mycket med tidsbokningar (av fotograf), beställer planritningar och tomtkartor, förbereder intag till senare i veckan (denna vecka ska jag på inte mindre än 7 intag...) och förbereder beskrivningar till kommande försäljningar..

Två avtal ska jag skriva i veckan också. Det tar en stund att skräddarsy paragraferna så att det passar situationen. Sen ska ju pappren skrivas ut och sorteras och dubbelkollas och trippelkollas.... Det får inte bli några fel, eller paragrafer som kan misstolkas. Det är ju mitt ansvar att se till.

Kollegorna ser jag knappt till. Alla har mycket omkring sig nu, det är ju trots allt "lilla högsäsongen".

Ikväll tar jag dock ledigt några timmar. Det är fotbollsträning med mitt 12-årslag och direkt efter ska jag bevittna när Elfsborg knappar in på Helsingborg i den allsvenska tabellen!

fredag 9 september 2011

Trevlig helg!

Sen fredageftermiddag, eller blir det tidig kväll när klockan närmar sig 19-snåret? I alla fall. Veckans sista aktivitet avklarad, en trevlig visning i solskenet för ett ungt par som är i husletartagen.

Nu hägrar thairestaurangen runt hörnet, familjen hemma väntar och jag längtar efter min stora soffa och kanske ett glas rött... Med lite tur så...

Trevlig helg på er allihopa!!
















Bilden har jag lånat från dietguiden.se

I krisens tecken...

Precis som för mina kollegor i norr så har vi också full fart på visningssidan. Det är en turbulent marknad just nu med många orosmoment som påverkar våra köpare och säljare. Dessutom har vårt snittpris i mitt område sjunkit något vilket gör att det under en period tar lite längre tid att sälja lägenheterna. Köparna vill ju "göra en bra affär" och säljarna vill ha" så mycket som möjligt betalt". En ibland svår kombination i dessa tider.

Att vi har infört accepterade priser i innerstan har i sig ännu inte påverkat priserna men däremot försäljningsprocessen, lägenheter säljs inte lika ofta 3-4 dagar efter första visningen utan det krävs kanske en omvisningshelg och ett större antal privata visningar. Om man inte for som en jojo fram och tillbaka mellan kontor/möten/intagsförsök/visningar innan så gör man det helt klart nu. Återigen fog för en god struktur!

Sammanfattningsvis kan jag väl säga att det just nu är t r ö g t. Alla vi som var med 2008 under förra finanskrisen vet dock att det lossnar på bostadsmarknaden för eller senare och att det tills dess bara är att fortsätta jobba på och göra det vi ska d.v.s. ringa - springa - visa - sälja.

Trevlig helg//Linda E

torsdag 8 september 2011

Att vara det mest kopierade mäklarföretaget

En av Fastighetsbyråns målsättningar är ju att vi ska vara det mest kopierade mäklarföretaget.

Därför är det ju extra roligt att se att en av våra konkurrenter nu också har börjat blogga:-)

Tack kära gps!!

Hur klarade man detta yrket tidigare? Jag tänker tillbaka på den tiden då man fick nöja sig med en enkel vägbeskrivning ut till stugorna på landet. Det gick väl bra - oftast - och körde man vilse så kunde man ju alltid ringa från mobilen... Ägnar även det "gamla" gardet en tanke, de som inte ens hade mobil.... Oj oj oj.... =D

Min nya mobil har gps. En fantaaastisk pryl att ha i telefonen! I synnerhet om man dristar sig till att ge sig ut i skogen med endast en adress, som för övrigt mer liknar ett samhälle. Ni vet, lantligt belägna adresser som heter i stil med "Övrebro Gård", eller "Norra Flenstorp" (Just dessa två adresser hittade jag på, så hittar ni dem på Eniro så är det en ren slump...)

Idag sökte jag på precis en sådan adress och den lilla prylen ledde mig rakt på! Blir man imponerad, eller!?? Ärendet snabbt avklarat! (och vägen tillbaka till stan hittade jag själv...)

Välkommen!

Att bloggande är populärt råder väl ingen tvekan om och att det spritt sig till mäklarvärlden är ju jättekul- tycker i alla fall jag och förhoppningsvis ni läsare =)
Eftersom vi som bloggar här från Fastighetsbyrån har helt olika marknader och arbetsuppgifter så hoppas jag att ni ser hur varierat yrket är men att vi alla har samma röda tråd- hur sjukt kul vi har!
Nu har det kommit ännu en mäklarblogg till eterns fruktfat: http://www.notartalarut.se
VÄLKOMMEN säger vi här på Fastighetsbyrån! Ser fram emot att läsa om era strapatser!


//janina

onsdag 7 september 2011

Någonting är på gång...

Någonting har hänt på marknaden häruppe för nu är det full rulle på visningar- JIPPIIII!! Från att ha gått från en visning i veckan för ett par veckor sedan ligger snittet helt plötsligt på 10-11- gillar´t! Det blir mycket flängande och många mil på vägen men det är det värt. Om man ser på det positivt så vet jag vad jag kommer att göra de närmsta helgerna :)
De turister som varit häruppe och sugit på tanken om att ha en egen fjällstuga börjar ta tag i saken när de kommit tillbaks till vardagen hemma och sedan har jag fått in några "säkra" objekt i populära områden som alltid säljs oavsett kriser, räntor, böldpest eller snöbrist!

//janina

tisdag 6 september 2011

Killar jag gillar....

Lars-Erik & Kurt

Här ser ni två av anledningarna till att Fastighetsbyrån är ett så bra ställe att jobba på!

Imorse hade vi besök av vår regionchef, Kurt. Han brukar hälsa på några gånger per år, för att peppa oss lite och vi pratar då också om vår vardag i stort och smått. Idag hade han dessutom sällskap av företaget VD, Lars-Erik. En härlig man från Dalarna, som dock envisas med att hålla på "fel" hockeylag..... ;-)

Dessa två män speglar på ett ganska tydligt sätt för mig, andan i vårt företag. Vi är stora, störst i landet faktiskt, men det känns ibland som om man jobbar på ett familjeföretag. Det beror bland annat på att stämningen oss emellan är så gemytlig.

Det spelar liksom ingen roll om man jobbar som mäklare eller assistent på ett litet kontor i nån liten stad eller ort, eller om man jobbar som VD och regionchef. Här finns ingen som gör skillnad på folk och folk, utan alla har sin del i företaget och det visas även i praktiken. Det är alltså inte bara tomma ord...


Alltid lika kul när ni är här, killar. Välkomna tillbaka!!





torsdag 1 september 2011

Kick Off

I morgon fredag är det dags för höstens kick off för alla Stockholmskontor. Kick offen drar igång vid kl. 15 med obligatorisk ringstuga för samtliga!

Det utlovas finfina priser till den/dem som bokar flest antal intagsförsök. Jag hoppas på vårt kontor såklart, vi har schemalagda ringstugor två timmar i veckan så det här är helt klart vår grejj:-)

I och med att halva fredagen försvinner har flitens lampa lyst extra sent på kvällarna (läs nätterna) den här veckan för att vi ska hinna följa upp alla kunder vi vart på intagsförsök hos , skriva objektsbeskrivningar till nästa helg annonser, sköta budgivningar m.m.

På kickoffen kommer också topplistan för tipsare att presenteras. Stockholms tjugo bästa tipsare vinner nämligen varje år en fantastisk resa. För att komma topp tjugo ska du tipsa dina kollegor på andra kontor om kunder som ska sälja/vill ha kostnadsfri värdering. Förra året var det New York som var resmålet, i år är det Mombay, Indien!! Inget dåligt pris att jobba för.

/Linda

Tjuvstart!

Precis som Usain Bolt tjuvstartade i friidrottsVM så kan faktiskt du som säljare tjuvstarta din försäljning för att komma steget före dina konkurrenter. Skillnaden från VM är att här blir du inte diskvalificerad utan får bästa förberedelsen för din försäljning. Mäklaren förbereder allt med text och foto så när säljaren bestämt sig för att den skall läggas ut så trycker vi på knappen och sen är försäljningen igång- hur lätt som helst!
Det här är faktiskt inte bara en fördel för säljaren, för oss mäklare så blir det ett annat flyt i jobbet också. Istället för att man har flera objektsbeskrivningar som ligger på hög och som måste skrivas omgående så har vi förberett allt i vårt system vilket innebär att när säljaren ringer behöver vi inte lägga allt åt sidan för att hinna skriva utan kan bara sätta igång!

Vad heter tjänsten? Steget före såklart fast nu i VM-tider går den även under namnet "göra en Bolt", kolla in den på www.fastighetsbyran.se

med VM mot rekord
//janina