onsdag 28 april 2010

Kniven mot strupen

Som jag skrivit tidigare lämnar vi vid tillträdet på en bostad ut en blankett till säljaren inför kommande års deklaration, som vi behöver ha ifylld i januari för att hinna hjälpa alla.

Anledningen är som sagt att vi ska hinna med alla men även för att restskatten efter bostadsförsäljning ska betalas in senast i början på februari för att undvika extra räntekostnader.

Nu ringer folk i panik till oss och behöver hjälp. Deklarationerna ska vara inne på måndag och jag kan säga att vi gör vad vi kan för att hinna hjälpa alla. Man jobbar väl bäst under lite press, eller hur? :-)

Inflyttningspresent

Jag hörde en sån trevlig historia idag. En dam berättade att när de flyttat in i sitt hus så stod en påse med en massa godsaker, några flaskor vin, och läsk till barnen och väntade på dem. De föregående ägarna hade även lämnat en hälsning att de hoppades att de nya ägarna skulle trivas lika bra i huset som de gjort. Vilken enkel men fantastisk sak att göra!

lördag 24 april 2010

Våren har kommit till Stockholm


Idag har vi varit på Gröna Lund som öppnade idag för säsongen. Vi har haft jättekul, åkt allt man kan åka, ätit popcorn och lite för mycket sockervadd! Vädret har varit underbart och hoppas att detta håller i sig.
Igår var det kick off med Stockholmsgruppen. Det var trevligt arrangerat och det är alltid kul att träffa kollegor och utbyta erfarenheter. Imorgon är det dags för visningar igen!

fredag 23 april 2010

Att få ihop pusslet

Imorse var jag och tittade på ett hus som jag tror kan passa en familj jag besökte tidigare i veckan. Hon jag besökte imorse kanske kan vara intresserad av en annan bostad som jag har tagit in till försäljning. Det är fantastiskt roligt att försöka hjälpa människor mot ett nytt boende. Det gäller att ha känsla för behoven och få förtroendet att få in lämpliga bostäder. När det klaffar är det underbart.

Jag hade en ny mäklarpraktikant med mig imorse! Vi har praktikanter lite då och då, ibland bara någon dag och ibland alla de 10 veckorna som krävs för att få registrering som mäklare. Hon kommer i huvudsak att gå jämte mig och jag kände på en gång att vi kommer att bli ett bra team!

Trevlig helg!

torsdag 22 april 2010

Deklarationshjälp

Imorse hade jag besök av en dam som ville ha hjälp med deklarationen. Själva bilagan (K5) gjordes klar redan i januari men det är inte helt lätt veta hur man ska fylla i själva inkomstdeklarationen. För oss som denna tid på året sysslar med detta dagligen är det enklare.

Fick en fin present som tack :-) Piggade upp ordentligt!

Jaha?

Jaha? Vart tog våren vägen? 1 dm snö pryder nu backen. Fotografen som skulle ta fina vårbilder idag..

Anders här på kontoret har varit mycket stolt över sitt beslut att låta vinterdäcken vara kvar. Han fick sig dessutom ett gott skratt när jag traskade ut i pumps i slasket på lunchen. Men nu är gummistövlarna på.

Få ger sig ut i detta väder med sommardäck. Jag fick i och med en inställd visning idag hela eftermiddagen fri att jobba undan allt som ska göras. Förbereda kvällens tillträde (lösenuppgifter för lånen, skriva ut alla handlingar) och morgondagens kundbesök. Samt ca femtielva värderingar att renskriva.

onsdag 21 april 2010

Hollywoodfru no 1

Min absoluta favorit-Hollywoodfru Maria Montazami har en blogg. Hennes man arbetar som framgångsrik fastighetsmäklare i Hollywood och hon hjälper honom med att styla bostäderna. Jag sitter som bänkad framför tv-programmet för att få en hint av den glamourösa vardag som ligger så långt bort man kan komma från min egen mäklarvardag. Nu kan jag ju följa denna fantastiska människa hela tiden!

Vårrus

Har äntligen en minut att andas denna vecka. En vecka då 11 kundmöten är inbokade för min del, värderingar och försäljningsuppdrag. Vilken rusch!

Många av bostäderna ska nu ut till försäljning och mycket arbete ligger faktiskt innan en bostad annonseras. Det är nu objektsbeskrivningen ska spikas, foto ordnas, planritning redigeras, besiktning o energideklaration beställas, en tidplan fastställas, bokning av annonser o visningar, skyltning m.m. Det är en sådan härlig känsla att publicera något nytt!

måndag 19 april 2010

Söndagar

På söndagar försöker jag jobba så lite som möjligt. Jag förbereder alltid visningarna på fredagar; jag tar fram årsredovisning, visningsskylt och skriver en lista med minnesanteckningar om varje lägenhet så att jag kan hålla reda på vilken lägenhet som var stambytt på 80-talet och vart tvättstugan ligger osv. Efter visningarna ringer jag till säljarna och berättar hur det har gått och sen brukar jag ta en kaffe med en kollega. Söndagslatten brukar vara starten på veckan där vi diskuterar veckan som gått och hur den kommande veckan ser ut. Det är en trevlig återkommande aktivitet.

söndag 18 april 2010

Soliga söndag

Strax ska jag iväg och skriva kontrakt. Att planera en ledig helg är svårt i detta jobb. Då vi ofta har långväga säljare + köpare (på fritidshus) som jobbar mycket i veckorna är ofta helgerna vigda för visningar, kontrakt m.m. Men det gör inget för det är så roligt!

Lite annat har jag också tänkt hinna med idag. Hälsa på min kära farfar (som bor kvar i sitt stora hus trots att han snart fyller 93 år), tigga ett däckbyte av min far (får be snällt) och hinna med att njuta av det fina vårvädret.

Äntligen vår!

fredag 16 april 2010

Hur bor mäklare?

Det slog mig att jag ofta får frågan hur jag själv bor. Av de flesta kunder faktiskt! Det är klart det är spännande att höra om våra egna boenden, vi som arbetar med boende hela tiden.

Jag har hittills hunnit med att bo i villa, på bondgård, i hyresrätt och har nu slutligen landat i en bostadsrätt där jag trivs utmärkt! Boendet är väl bland det viktigaste i våra liv och otroligt givande att arbeta med.

Vår lokala bostadstidning, UNT:s Bostadsguiden, har faktiskt snappat upp detta ämne och skrivit en artikelserie om mäklarnas egna boenden. Här kan ni läsa sista delen i serien som handlar om mina kollegor i Uppsala/Knivsta.

torsdag 15 april 2010

Utbyte av erfarenheter

I veckan har jag lunchat med två kollegor från Kungsholmskontoret för att utbyta erfarenheter och ge varandra tips och råd. Det är alltid roligt att träffa kollegor på andra kontor och få en inblick i hur de jobbar och hur deras marknad ser ut.
Imorgon är det After Work på Östermalmskontoret och då kommer definitivt erfarenheter utbytas mellan skålarna!

Trevlig helg!

Uppföljning

En tid efter en bostadsöverlåtelse slår jag en signal för att kolla så att allting har gått bra. Köparnas reaktioner är oftast stor glädje! De har ju äntligen fått flytta in och det är så roligt att höra om. En vanlig reaktion är också: "Det är så jobbigt att flytta så nu bor jag här hela livet".

Säljarna däremot svarar med en lätt skräckslagen röst när jag ringer. Jag försöker att i samma andetag som jag presenterar mig säga att jag inte vill något speciellt, och då brukar jag ibland få höra ett glädjejubel. De tror att jag kommer med ett skräckbesked, att något gått sönder eller krånglar.

Det är bland det roligaste med detta jobb, att få följa hur det går för de nya ägarna och framför allt återkoppla detta till de föregående.

söndag 11 april 2010

Visningar

Idag har jag visat tre lägenheter. Intresset tycker jag känns positivt för samtliga lägenheter och det kom mellan 4 och 30 spekulanter per lägenhet. Skillnaden i antalet visningsdeltagare är ganska stor och vi får se hur många som kommer imorgon kväll på omvisningarna. Imorgon kommer vi ha fullt upp med att ringa alla intressenter och hålla i budgivningar.
På söndagar har vi alltid visningsvärdar med oss och det är skönt att vara två personer på plats så att jag har möjlighet att svara på frågor och prata med spekulanterna.

Om några timmar när det är morgon i Australien ska jag ringa till en av mina säljare som redan flyttat sen är det nästan måndag igen!


fredag 9 april 2010

Sverigevillan

Vad avgör priset på en bostad? Skick, storlek, planlösning, uppvärmningssystem m.m. spelar stor roll. Och så läget, läget och läget också, förstås!

I årets upplaga av Fastighetsbyråns Sverigevillan kan ni se hur stor roll endast läget har för priset på bostaden. Betala 345 000 kr för en villa i Älgarås, eller 6 000 000 kr för att bo i Danderyd, för exakt samma villa alltså. Vilken skillnad.

I Tierp har vi bedömt att samma villa är värd 1 325 000 kr. Läs mer om Sverigevillan här och se hela listan här.

torsdag 8 april 2010

Torsdag

En helt vanlig torsdag som innehållit budgivning, renskrivning av objektsbeskrivning, beställning av fotografering samt besiktning av ett hus, samt mycket annat. Fram till 15 var det kontorstid och därefter visning.

Jag försökte tänka efter vad kontorstiden brukar innehålla, och sammanfattningsvis kan man säga: Prata i telefonen. Det ringer nästan hela tiden, när man svarar i kontorstelefonen ringer det i mobilen, och sedan tvärtom. Försöker hinna med att ringa samtalen jag måste ringa också. Någon avmattning har vi inte märkt något av, tvärtom!

Gjorde ett mycket klokt val att ta en promenad på lunchen. Lite vårsol och denna vackra syn gav mig energi.

Jakten: Upplösningen

Måste ge er avslutningen på historien om jakten på den gamla handlingen. De senaste veckorna har Sveriges samtliga arkiv och berörda myndigheter fått ett samtal från en smått desperat Isabella från Fastighetsbyrån i Tierp. Jag hade en lista dit jag skulle ringa, där den möjligen kunde finnas.

Imorse hade jag ett ställe kvar att söka på. Beskedet där var att denna handling inte alls behövdes i detta fall, bara ett simpelt utdrag från Skatteverket. Varför kunde jag inte ringt detta ställe först av alla?

Något positivt ska man försöka hitta med allt: Tänk så många trevliga och hjälpsamma människor jag pratat med!

onsdag 7 april 2010

Tillbaka till verkligheten

Igår kom jag hem efter en härlig vecka i New York. Vädret har varit fantastiskt och staden har allt man någonsin skulle kunna önska och lite till. Min kamera gick sönder första dagen men det blev en del bilder med mobilkameran.
Nu är jag tillbaka i verkligeheten. Idag har jag haft ett tillträde, skrivit två objektbeskrivningar, skickat offerter och följt upp kunder. En helt vanlig dag på jobbet med andra ord.





tisdag 6 april 2010

Igång igen

Då var jag igång igen efter påsken, och kunderna är det definitivt.

Hela förmiddagen ägnades åt att svara i telefon. Sälja, värdera, köpa, lägga bud, diskutera prisutveckling, boka in visningar.

Eftermiddagen däremot skulle tillbringas ute på kundmöten. Har tittat på två hus inför försäljning. Det ena aktuellt om flera år (det gör inget för oss), och det ena mer snart i tiden. Det är verkligen det bästa med jobbet: Omväxlingen och alla trevliga människor.

Efter varje möte visade min mobil ca 7 missade samtal, plus ett par röstmeddelanden och några sms. Bara att börja ringa ikapp.

torsdag 1 april 2010

Påskhelg

Långhelg väntar. Har tänkt att hinna med följande viktigheter:
Godisätande (har för många påskägg för mitt eget bästa), Kvartsfinaler i Europa League, Ikea-shoppande, budgivning (förhoppningsvis), äta mammas goda påskmat, se Premier League avgöras på lördag, visning, återhämtning...

Jag önskar Er alla en
Glad Påsk!