fredag 11 februari 2011

Klyschor

Förutom att bli lite hemmablind när det gäller saker och ord man konfronteras med så gott som dagligen så finns det andra språkliga aspekter av mäklaryrket.

Ett område där det blir extra tydligt är i objektsbeskrivningen över huset, lgh eller tomten som man ska förmedla för tillfället.

Det finns ju inget rätt eller fel när det gäller hur beskrivningen ska utformas. Informationen ska ju naturligtvis vara korrekt men när det gäller själva stilen och upplägget så är det i mångt och mycket upp till resp mäklare att sätta sin personliga prägel.
En del skriver mycket och målande där "tapeterna är trevliga och ljust solgula" medan andra väljer att konstatera att det "finns tapet på vägg".

Båda beskrivningarna ovan är ju korrekta och vilken man gillar mer eller mindre är ju en personlig preferens. Utmaningen för mäklaren ligger ju i att skriva en beskrivning som tilltalar så många som möjligt och det kan då vara vanskligt att lägga in "personliga åsikter", eller sådana som kan uppfattas som sådana, som exempelvis att den solgula tapeten är trevlig då spekulanterna som kommer att läsa beskrivningen kanske inte alls tycker gult är trevligt.

Något annat jag hört spekulanter muttra om är när mäklare kör fast och, förmodligen omedvetet, använder samma beskrivande ord hela tiden. Trevligt ditten och trevligt datten och trevligt igen och igen.
Därför kan det vara guld värt att låta en kollega granska det man skrivit. Dels för att upptäcka ev stavfel och dels för att få förslag på synonymer så man slipper låta som en uttråkad papegoja.

I jakten på just beskrivande synonymer så har det på sätt och vis uppstått ett mäklarspråk som man lite elakt och ibland kan kalla för klyschor.
För vad menas egentligen med "ett stenkast bort", "promenadavstånd" och charmig" och var är det för skillnad på "sjöglimt", "sjöutsikt" och "sjönära"?

Dessutom finns det ju en del mer eller mindre "ökända" ord och i vissa fall kanske är förskönande omskrivningar som är helt korrekta men som för den kritiske spekulanten kan ge en del ledtrådar om fastigheten och dess skick.

"Orginalskick" = förmodligen förknippat med en hel del renovering beroende på byggår
"Visst renoveringsbehov" = innefattar betydligt mer än att "bara" byta tapeter.
"Något för den händige" = omfattande renoveringsbehov
"Oslipad pärla" = troligtvis totalrenoveringsobjekt
"Yteffektiv"= liten och förmodligen ganska trång lgh
"Spännande färgsättning" = förmodligen färger som gemene man inte hade kombinerat eller valt.
"Vuxen trädgård" = röjsåg är förmodligen ett bra inköp :-)

Känner man att man kört riktigt fast synonymträsket kanske man inte bara ska ta hjälp av kollegorna utan tänka helt i nya banor som en mäklarkedja gjorde för ett par år sedan när man tog hjälp av rapparen Petter som fick skriva ihop beskrivande text till deras objekt. Vad sägs om denna något annorlunda beskrivning? :-)

*Mitt i Birka! Topp-uppiffad superduper trerummare med kök och vardagsrum i öppen planlösning. Stort jävla badrum med lyxvärme för sulorna. Barren har en stor tillhörande uteplats för fester och grillkvällar, inhägnad och med trätrall.

Skämt åsido så tror jag att man, oavsett yrke, mår bra av en viss självdistans och bör vara medveten och hålla sig uppdaterad om nidbilder, klyschor, stereotyper och klichéer. Om inte annat för att kanske se till att bevisa motsatsen ;-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar