tisdag 31 maj 2011

Dagen T

Idag var det så dagen T, som i tenta. Den sista för terminen.

Malmö välkomnade oss med strålande sol, högsommarvärme och med en klibbigt varm tentasal utan tillräckligt med syre :-/.
Efter fyra timmar av total koncentration, idogt bläddrande bland prassliga lagbokssidor och många sidor med handskriven text så har jag både mental härdsmälta och sommarloooov!

Om det gick bra?

Tja, jag håller både tummarna och alla tår för det för fy vad surt att skriva omtenta i augusti.
Lyckades iallafall undvika luringarna där det var en underårig som skrivit på ett köpekontrakt och frågan där det var lätt att tro att det handlade om tomträtt men det egentligen var reglerna om bostadsarrende som skulle tillämpas.
Tror också att jag lyckdes reda ut förvirringen vad som gäller vid en dubbelöverlåtelse där inte en avstyckning vunnit laga kraft. Kunde också bena ut reglerna gällande prisavdrag där ett relativt nytt avlopp inte fungerade trots att det även jiddrades om en friskrivning för ett tak(!) i sammanhanget. Däremot hade jag alldeles för lite koll på reglerna i miljöbalken och blir glad om jag lyckats skramla ihop ett poäng av fem på den frågan.

Imorgon är det en ny vardag på jobbet och sedvanliga sysslor i form av fotouppdrag, beställning av intagsmaterial, lappningskort och eftersom den även är den 1 juni så börjar ju alla vi i mäklarbranschen från noll igen.
Turning Torso i Malmö som ligger precis vid högskolan är sannerligen en fascinerande byggnad!

Kort vecka.....igen.....

Som sagt, det är svårt att riktigt njuta av vårvädret och de långa helgerna när man är mäklare, eftersom det är så mycket som ska göras på så kort tid...

Stressar vidare genom vardagen... Funderade lite på vad jag skulle skriva om, eftersom det just nu är en period med högsäsong, mycket att göra och väldigt väldigt mycket vardag.

Då kom jag på hur härligt det är att jobba som mäklare när vädret är som det är just nu, d.v.s. strålande sol och dryga 20 grader i luften;

Bilderna blir bra, folk är på gott humör, det är ljust till långt in på kvällarna vilket underlättar sena visningar och man kan t.om. sitta ute i solen i en trädgård på värderingarna och intagsförsöken (få förunnat, eller hur)!

fredag 27 maj 2011

Äntligen helg...


Så här fint uppdukat var det för våra kunder ikväll... Champagne och snittar , man tackar!



Så! Ännu en späckad dag till ända. Idag avrundade vi ju veckan med tillträden på vårt ombyggda Regemente. 44 härliga lägenheter med fantastisk takhöjd och stora ytor har färdigställts (nästan i alla fall, det är lite kvar att göra på några ställen visst...)

Vi har i alla fall skrivit de sista avtalen och kvitterat ut nycklar till de 38 som skulle få sina lägenheter idag. Detta gjordes till musikackompanjemang, champagne och snittar!

För egen del blev det, av förståeliga skäl, ingen champagne... 11 avtal avverkades på 3 timmar... Kollegorna delade på resten...

Nu är klockan sent på fredagskvällen och snart kan jag äntligen åka hem, men först ska jag bara färdigställa en beskrivning och släppa ut ett fritidshus på Internet..

Fullspäckad

Jösses amalia! Fredag igen.
Den som kommer på formeln för att tänja tiden kommer förmodligen bli en av de framgångsrikare personerna någonsin.

Även om veckan är långt över för min del så sorterar den redan in som en av de mest fulltecknade. Arbetsdagarna har varit mer än långa och hektiska och kvällarna och nätterna som spenderats med näsan i kurslitteraturen har varit ännu längre men ändock inte tillräckligt långa.

Idag står följande absoluta "måsten" på mitt schema;
- Tillverkandet av 6 visningsprospekt
- Redigering av bilder på 3 hus
- En visning
- Ett tillträde
- Vinlotteri med våra kollegor på banken :-)
+ naturligtvis allt det där andra som en helt vanlig dag består av.

Det lutar åt en sen kväll och vi får väl se om det blir något fredagsmys med familjen eller om jag helt enkelt bara tar glaset med rödvin med till studiehörnan där hemma.
Lite ordning på torpet är det iallafall då fredagsblomman redan är på sin plats därhemma.

Trevlig helg!

onsdag 25 maj 2011

Hur tänjer man tiden?

Jag skulle verkligen vilja veta hur man får tiden att räcka till... Det hopar sig med jobb, vilket är jätteroligt, men man undrar ju i sitt stilla sinne hur man ska hinna med. Nu handlar det om att pressa in arbete för 8 dagar, på veckans 7. Eller färre, om man vill vara ledig någon dag...

Det är en utmaning, men vi har faktiskt varit med förr och det har gått bra alla andra år, så nog ska det gå bra iår också! =)

Sommaren närmar sig med stormsteg och snart (tro det eller ej) rinner tiden ut för att hinna få till en bra försäljning innan semestern...

En försäljning tar lite längre tid än många tror. Först ska vi boka in besiktning och energideklaration. Sedan fotograf. Alla handlingar skall samlas in och färdigställas (tomtkartor, frågelista, planritningar skall ritas rent osv). Därefter skall allt sammanställas i ett snyggt marknadsföringspaket och presenteras för marknaden...

Väl ute med annons, skall ju den få verka lite innan visning, så det tar lätt tre till fyra veckor mellan första besöket och visningen, något många inte har med i sin beräkning..

Det innebär ju att snart hinner man inte få till visningen innan de flesta går på semester och i semestertider är det få som vill sälja sitt hus.... Då blir det till att planera försäljningen till skolstarten istället..

måndag 23 maj 2011

Ny vecka, nya möjligheter!

Jaha, då var det måndag igen...

Men! I helgen kom jag faktiskt ut på min efterlängtade joggingrunda, så 8,5 km blev det... Dessutom har jag varit fotbollsmorsa på hög nivå, när båda barnen hade klassfotboll i helgen och givetvis på varsin dag... Så hela helgen har tillbringats på ett sportfält i utkanten av stan.

Dessutom var vårt F12-lag bollflickor på Borås Arena i lördags när Dalsjöfors damlag spelade allsvensk match. Mycket fotboll i min mäklarvardag alltså...

Idag har jag fördrivit tiden (den flyyger ju) med att färdigställa visningsbroschyrerna till visningen imorgon och beställa dem hos tryckeriet, påbörjat beskrivning till kommande försäljningar, tagit hand om diverse strökunder som oanmälda dyker upp på min tröskel (givetvis lika välkomna som om de hade bokat tid...), startat budgivning på tidigare visade hus och varit ute på en värdering till banken.

En dag går fort...

fredag 20 maj 2011

På väg

Då gör jag gemensam sak med Linda och avrundar den här veckan jag också.

Sitter just nu i bilen på väg hem från Malmö. Känslan efter tentan är bra men vi får väl se hur det känns när vi får resultatet?! :-)
Nu är det egentligen bara hem och slå upp lagboken igen för om en och en halv vecka är det dags att bekänna färg inom fastighetsrätt. Knivigare, klurigare och mer omfattande. Men sen är det sommarlov. Ja, eller iallafall "bara" jobb.

Jag fick frågan om det inte är tufft att jobba 100% och plugga 100% samtidigt. Svaret är såklart ja, men å andra sidan har jag en guldsits på så sätt att det är en otrolig fördel att studera sådant som jag faktiskt jobbar med dagligen. Den ibland abstrakta och diffusa texten i böckerna kan jag allt som oftast "hänga upp" på ett händelse i riktiga livet och aha-upplevelserna duggar tätt.

I helgen står förutom dejt med Folke Grauers förmodligen sjösättning av båten på schemat. Så här sent brukar vi inte vara men det har ju å andra sidan sina förklaringar.

Trevlig helg!

avrundning

Så, då var det dags att runda av veckan - igen.... Kan inte låta bli att skänka en tanke till Åsa och hoppas att det gått bra på tentan idag... Hoppas att du känner stödet, Åsa!

Nu rundar jag av min vecka med visning. En uppföljande sådan, eftersom några spekulanter vill komma tillbaka och titta en gång till innan eventuell budgivning drar igång. Vi har ju den förmånen här i Borås, att man hinner titta två gånger på ett hus innan man bestämmer sig...

Efter visningen skall jag ut och skylta lite innan jag drar mig hemåt.

Veckan har varit fullspäckad kan man konstatera så här i efterhand. Det har varit två kontraktsskrivningar, en omförhandling, otaliga interna möten om ditt och datt (!).... Har dessutom hunnit med två visningar, fem intag/värderingar, utvecklingssamtal med dotterns lärare, en fotbollsträning samt en fotbollsmatch med tillhörande kiosk-tjänst...

Det har inte blivit en enda joggingtur denna veckan, vilket jag sörjer. Det blir ändring på det i helgen hoppas jag.

Hoppas ni alla får en trevlig helg. Klura nu ut många fler av era intressanta frågor, det är så roligt när ni hör av er med era funderingar!

torsdag 19 maj 2011

Fem på fyra

Så blev det ännu en sån där sen kväll på kontoret då fem dagars jobb ska klämmas in på fyra. 12 timmar and counting....

Imorgon kommer jag nämligen inte befinna mig på jobbet utan kommer istället att sitta och fundera på kniviga tentamensfrågor i bostadsrätt på Malmö högskola.
Jag gissar på att det kommer kluringar i form av panträtt, förändring av stadgar, upplåtelse och pantavgift, andrahandsupplåtelse, upplysningsskyldighet kontra undersökningsplikt, medlemsansökan, ombildning och/eller nyproduktion, besvärliga grannar och lite annat smått och gott.

Idag har jag inte varit på fotouppdrag ute till havs utan har istället klättrat i jordhögar vid ett nybyggt hus med idisslande kor som publik. Lika passande klädd som jag var igår i gummistövlar lika illa klädd var jag idag i små chica slingbacks. Som sagt ingen dag är en andra lik.

Trevlig helg på er om vi inte hörs innan!

onsdag 18 maj 2011

Skärgårdsmäklarna

Imorse när jag kom till jobbet stod chefen med båtnycklarna i högsta hugg och det var bara till att hoppa ur de rosa sandaletterna och i de blommiga gummistövlarna och ta på regnrocken. En tur ut till en av öarna stod på agendan och för ett par timmar så var delar av Fastighetsbyrån i Lysekil båtburna skärgårdsmäklare!

Låter och ser onekligen ganska pittoreskt ut, eller hur?!
Men jag kan lova att det inte var en båtfärd för någon som har anlag för att bli sjösjuk, för jösses vad sjön var gropig.
Väl ute på ön så var det dock tyst och rofyllt och förmodligen lite lugnet före stormen för när vi var på väg tillbaka såg vi ovädret i horisonten och nästan i samma sekund som vi var tillbaka på kontoret kom regnet.

Ganska genomblåst och saltstänkt smakade sen morgonens första kopp kaffe bättre än bra!

Snart är det dags...

Just nu pågår förberedelser här på kontoret. I nästa vecka är det nämligen inflyttning på I15, Borås gamla Regemente!

Nä, det är inte vi som flyttar. Regementet är ombyggt och det som tidigare var en grå och tråkig kasern, har nu omvandlats till 44 fantastiska lägenheter, de flesta med över 3,5 m i takhöjd!! På vinden finns härliga lägenheter med snedtak och synliga bjälkar och någon eller några med öppen spis...

De som köpte först har väntat i över 1,5 år på att äntligen få flytta in!

Men vi har därför bråda dagar. Mycket skall förberedas, med utskick, kvitton, avtal, nycklar och allt annat som skall ordnas. Vi kommer dessutom att ha en liten happening på kontoret för de som köpt och tänker bjuda på snittar och champagne...

För våra kunder är bara det bästa gott nog!! =D



Bilden är Vasallens och är lånad från vårt försäljningsmaterial.

tisdag 17 maj 2011

Knop

Även den mest till synes "vanliga" dag på kontoret när alla rutinuppgifter ska utföras har sina mer eller mindre ovanliga inslag och det är just det som gör jobbet så omväxlande och roligt.

Ni har några gånger här på bloggen fått läsa om att vi inte sällan får ganska många frågor som inte så mycket att göra med själva objektet som sådant utan är frågor av "runtomkring-karaktär" som på något sätt spelar in för en spekulants intresse eller ej.

En dag fick jag till exempel frågan om maxhastigheten i knop i Gullmarsfjorden här i Lysekil.

Trots att vi själva har båt hade jag ingen aning om detta och inte heller hittade jag några ledtrådar när jag sökte igenom mina vanligaste informationskällor. Kom då på den brilljanta idéen att ringa sambon och tillika marinbiologen som borde ha koll på detta. Han hade tyvärr heller ingen aning men ringde tillbaka en stund senare, stolt som en tupp, med informationen som han fått fram genom att ringa Kustbevakningen(!).

Jag kunde sen informera spekulanten att det faktiskt inte finns någon direkt övre knopgräns så länge man håller sig mitt i rännan och eftersom detta innebar att spekulanten kunde ta sig per båt till Lysekil tätort på ett ganska snabbt sätt så ledde det sen till ett bud!

En riktig "win-win-win-situation" alltså där spekulanten fick sin fråga besvarad, vi fick ett bud på fritidshuset och jag dessutom blev lite mer allmänbildad!


fredag 13 maj 2011

På tal om....

....roliga ortsnamn, som Åsa skrev i ett inlägg i veckan... Här i Borås Kommun har vi också ett och annat kul namn att ha roligt åt..

Eller vad säger ni om att flytta till Himlabacken? Ett område norr om stan är Frufällan... Skulle kunna tro att de är extra duktiga på att hitta fruar där, men namnet har faktiskt en helt annan historia...

Vi har ju också Fristad, som kanske också är en sådan, vem vet? I närheten av Fristad finns också Kröklings hage och alldeles intill ligger Paradisvägen och vem skulle inte vilja bo där?

=)

torsdag 12 maj 2011

Idag händer inget särskilt...

Idag är en helt vanlig dag på jobbet... Solen skiner utanför fönstret. Jag sitter mest o ringer i telefonen, följer upp visningsspekulanter, följer upp gamla kundbesök, har haft en strövisning och kommer strax att ha ett kundmöte här på kontoret - och sedan har jag lite kontorsarbete att göra innan jag rundar av...

Så ser det ofta ut. För det är ju trots allt en stor del av försäljningsprocessen... Ni vet, allt det där jobbet bakom kulisserna, bortanför strålkastarljuset, det som ingen ser... Men det är precis det jobbet som skapar nya intag och som får husen sålda, så det är bara att jobba på... =)

onsdag 11 maj 2011

Fem på tre

Passar på att summera ännu en 12-timmars+ dag på jobbet. Det har blivit några sådana den här veckan då jag försöker att hinna med fem dagars jobb på ynka tre. Lite av en omöjlig ekvation, iallafall så här i ljuva maj, då det vanligtvis är mycket att göra ändå. Imorgon bär det nämligen av mot Malmö och uppdragsutbildningen till mäklare igen.

Där väntar ytterligare ett par digra dagar med 12-timmarspass i skolbänken. Juridik i form av fastighetsrätt och bostadsrätt står på schemat. Intressant men klurigt.
Men det som inte dödar härdar heter det ju och man ska absolut inte förringa lyxen det är för en småbarnsmamma att sova ensam(!) i sängen och inte minst att få äta hotellfrukost i lugn och ro.

Jag verkar dock inte vara ensam om att ha mycket på agendan då jag i tidningen läste om "majstress". Det är för mig ett nytt begrepp men visst är det så att det är väääääldigt mycket som ska hinnas med i just maj månad. Lite synd är det allt att vi inte hinner njuta lite mer av en av de absolut vackraste månaderna på året.

Sen kväll....

Tja, nu sitter man här - kvällsarbete igen. Det märks när det är mycket att göra, för då blir det många heldagar. En heldag som mäklare innebär att man först jobbar dagtid och sedan även ett kvällspass, eftersom det är så mycket man måste göra som man inte hunnit under dagen...

Kollegorna verkar ha det likadant, för två av dem dem sitter med kontrakt och två andra talar just nu i telefon (inte med varandra :) ). Själv har jag precis släppt ut mina köpare och säljare efter kontraktsskrivning och skall just till att sätta tänderna i färdigställandet av en beskrivning plus att jag tänkte börja ringa spekulanterna från visningen igår.

Så nu börjar arbetsdagens timme 11 och två till blir det nog....

tisdag 10 maj 2011

En tur till Kråkstan


Ett säkert vår- och försommartecken är att det börjar strömma in både fritidshus till försäljning och nya spekulanter som är på jakt efter sitt eget lilla smultronställe.
För oss innebär det bland annat att vi i större utsträckning rör oss utanför den direkta tätorten och i delar av kommunen som vi kanske inte så ofta besöker (tack gode gud för gps!)

Förutom att det är väldigt trevligt att besöka nya platser är det också ganska roande. Idag har jag till exempel susat runt i trakterna av Kråkstan, Busberget, Knarrevik, Pengaåsen och Kunkels väg.
Ännu lite roligare är det när man stöter på säljare av den lite äldre årsmodellen som oftast kan berätta både en och två anekdoter om varför saker och ting heter som de heter.

Så efter dagens intags- och fotorunda är dieten ett minne blott då det ligger ett oräkenligt antal koppar kaffe och hembakade kanelbullar i min mage men jag är också många historier rikare och förhoppningsvis även lite visare.

Ett litet tips till alla mäklarstudenter förresten är att lära sig att dricka kaffe, om man nu inte redan gör det, för det kommer att komma väl till pass måååånga gånger i den framtida karriären :-)

Klart man hänger mé!

Eller? Isabella och ni andra är välkomna att hänga med i vår vardag även i framtiden. Just nu känner jag dock att det knappt är att man hänger med själv!

När vårsäsongen drar igång och man flänger runt som ett skållat troll, så önskar man varje dag att dygnet hade minst 30 timmar i alla fall och man tror aldrig att man ska hinna fixa allt man lovat fixa senast igår... - Men det gör man på nåt konstigt sätt!

Det var inte det jag skulle skriva om! Jag var nämligen på en mycket trevlig visning idag, med mycket folk och många frågor (sånt gillar jag).

Idag, som så många andra gånger, mötte jag ett par spekulanter som inte alls hade fattat mäklarens roll i en försäljningsprocess. De tyckte nämligen att elledningarna in till huset såg konstiga ut och frågade mig om de var dragna på ett korrekt sätt... Tja, nu är ju inte jag elektriker förstås...

Det är inte helt ovanligt att vi får liknande detaljfrågor om husens skick och standard och förväntas ibland nästan ge dem en snabbesiktning redan på visningen... Det är i och för sig smickrande, att de anser oss vara så allmänvetande...

Och mycket vet vi, men vårt ansvar ligger ju inte i att tala om för spekulanter och köpare VAD som är fel på huset, utan det är ju deras undersökningsplikt till för. Men vi ska ju berätta för dem ATT de har en skyldighet att undersöka och kanske även hjälpa dem en bit på vägen med att hitta lämpligt branschfolk osv...

Nåväl, efter en liten förklaring så löste det sig i alla fall...

fredag 6 maj 2011

Tack och farväl!

Nu är tiden inne att lämna över till någon ny kollega som får dela med sig av sin mäklarvardag. Tänk att det gått två år sedan bloggen föddes och jag skrev mitt första inlägg här, tiden går så fort!

Vi håller som bäst på att förbereda vår stora visningshelg. Frågor som vi brottas med på kontoret just nu är hur man kan hantera fler än 20 försäljningsuppdrag parallellt, något vi inte är vana med. Men med god hjälp från varandra så går det!

Hoppas ni hänger med i mina kollegors mäklarvardag i framtiden, det tänker jag göra!

torsdag 5 maj 2011

oj oj

...Idag har varit en stressig dag! Det har varit beskrivningar som ska färdigställas, kontrakt skrivet, intagsförberedelser till imorgon och nästa vecka, budgivning, förhandling och en del kundsamtal...allt på en gång!

Avslutade dagen på barnens skola, där det ställdes till med melodifestival! Många duktiga tjejer och killar på låg- och mellanstadiet som ställer upp och underhåller föräldrar, far/mor-föräldrar och syskon. Det är strongt må jag säga, att som 8, 9 eller 10-åring ställa sig på scenen och dra en låt för alla dessa människor - alldeles själv!

Rundar just nu av i soffan framför lite Europa League. Lagom aktivt efter en dag som denna..

onsdag 4 maj 2011

Fint besök

Idag när jag satt och skrev färdigt några beskrivningar, fick vi celebert besök här på kontoret. Det var nämligen Linda och Jesper från vårt huvudkontor som hälsade på!

De är i Borås över dagen för att träffa studenterna på Borås Högskola, så någon av er som läser bloggen kanske träffar dem där idag! Linda och Jesper jobbar med rekrytering för Fastighetsbyrån och hjälper våra kontor att hitta rätt medarbetare..

Vi i Borås har ju fördelen att ha en egen högskola, så vi brukar få kontakt med många studenter i vår vardag och har ofta med oss studenter ut på visningar etc. Det ingår ju i vissa kurser att bege sig ut i mäklarvardagen och vi hjälper gärna till så mycket vi hinner!

Själv var jag ju en sådan student för en del år sedan. Redan efter två veckor på utbildningen gick jag in på Fastighetsbyråns kontor och presenterade mig. Sedan höll jag ihärdigt i den kontakten och det har ju lönat sig...

Den personliga kontakten är jätteviktig och det handlar också om att bygga en relation med mäklarkontoret.

Har du väl fått "in en fot" - och givetvis gjort väl ifrån dig, så blir det jättesvårt för dem att välja någon annan!

tisdag 3 maj 2011

Mäklarlag-dag

Sitter på utbildning i Göteborg idag. Vi fastighetsmäklare får nämligen den 1 juli en ny version av mäklarlagen att rätta oss efter.
Nu efter halva dagen kan konstateras att några väsentliga förändringar kommer att ske och mycket annat är som det varit tidigare.

Dagens schema är tajt, Så nu får jag försöka stjäla mig lite tid att ringa kunder och hålla igång försäljningarna.

Intressant utbildning dock!

måndag 2 maj 2011

Deklarationsfabriken har nu stängt....

Idag är sista dagen att lämna in sin deklaration. Har du inte lämnat in den än, har du nu exakt tre timmar på dig...

Jag har bistått mina kunder in i det sista. Idag fick jag spontant besök från en säljare från 2009, som var osäker på om han lämnat in uppgifter om sin försäljning... (Borde ju i så fall lämnat in pappren han fick av mig förra året..) Det var ju inte mycket jag kunde göra från kontoret, utan han fick i uppdrag att kolla med Skatteverket.

Har också hämtat en deklaration hemma hos en säljare och budat ned den till Skatteverkets brevinkast, eftersom hon fått ryggskott...

Yrket är mångsidigt som sagt!