torsdag 28 oktober 2010

En annorlunda budgivning

Idag har jag tagit in två stora, fina hus till försäljning. Sedan har jag visat ett fritidshus och avslutat en långdragen budgivning.

Igår fick jag klara instruktioner från säljaren, budgivningen skulle vara avslutad idag kl 16:00. Jag informerade alla spekulanter, både budgivare och övriga som visat intresse. Idag kl 16 ringde säljaren och sa stopp. Inga mer bud. Inte ett helt vanligt förfaringssätt men det är ju säljaren som bestämmer till vem och på vilka villkor de säljer.

En budgivning är dock inte helt avslutad förrän båda parter satt sin signatur på avtalet. Alla bud som kommer in fram till dess måste jag alltså framföra till säljarna. Vi skriver imorgon bitti! Ett av tre kontrakt inom de närmaste dagarna. Mitt största problem nu är att hitta tid för annat än jobbet. Jag får göra som mina kollegor, kasta in bästa kompisen i bilen så att vi får umgås när jag åker mellan alla visningar. Jag har redan anammat den metoden med min sambo och resten av min familj.

Världens bästa jobb!

onsdag 20 oktober 2010

Problemlösaren

Som mäklare är det mitt jobb att lösa problem av minst sagt varierande slag. Just nu brottas jag med: Att kommunen gett mig helt fel uppgifter angående ett avlopp vilket påverkar pågående försäljning mycket, att fladdermöss flyttat in i ett hus och att en part i en affär har blivit så sjuk så att denne inte kan fullfölja affären, bland annat.

Mycket handlar om att ta reda på fakta (lärdom: helst från fler olika källor!) och informera. Informera ena budgivaren, andra budgivaren, säljaren, första budgivaren igen, och så vidare.. Men det kan vara något av det roligaste med detta jobb, att vara spindeln i nätet och verkligen mäkla.

Id-kontroll

Vi måste id-kontrollera alla våra säljare och köpare. Brukar inte vara några konstigheter alls, kopiera parternas id-handling och förvara i akten. Detta enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Det ni!

Idag blev jag dock helt ställd. Köparen tog med sig sin id-handling som visade sig vara ett typ av utländskt bank-id-kort. Detta var den enda handlingen som fanns att tillgå i nuläget. Har aldrig sett eller hört talas om kortet, så vad gör jag? En hel kedja av telefonsamtal inleddes. Jag ringde:
  • Fastighetsbyråns jurister
  • Banken
  • Polisen (hahaha, min stackars mamma som är polis försökte så gott hon kunde hjälpa sin lätt panikslagna dotter).
  • Skatteverket
  • Fastighetsmäklarnämnden
  • Mäklarsamfundets jurister

Tillslut hittade vi en lösning som kändes ok för parterna och funkade juridiskt. Phu!

måndag 18 oktober 2010

vecka 42

Kör ett till veckoschema. Blir ju lättöverskådligt att se veckans uppdrag så, kombinerat med lite mer ingående på vissa moment. Vad tycker ni?

Måndag: Uppföljning av alla visningar förra veckan. Jag har för att hjälpa alla spekulanter till beslut varit i kontakt med Länsstyrelsen, kommunen, Upplandsmuséet och Anticimex, bland annat. Många telefonsamtal blir det men jag vill att så mycket som möjligt ska vara klart innan ev budgivning. Besökt ett hus som en kollega har inne tillsammans med en henne då hon ska ha en veckas semester. Är proffsigare mot spekulanterna som ringer om jag själv besökt huset i fråga.
Tisdag: Kontorsmöte (annonser m.m. ska gås igenom). Kundbesök, villa i Östhammar. Besöka ett bankkontor och byta lite i skylten. Visning av ett stort hus, räknar med minst en timme där. Förbereda kontrakt.
Onsdag: Kontrakt på en bostadsrätt. Köparna flyttar hit från utlandet. Kul!
Kvällsvisning av en villa.
Torsdag: Öppet hus på kontoret. Vi har bjudit in Swedbank och Juristbyrån och tänkte presentera vårt erbjudande tillsammans med övriga i vår "familj". Hoppas på många besök.
Fredag: Kundbesök/värdering av en villa.

Sedan ska jag denna vecka följa upp några kundmöten där jag tidigare värderat bostäder. Checka av tidplanen, ev frågor och hoppas sen vi kan komma igång.

onsdag 13 oktober 2010

Ibland är det värt det...

En dam ringde nyss och ville ha några råd av mig då hon sålt sitt hus "själv", dvs utan hjälp av mäklare. Det visade sig att lagen om energideklarationer dock helt hade missats i denna överlåtelse, och köparen nu flyttat in. Jag informerade henne om att lagen nu säger att köparen har rätt att inom 6 månader göra det på säljarens bekostnad. Köparna kan alltså välja en mer omfattande och betydligt dyrare variant än den som säljaren valt.

Jag hjälpte naturligtvis damen efter bästa förmåga med råd i denna situation. Men det kan hända att om de lagt ner några tusenlappar på att vi hjälpte dem från början, hade de rakt av tjänat in dem på att undvika denna kostsamma miss. De hade på köpet fått mitt löfte om att jag tar ansvar för det kontrakt jag utformar, hjälp med deklarationen och juridisk rådgivning gratis även efter avslutad affär.

måndag 11 oktober 2010

Veckans to-do!

Måndag: Heldagskurs i Stockholm (Arlanda). Alla kollegor var iväg och efter en hel dags lyssnande är vi förhoppningsvis fullmatade med tips som förbättrar vår tjänst och förenklar vår vardag. Intensivt men bra!
Tisdag: Morgonmöte med annonsplanering. Budgetuppföljning. Till Uppsala för avslut på en fastighetsaffär. Blev bäst för parterna med tillträdet där pga deras jobb så då får jag vara flexibel och åka.
Onsdag: Kontorsdag fram till 15.30. Då ska jag hinna med att skicka annonser och förbereda visningar bl a. Sedan kvällsvisning.
Torsdag: Lunch med banken. Kvällsvisning av hus i Östhammar.
Fredag: Värdering av en BR. Kvällsvisning av en annan BR.
Lördag: Visning av två olika bostäder. En villa i Östhammar och en prästgård på landet. Älskar omväxlingen!

Idag är det måndag och jag vet att denna lista kommer fyllas på betydligt under veckan. Det är ganska vanligt att kunder ringer och vill titta på ett hus idag eller få sin lägenhet värderad senast imorgon. Det är sånt vi får lösa på bästa sätt och ibland trolla med knäna.

torsdag 7 oktober 2010

Sambandet mellan huspriser och den politiska styrningen

Läste en spännande undersökning idag. Nämligen att huspriserna har stort samband med den politiska styrningen i kommunen. Dvs dyra hus i alliansstyrda kommuner och billiga i röd/grönstyrda. Kanske inte så förvånande iofs, men det var intresant att se att sambandet var så tydligt. Läs mer här.

I Östhammar verkar vi ha något slags mellanting. Priser som bedöms ligga strax under medel och en politisk styrning som kan beskrivas som blå/grön.

Mot nya utmaningar!

Detta blir mitt sista inlägg på bloggen. Jag kommer gå vidare i min karriär och börja "mäkla" på Värmdö. Det känns spännande att prova på en annan marknad och sälja villor, fritidshus och tomter. Jag kommer självklart bo kvar i Vasastan och säkerligen fortsätta träffa mina snart "ex kollegor" på fredagar och skåla glatt!

Tack för mig!

/Heidi

onsdag 6 oktober 2010

Långväga besökare

Det är vanligt att folk kommer långväga för att titta på hus hos oss, och naturligt då är att de vill titta på fler liknande hus i området på samma gång. Just nu försöker vi få till det för en man som vill titta på fem hus med oss på samma dag. Flera olika mäklare är inblandade, det ska inte krocka med något annat inbokat, passa säljaren och helst inte vara för sent på dagen då det blir mörkt allt snabbare nu. Det är ett himla pussel men klart vi ska få ihop det!

Idag har jag inget bokat ute utan har avsatt hela dagen för att förbereda veckans visningar, renskriva en skriftlig värdering, skicka annonser, beställa visningsprospekt från tryckeriet m.m. Känns helt ok med en dag inne när det blåser höststorm ute!