tisdag 29 mars 2011

Såld!

Ni har väl inte missat att det är säsongsstart på Såld på hus ikväll kl 21:00 på tv4 plus? Den här gången får vi följa med Caroline och mäklarna till bland annat Malta, Thailand och Frankrike. En annan nyhet för säsongen är att några svenska familjer får hjälp i sin jakt på det perfekta semesterboendet. Själv måste jag jobba men som tur är kan man ju numera kolla på programmen när man har tid via tv4 play.

torsdag 24 mars 2011

Jobba på landet eller i stan?

Många har frågat mig här i bloggen vad som är skillnaden mellan att jobba som mäklare i stan och på landet. Själva arbetsuppgifterna i sig är ju desamma. Det är generellt ett mycket högre tempo i stan men vi har en härlig omväxling här ute!

Samma dag kan vi besöka en topprenoverad lägenhet och en bondgård. Härligt!

Idag slog det mig att vi kan faktiskt stöta på de här små krabaterna när vi är ute på visning. Nu i veckan har jag fått rapporter om både varg och lodjursfamilj vid olika hus jag har till salu. Spännande, hoppas jag får se dem också!


Bilder lånade från Naturvårdsverket.

onsdag 23 mars 2011

Mål!

Som ungdomstränare i fotboll är det givet. Jag gillar mål (i alla fall när de sitter i motståndarens...)! Ser man till det stora hela, så finns det dock andra mål att se fram emot.

Oavsett anledning till motivationen, så tycker jag att man ska sätta upp mål - gärna konkreta. Jag upplever det till exempel som lättare att ta mig iväg på joggingtur om jag har något att sträva efter. Inte bara springa för att "må bättre" eller "gå ner lite i vikt". Jag kan träna för att t.ex. orka springa 8 km på raken, eller 1 mil på under 1 timme.

Mäklaryrket är detsamma. Det är viktigt att sätta upp mål och även delmål. Målet kan vara att förmedla x antal affärer per år, eller att alltid ha knutit till mig en kund efter ett besök genom uppdragsavtal, steget-förepaket, eller kanske att få lägga in dem i vårt spekulantregister... Lägg också upp en handlingsplan. "Hur gör jag för att nå mina mål??"

Vad jag vill säga med detta är hur viktigt det är att konkretisera. Det måste gå att "ta på". Har man lite "flummiga" målsättningar är det mycket svårare att se dem och mycket mindre chans att faktiskt också nå dem.

En tanke som kan tillämpas till det mesta......

tisdag 22 mars 2011

Många vill sälja på våren

Är inne i en period med mycket jobb (mer än vanligt). Många vill vara med på vår stora visningshelg i maj och eftersom vi är i slutet av mars så är det mycket som står i startgroparna. Som jag berättat förut ligger mycket jobb bakom att annonsen kommer ut på nätet, så det finns att göra. Men kul när det rör på sig!

Imorse hann jag inte vara med på kontorets annonsmöte pga visning, så jag var med på högtalartelefon från bilen på väg till visningen, gick fint det med. Hann inte vara med på kontorets lunchmöte heller, pga kundbesök. Men eftersom säljträning stod på mötesagendan övade jag minst lika bra på mitt kundbesök, eftersom jag kom hem med ett nytt uppdrag :-)

Igår på ett annat kundbesök satt vi och fikade ute på verandan i gassande sol. Vi hade utsikt mot vattnet och såg faktiskt havsörnar. De stunderna kan man inte annat än älska jobbet!

Besiktning

Som säljare känner man sig ofta ganska utlämnad när det är dags för husbesiktning.. I de allra flesta fall är det köparen som anlitat besiktningsmannen och det är också köparen som besiktningsmannen ägnar den mesta uppmärksamheten vid besiktningstillfället.

Kanske helt rätt, eftersom det är för köparen de - på ett pedagogiskt sätt - ska förklara vad de fel och brister man hittar innebär - egentligen...

Vad många besiktningsmän missar är att varje notering de gör och varje fel de påpekar, ofta av säljaren uppfattas som kritik, alltså nästan som ett angrepp på den egna personen.... Man ÄR sitt hus och kommer någon och hittar fel på MITT hus är det som om de hittar fel på MIG...

Fast egentligen är ju vissa "fel" bara en produkt av husets ålder. Självklart håller ett gammalt tak inte samma standard som ett nytt! Har man inte målat om fönsterfodren, så flagar färgen...

Utmaningen i detta är att få säljaren förberedd på hur besiktningsmännen jobbar. Där har jag som mäklare ett ansvar. Besiktningen är jobbig för dem ändå...

måndag 21 mars 2011

Sommartider hej hej!

Hörde av en kollega att vi redan till helgen skall vrida klockan. Men hur var det nu? Var det fram eller tillbaka? ;-)

Självklart vrider vi FRAM klockan en timme på lördag natt, eftersom vi ser FRAM emot sommaren.... (Nåja, men den funkar för mig =D )

Våren närmar sig med stormsteg, vi märker skillnad varje dag och jag önskar att jag kunde skynda på processen lite nu... Härligt med vår!

Fick dessutom idag en liten tur med bilen i det vackra vårvädret. En kund hade bokat en kostnadsfri värdering och glömt av besöket... Hmm.. Så för min del blev det en resa med snabb retur-resa tillbaka till stan. Men jag fick i alla fall komma ut en stund!

Vi bokade i alla fall om tiden och han har lovat att bjuda på fika vid mitt nästa besök, så minst ett saftigt wienerbröd blir det väl... =)

fredag 18 mars 2011

Hinderbana?

Härligt att höra, Isabella, att du hittar någon ledig helg då och då för att vila upp dig. Jobbet består ju av många timmar och inte så mycket fritid, så lite återhämtning ibland behöver man...


När jag vill må bra, så springer jag i skogen. Det brukar bli några rundor varje vecka... Häromdagen när jag sprang, så var kommunens "gubbar" ute och gallrade bland träden. Plus att naturen ordnat med en isbelagd vattengrav, så min vanliga löparrunda blev en hinderbana... :)

Så här har ni min joggingtur:


En gran över vägen.....




Lite långt att hoppa.... Jag sprang runt, faktiskt....

Min fredag

Idag står följande på min agenda:
  • Förbereda en visning till på måndag.
  • Kalla köpare och säljare till tillträden till månadsskiftet. Inför det ska köparens bank kontaktas för tidsbokning av tillträde och säljarens bank kontaktas för lösenuppgifter för lånen. Många samtal blir det.
  • Betala ut en handpenning.
  • Följa upp intagsförsök jag varit på, 3 st kunder ska idag kontaktas för att stämma av läget.
  • Skicka ett visningsprospekt till tryckeriet.

Säkert hinner denna lista fyllas på under dagen. Det dyker alltid upp saker som kastar omkull planeringen.

Nu har jag jobbat de senaste 4 helgerna på raken så ser verkligen fram emot en ledig helg att ladda mina batterier. Det gör jag som vanligt bäst i idrottens tecken. Imorgon beger jag mig mot Falun och svenska skidspelen, dags för världscupsavslutning!

onsdag 16 mars 2011

Funktionell planlösning med härligt ljusinsläpp...

Åsa har redan skrivit ett intressant inlägg om klyschor i objektsbeskrivningarna. Såg precis en artikel på Di.se på samma ämne.

Där listas de vanligast förekommande orden i mäklarannonser:
1. Stor
2. Ljust
3. Vackra
4. Öppen
5. Bra
6. Högt
7. Fin
8. Härlig
9. Rymlig
10. Trevlig

Det får väl anses vara högst personligt vad man tycker är "trevligt" eller "vackert".

Personligen anser jag att objektsbeskrivningen huvudsakligen är en faktabeskrivning av bostaden, och undviker alltför målande och personliga uttryck. Annonstexten däremot tycker jag ska framhäva det bästa och där kanske ett uttryck som "mysig öppen spis" passar bättre. Det viktigaste är dock att hålla sig borta från överdrifter, ingen vinner på att spekulanter har fel förväntningar när de kommer på en visning.

Men, ibland känns det verkligen som man kör fast i sina formuleringar och då brukar lite Hemnetsurfande sätta fart på inspirationen!

tisdag 15 mars 2011

Inte alltid enligt planen

Som mäklare vet man i princip aldrig hur kommande arbetsdag ska se ut, och det är så otroligt roligt att ha så varierande arbetsuppgifter.

Idag hade jag ett späckat schema att utgå ifrån, men såhär i efterhand blev inte allt enligt planen som såg ut: 9.00 - Annonsmöte, 10.30 - Omvisning, 11.30 - Kontraktsskrivning, 14.00 - Tillträde, 15.30 - Planeringsmöte.

Förmiddagen gick enligt plan men kontraktsskrivningen tog mycket längre tid än jag räknat med. Efter en timme hade vi inte börjat med §1 utan bara hunnit med allt roligt prat runtikring. Inser alltså att jag omöjligt hinner till tillträdet, så medan jag står vid skrivaren och förbereder det sista så ringer jag en kollega och ber snällt om hjälp. Som tur var hade jag förberett alla handlingar till tillträdet så det gick smidigt. En sån gång tackar man gudarna för snälla kollegor, för jag ville ju inte "stressa" kunderna i kontraktsskrivningen, det är ju en av de viktigaste affärerna i livet.

Det är sånt som händer hela tiden, saker går inte alltid enligt plan och då gäller det att kunna tänka om och vara flexibel. Det ska ju bara finnas en lösning på alla problem som dyker upp.

Någon lunch hade jag dock inte med i dagens schema så den intogs på rekordtid kl 15.

Eftermiddagens möte resulterade helt klart i mycket bra besked som gör att vi kommer att kunna presentera en ännu bättre mäklartjänst. Kan berätta mer om det senare!

Varning!

Fastighetsmäklarnämnden är en myndighet som har en viktig uppgift, nämligen att ge fastighetsmäklaryrket legitimitet och status som de kompetenta rådgivare vi faktiskt är - och även höja förtroendet för mäklare bland allmänheten. Detta gör man genom att kontinuerligt kontrollera och följa upp mäklarnas arbete ute på fältet.

Som mäklare arbetar man under hårt uppstyrda former, som sig bör. Vi är givetvis bundna av fastighetsmäklarlagen, men också av det lite flummigare begreppet "god fastighetsmäklarsed" som egentligen är en sammanfattning av sunt förnuft...

Om man inte arbetar enligt lag och praxis kan man få en varning av FMN. Det är tuffa krav som ställs på oss, men med bra rutiner i arbetet så ska det gå bra. Många mäklare varnas nämligen på grund av slarv och varningen kunde i många fall undvikits. En varning behöver alltså inte betyda att man är elak eller inkompetent...

Tänk på det, mina vänner. Bra rutiner och sunt förnuft.......

:)

torsdag 10 mars 2011

Aprilväder i Mars?

Vädret har spelat oss ett spratt... I helgen och måndags hade vi jättefint väder i Borås - strålande sol och precis lagom kallt...

Idag vet jag inte vad jag ska säga om vädret. Det skall nog föreställa snö, men omvandlas till slask redan innan det nått marken... Jag som har en fotograf inbokad idag... Ännu ett skäl att välja Steget-före-paketet (som Åsa skrev om häromdagen) när man säljer sitt hus, då hade vi haft tid att invänta en dag med bättre väder.....

onsdag 9 mars 2011

Renovera kök, lönar det sig?

När vi besöker kunder inför försäljning får vi ofta råda inför kommande renoveringsprojekt, lönar det sig eller ej?

Det är såklart jättesvårt att svara på. Mitt första råd är att man ska renovera för sin egen skull och inte för att sälja. Det egna behovet ska styra. Är en försäljning planerad inom de kommande åren måste man ju ändå ha med det i beräkningen, så vad ska man satsa på?

1. Går det att fräscha upp köket med enkla medel? Kanske kan omlackade luckor, nya handtag eller nytt kakel ändra hela intrycket?

2. Ljust och neutralt är bäst. Alla kanske inte väljer ett vitt kök, men det är få som direkt stör sig på det heller. Vitt passar de flesta!


Ett vitt kök som går hem hos de flesta. Bild: ikea.com

Anledningen till att jag har detta med kök på min näthinna är för att jag lever mitt i ett köksrenoveringskaos själv. Lever jag som jag lär då? Nja, som yrkesskadad mäklare är det klart att jag tänker på vad som kan passa fler än oss, då vi inte tänkte bo här hela livet. Men samtidigt ska ju egna behoven styra som sagt, så här är rubbet utrivet. Lika bra att köra allt på en gång så innan vi kan leva som normalt folk igen ska golv slipas, skåp monteras och kakel sättas.
Jag har i alla fall fått igenom ett rakt igenom vitt kök, till min sambos stora förtret.

tisdag 8 mars 2011

Semlor eller kvinnor??

Idag är det den riktiga semledagen, så ni som tjuvstartade med semle-ätandet i dagarna efter jul har, i mina ögon, begått ett smärre helgerån... Givetvis står en semla på dagens meny, men jag vet ännu inte riktigt när jag ska hinna äta den... det blir nog till att köpa med ett par på väg hem och immundiga till kvällsmat.. =)

Dagens begivenhet sammanfaller dessutom med en annan, som egentligen förtjänar allt strålkastarljus - och inte bara i en dag om året. Det är nämligen idag också den internationella kvinnodagen.

Detta inlägg är inte upptakten till någon politisk debatt, men jag vill bara lyfta fram lite könsskillnader/oskillnader inom mäklaryrket.

För mäklaryrket är idag tämligen könsneutralt. Lönen baseras (oftast) uteslutande på din prestation. Idag har heller inte de flesta kunder några synpunkter på om det är en manlig eller kvinnlig mäklare som kommer på besök, utan fokuserar på kompetensen.

Förr om åren var nästan alla mäklare män. Detta har ändrats med tiden. Fler kvinnor än män söker sig till mäklarutbildningarna idag och i och med att det "gamla gardet" mest manliga mäklare går i pension ersätts de minst lika ofta av kvinnliga mäklare.

Enligt statistik från Fastighetsmäklarnämnden i Augusti 2010 är manliga mäklare fortfarande i liten majoritet - 60% mot 40% kvinnor - utifrån den totala mäklarkåren. Delar vi upp oss efter ålder, så ser vi att bland mäklare upp till 40 år är 52% kvinnor och bland mäklare över 56 år, endast 24%, vilket också speglar könsuppdelningen av mäklarkåren förr mot nu....

Jag tror att det är en styrka för mäklaryrket att ha en jämn fördelning män och kvinnor, så det gläder mig att utvecklingen sett ut så här. En jämn fördelning är bra för branschen helt enkelt!

måndag 7 mars 2011

Fetmåndag

På Fastighetsbyrån gillar vi att ligga steget före.

Gärna steget före konkurrenterna så klart men vi kan också erbjuda våra kunder en "steget-före-produkt" som innebär att man kan förbereda så mycket man bara kan (beskrivning, avtal, bilder etc) gällande en kommande försäljning och på så sätt väsentligt minska startsträckan när det väl är dags att köra igång.

Idag ligger vi även steget före gällande morgondagens fettisdag och firar "fetmåndag" genom att bjuda våra lokala Swedbank-kollegor på på semlor. Mumsfilibabba!

söndag 6 mars 2011

Hur stor är juridikens djungel egentligen??

När man läser sin första juridikkurs på högskolan tror man att man ska få lära sig allt! Det första man verkligen får lära sig är att man inte KAN lära sig all juridik.

Juridikens djungel är oöversiktligt stor. För det första skiljer man på straffrätt och civilrätt. Under straffrätten ligger de lagar som t.ex. förbjuder oss att stjäla varandras saker, eller ha ihjäl varann.

Under civilrätten ligger allt annat. Här hamnar till exempel fastighetsrätt, avtalsrätt, familjerätt och skatterätt, alla dessa är områden som vi mäklare frotteras med dagligen. Skatterätten är dessutom uppdelad i privat- och företagsbeskattning. Under civilrätt finns även företagsrätt m.m. Som man förstår är området rejält stort.

Som mäklare gäller det att hålla reda på allt väsentligt innehåll i bland annat fastighetsmäklarlagen, Jordabalken, Avtalslagen, Bostadsrättslagen, Lagen om byggfelsförsäkring, Lag om energideklaration för byggnader, Fastighetstaxeringslagen, Lagen om kommunal fastighetsavgift, Marknadsföringslagen, Plan-och bygglagen, Lagen om penningstvätt, Sambolagen, Samäganderättslagen, Äktenskapsbalken och många många fler.

Som ni redan anat finns inte den person som kan alla dessa lagar utan och innan, utan jurister - oavsett vilket område de valt att verka inom - just har valt en särskild inriktning. Ingen kan alltså allt om allt! Jag blir dock lite smickrad när jag läste i en kommentar att en av våra anonyma läsare faktiskt hade de förväntningarna på oss mäklare!

Jag är stolt över att vara mäklare. Jag vet att vi är ohyggligt kompetenta, men vårt jobb är att se till att allt flyter, att avtalen håller. Våra kunder presenteras för färdiga formuleringar och vet inte hur mycket arbete det ligger bakom... Synd att inte allmänheten förstår hur fantastiskt pålästa vi faktiskt är!

fredag 4 mars 2011

Besiktiga ditt liv också

Häromdagen kom en kund in och ville ha hjälp att överlåta en fastighet inom släkten. Efter samtal om arvsfrågor och gåvobrev mm visade det sig att kunden egentligen hade mest glädje av att träffa vår jurist.

Vi erbjöd kunden en gratis Livsbesiktning från Juristbyrån. Tänk vad duktiga vi är på att besiktiga våra bilar och hus men hur ofta ser vi över vilka handlingar vi borde skriva?

Många sambos är oskyddade utan rätt handlingar, om det värsta skulle hända. Än värre är nästan de fall där man tror att man har skrivit rätt handlingar. Men utan hjälp av ett proffs är det inte lätt att veta vilka handlingar man behöver och hur de ska vara utformade.

Vi kan tex stöta på obevittnade testamenten, bodelningshandlingar där den ena tar över "huset" (utan att specificera vilken fastighet det gäller..) eller bodelningshandlingar där man överlåter sin halva av huset men glömmer att överlåta sin giftorätt i den andra halvan. Ja, ni hör vilken snårskog detta är.

Fyll i formuläret via länken och gör en Livsbesiktning istället.

onsdag 2 mars 2011

Fler tankar om lockpriser

En kort reflektion ang Lindas intressanta inlägg om lockpriser. Jag vågar nog påstå att här på "landet" är detta inget problem. Visst har vi budgivningar, men lika ofta säljs bostäder för utannonserat pris och ibland under det.

Jag kan intyga till mina spekulanter att det utannonserade priset är ett accepterat försäljningspris, det är alltid avstämt när vi skriver uppdragsavtalet. Är det fler intresserade vill säljaren såklart veta vem som vill betala mest, och det blir budgivning.

Men, det är bra att ämnet kommer upp till diskussion och vi är ett steg på vägen.

Lockpriser...

Ett alltid aktuellt ämne är det där med "lockpriser". Jobbar vi mäklare så, att vi annonserar ut onödigt lågt pris bara för att locka spekulanter? (Nä, det gör vi inte...)

Men faktum är, att sanningen inte är så himla enkel. Att värdera en bostad är, som jag har nämnt i ett tidigare inlägg, ingen exakt vetenskap. Ibland händer det att vissa hus genererar ett extra stort intresse och får många budgivare. Ibland är det "tuppfäktning" mellan två spekulanter. Det finns alltså faktorer som kan vara svåra att förutse.

Diskussionen kommer upp inför varje försäljning. Vid en försäljning gör vi alltid en bedömning och stämmer givetvis av den med säljarens förväntningar. De som säljer sitt hus vill ha dit många spekulanter - givetvis - och översätter då detta i ett lägre utgångspris. Det kan också vara en klok "strategi" om den enda prioriteringen är en snabb försäljning... så OK, det må vá hänt.

Men jag brukar ofta ana att det även finns andra intressen bakom. För givetvis vill de samtidigt ha optimalt betalt, eller rättare sagt så har man ofta höga förväntningar på slutpriset och kan kanske inte tänka sig att sälja huset för det utannonserade priset.... Hmm.

Känns inte bra gentemot spekulanterna, eller hur?

Jag brukar därför förankra utgångspriset med säljaren, för att inte hamna i den situationen att jag annonserar ett pris som ligger under säljarens acceptnivå. Det känns mer seriöst helt enkelt.

tisdag 1 mars 2011

Fler appar

Apropå appar för Android så har jag börjat använda detta i mitt arbete vilket förenklar och spar tid något enormt!

Innan kundbesök måste vi vara pålästa om vad liknande bostäder i området sålts för, men också vad som är till salu i området just nu. Innan kundbesöket går jag in på Hemnet-appen, kollar "Bostäder nära mig" (via gps) och vips kommer alla bostäder i närområdet upp. Perfekt!

Android

Nu finns Fastighetsbyråns app som underlättar det mobila sökandet inte bara till iPhone, Nokia N8 och iPad utan även till alla androidtelefoner.

Så går du i bostadssökartankar så ladda ner appen omedelbums!

Praktikant

Praktikanter är vi rätt vana med, och då tänker jag givetvis på mäklarstudenter som gör sin obligatoriska 10 veckorspraktik.

Idag hade vi en praktikant av det lite ovanligare slaget, nämligen från vårt huvudkontor! Ni kanske känner igen honom från bilden här intill? Johan är vår presschef och har under dagen fått en inblick i vad som händer hos oss i Östhammar. Vi har även fått veta vad som händer på PR-sidan i företaget, kul!


Detta måste man ställa upp på när man gör praktik hos en bloggande mäklare...

Domino

Det är inte alltid en bostadsaffär endast involverar bara en säljare och en köpare utan i många fall så kan en bostadsaffär resultera i del invecklade kedjor.

Par A bestämmer sig för att köpa en nyproducerad bostadsrätt.

Par A har dock ett hus som de vill sälja i sin tur och i kontraktet för bostadsrätten skrivs ett villkor in att hus 1 måste säljas innan ett visst datum annars backar par A ur bostadsrättsaffären.

Hus 1 läggs ut på marknaden och efter visning och budgivning så visar det sig att par B vinner budgivningen. Par B har dock en lgh som måste säljas innan de kan gå vidare med hus 1 och ett villkor skrivs in i kontraktet att lgh måste säljas inom en viss tid annars backar par B från köpekontraktet på hus 1.

Objekt 2 (lgh) läggs ut på marknaden och intresserar par C som vill lämna sitt stora hus och köpa en mindre lgh. Par C blir slutgiltiga köpare av lgh men vill såklart sälja sitt hus innan de förbinder sig till köpet på objekt 2. Således skrivs ett villkor in i köpekontraktet att hus 3 måste säljas innan ett visst datum annars så hoppar par C av köpet av lgh.

Hus 3 läggs således ut till försäljning och attraherar nya spekulanter som eventuellt också sitter i ett hus eller en lgh......

Så här kan det fortsätta, ibland vad som känns som en hel oändlighet, och som ni säkert förstår så kan det få rejäla konsekvenser om någon av bostadsaffärerna inte skulle bli av. Beroende på var kedjan bryts så blir följderna mer eller mindre omfattande.

Just nu har vi flera typer av dessa dominokedjor på gång. En som tyvärr delvis gick i stöpet igår och där vi får börja om från början och en kedja som än så länge är på spåret men som potentiellt sett efter pågående budgivning kan bli ännu längre....

På kontoret håller vi därför tummarna att vår dominobrickor ramlar på varandra och att resterande bostadsaffärer blir av.

dé é mycké nu.....

När vi mäklare blir tysta här på bloggen betyder det antagligen att vi har mycket att göra "IRL".

Tidigare år har vi mäklare haft en chans att komma hem någorlunda i tid efter jobbet under januari och februari, eftersom det i mäklarbranchen ansetts vara lite lågsäsong med ett färre antal försäljningar.

I år har vi rivstartat med försäljningarna, vilket är jätteroligt! Tyvärr innebär det ofta att tiden inte räcker till och då blir blogginläggen lite färre, vilket vi har lite dåligt samvete för.

Puffa gärna på oss! Skriv in lite frågor och påminn oss om att ni finns kvar därute! Vi tänker på er i alla fall och laddar för fullt inför nästa inlägg...

=D