tisdag 31 augusti 2010

Morgonstund har guld i mund

För tredje tisdagen i rad börjar jag dagen 06.45 på Sats.

Så här ser dagen ut i övrigt;

9.00 Förhandsvisning av en lägenhet
12.00 Extravisning av en annan lägenhet
Budgivning, lunch, upprättande av två objektsbeskrivningar och uppföljning av tidigare köpare och säljare
16.00 Värdering
18.00 Intagsförsök tillsammans med en kollega

fredag 27 augusti 2010

Ännu en vecka

Jag har märkt att jag brukar skriva ett blogginlägg på fredagar när veckan lider mot sitt slut. Denna vecka har varit ganska hysterisk med många visningsdeltagare, budgivningar, extra visningar och flera nya kundbesök.

Idag har vi haft frukostmöte med vårt närmaste Swedbankkontor för att prata om framtida bolånetaket som ska införas 1 oktober, hur vi mäklare och bank tror att detta kommer påverka bostadsmarknaden. Framtiden får utvisa detta men vi mäklare tror inte att vi kommer se en stor skillnad på efterfrågan och försäljningspriser i Vasastan. Dock kommer nog vissa förstagångsköpare hamna i kläm.

På fredagar annonserar vi nya lägenheter på Hemnet så nu väntar jag bara på att den sista planritningen ska bli klar innan jag tar helg!

måndag 16 augusti 2010

Mäklarstatistik

Senaste Mäklarstatistik presenterar sjunkande priser för juli men stigande den senaste 3-månadersperioden. I juli görs på många ställen få bostadsaffärer så de siffrorna förvånar inte.

Däremot finns många frågeställningar i luften nu om vad som händer framöver. Vi får med spänning följa utvecklingen hur några väldigt avgörande faktorer påverkar marknaden, nämligen:
  • Vad händer med räntan? De flesta är eniga över att den går upp, men hur mycket och hur snabbt?
  • Hur påverkar nya kravet om kontantinsats (15%) priserna?
  • Blir det regeringsskifte? Hur påverkar det bostadspolitiken och den egna ekonomin?
Mycket intressant! På vår lilla marknad har vi har svårt att se hur priserna förändras över så korta perioder, men en tendens nu är att steget från visning till kontrakt är lite längre. Med ovanstående i åtanke är det klart att man funderar en extra gång inför en så viktig affär.

fredag 13 augusti 2010

Veckan lider mot sitt slut...

Ännu en vecka är över med kundbesök, fotograferingar och nya affärer att börja jobba med. Vi har en väldigt flitig praktikant som har har hjälpt oss med att göra fina prospekt och beställa annonser.

Ikväll ska vi fira av en kollega som valt att gå vidare i karriären och imorgon är det dags för det årliga midnattsloppet. Fastighetsbyrån har flera medarbetare som kommer springa, själv kommer jag hålla till i Fastighetsbyråns tält och ta ett glas istället!

onsdag 11 augusti 2010

Onsdag

Imorse mötte jag upp Therese på vägen mot förmiddagens uppdrag, att fota två sommarstugor och skriva underlag för objektsbeskrivningarna. (Therese är mäklarstuderande och vår praktikant). Vi passade på att skylta upp i området, mäta upp hur långt från stugorna det är till badplatsen (viktigt!), mäta en stuga som saknar boarea m.m. Vi träffade inga kunder denna gång utan på båda ställena hade vi nyckel. Skönt med en lugn start på dagen men det tog hela förmiddagen.

Efter lunch hade jag 2 timmar obokat innan vi skulle ut på nästa uppdrag. Tänkte att jag med lätthet skulle hinna det som var planerat, men så blir det ju inte. Bud kommer in, de ska stämmas av med övriga intressenter och säljaren, spekulanter vill boka visning, den tiden ska stämmas av med säljaren. Sånt tar tid. Snälla Astrid på kontoret hade köpt eftermiddagsfikat eftersom hon fyllt år. Där fick vi några minuters andningspaus innan vi åkte till dagens sista uppdrag: Värdera ett fritidshus på en ö.
Jag försöker så gott det går koppla av från jobbet på lediga kvällar. Igår var en sån perfekt kväll, jag var ut på vildsvinsjakt och kan säga att jag inte tänkte en tanke på jobbet, sånt behövs ibland! Några vildsvin syndes inte röken av, dock 3 rådjur som traskade förbi.

Fin utsikt från tornet...

Kanske inte syns så bra, men här kommer ett rådjur ut från skogen.

torsdag 5 augusti 2010

Home sweet home

Har precis visat ett hus i "mitt" villakvarter, dvs där jag har bott i stort sett hela mitt liv. Det jag inte vet om genvägar till skolan, bästa lekparken, bästa skogen att leka i, vilka grannarna är, hur långt det tar att cykla ner på stan m.m är knappast värt att veta :-)

Ibland får vi faktiskt fler frågor runt själva huset/området än det som rör huset. Förhoppningsvis ska den mesta faktan som finns vara presenterad i objektsbeskrivningen och besiktningsprotokollet, vilka man får med sig hem.

Imorgon väntar bl a publicering av ett fritidshus, tillträde på banken, intag av bostadsrätt och lite till. Ska försöka vara nere på kontoret i tid och jobba undan så att jag kan sluta i tid imorgon eftermiddag, ska förbereda kalas för min sambo som fyller år!

Augusti har börjat....

Semestern är över och i söndags började jag jobba. Jag visade två lägenheter som såldes i veckan. Intresset var stort och vi hade många visningsdeltagare. Augusti brukar vara en hektiskt månad med många "nya" spekulanter på marknaden. Utbudet ökar för varje helg samtidigt som efterfrågan är stor. Många studenter letar mindre lägenheter och under semestern fattar människor beslut om förändring som bostadsmarknaden sedan märker av.

Till helgen har alla Fastighetsbyråns innerstadskontor en stor visningshelg med massor av spännande lägenheter att kika på, välkommen på visning!