onsdag 8 december 2010

Handpenning

I samband med kontrakt är det brukligt att köparen betalar en handpenning på 10% av köpeskillingen. Sker oftast som en transaktion mellan köpare & säljare eller så studsar den in på vårt klientmedelskonto mellan.

En gång var förfarandet inte riktigt som det brukar. En kollega hade precis avslutat en kontraktsskrivning med en äldre dam som köpare. Damen meddelar: "Ja, då var det dags för handpenningen då", och kollegans ögon håller på att trilla ur när damen lägger upp en påse med pengar innehållandes handpenningen på 100 000 kr.

Ni kan tro att kollegan kastade sig på telefonen till banken för att kolla om damen kunde växla in dem där. Sedan arrangerades en säker transport för henne dit, för att skicka ut damen på promenad med rullatorn och påsen vågade kollegan inte.

4 kommentarer:

  1. Hahaha, den var bra:) Förstår att din kollega vart paff.

    Visst är det så att handpenningen är ändrad och ligger på 15 % i dagsläget eller är jag ute och cyklar?

    SvaraRadera
  2. Hej! Handpenningens storlek är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare, men enligt kutym används summan 10% nästan jämt.

    Det jag tror du tänker på är att man måste ha 15 % kontantinsats till banken när man ska låna till en bostad, detta efter en ny regel from nu i höst.

    SvaraRadera
  3. Gomorgon! Jag har en fråga om 2:a handsuthyrning: Om något skulle gå sönder under tiden som man hyr ut t.ex en bostadsrätt, vem är då juridiskt ansvarig för detta? Tack på förhand!

    SvaraRadera
  4. En del banker här i Borås kräver fortfarande bara 10% i kontantinsats och reglerar resterande 5% med blancolån.

    Angående frågan om andrahandsuthyrning; Den som är lägenhetsinnehavare (ägare av bostadsrätten) är den som är ansvarig gentemot Bostadsrättsföreningen.

    SvaraRadera