måndag 27 december 2010

Att värdera ett hus...

Något av det svåraste med mäklaryrket (tycker i alla fall jag) det är att uppskatta värdet på en bostad. I vissa fall är det svårare än i andra fall, men det är i varje fall en avvägning som ska göras och det handlar alltid om en väl avvägd uppskattning. Värderingar är ingen exakt vetenskap och facit får man bara vid en försäljning. För först då får vi ju veta vad marknaden var beredd att betala....

Viktigt vid en värdering är tre saker;

1. Läget
2. Läget
3. Läget

Dvs det enda på ett hus man inte kan ändra på...

Vad baserar vi då värdet på? Jo, oftast är det en magkänsla kombinerat med prisstatistik (den så kallade "ortsprismetoden"). Vi baserar värdet bland annat till viss del på tidigare försäljningar. Det som då komplicerar det hela är att många hus är unika, dvs skiljer sig från grannens på ett eller annat sätt och det gäller för oss att lägga märke till skillnaderna och sedan översätta dem i kronor och ören... Enkelt eller hur?

Förutom huset självt, så måste vi ju också ta hänsyn till det rådande marknadsläget, räntor, omvärldshändelser m.m. Så det är mycket att tänka på!

Vad som är intressant i sammanhanget är ändå att vi faktiskt oftast prickar rätt!

Vi mäklare tycker också en hel del. I år har vi t.ex. tyckt till om prisutvecklingen för nästa år. Mer om detta kan du läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar