måndag 21 december 2009

Årskrönika 2009

Snart går vi in i ett nytt decenium. Tänk att för 10 år sedan så satt vi och förutspådde vår planets undergång när alla datorer skulle krascha när vi gick in i 2000-talet... Det blev inte så.

För ett år sedan förutspådde vi stora prisras på bostadsmarknaden 2009. Det blev inte så heller.

Hur var då 2009? Jo, 2009 var året då:
  • Husen skulle börja energideklareras vid försäljning.
  • Fritidshusmarknaden har nått nya höjder i Tierps kommun. Vilka ställen jag har sålt i år...
  • Jag opererade min hand och jobbade ett tag som enarmad mäklare. Vissa utvalda kunder fick se prov på min handstil med vänstern som kan liknas vid en 5-årings.
  • Vi började jobba tillsammans med Östhammar och har fått två fantastiska nya kollegor.
  • Vi började proffsfotografera bostäderna.
  • Vi fick en ny hemsida som var ett ordentligt lyft jämfört med den förra. Moderniteter som bud publicerade direkt på objektet och foto på ansvarig mäklare kom till.
Året har också bjudit på fantastiska kundmöten där jag varit delaktig i alla tänkbara situationer. Tunga bitar som dödsfall, skilsmässor, sjukdomar och ekonomiska problem är en lika stor del av vår vardag som den fantastiska lyckan över att utöka familjen, flytta ihop med sin kärlek, få ett nytt jobb och flytta hemifrån. Någonstans där mitt i allt finns jag.
Jag är tacksam över mitt jobb varje dag och ser till att ta lärdom av allt för att utvecklas. Nu är det dags för lite julledighet och sedan tar vi nya tag 2010!

Pannan har gått sönder

En säljare ringde nyss och berättade att pannan gått sönder. Tillträde om 2 veckor och alltså mitt i städ/flyttstressen. Julafton om 3 dagar. Och det är kallt ute. Vad gör man?

Problem 1 är att lösa värmefrågan provisoriskt så att inte allt fryser sönder. Det är säljarens ansvar, om det så blir med små elelement eller kupévärmare.

Problem 2 är vem som ska stå för kostnaden för pannbytekalaset. Att pannan var gammal har såklart vart känt hela tiden, men köparen hade ju ändå köpt ett hus med en fungerande panna, även om den var gammal. Kan man då som köpare kräva säljaren på att ordna en fungerande begagnad panna? Nej.

En panna från -75 lever sedan länge på övertid. Skulle den gå sönder dagen efter kontraktet, strax innan tillträdet (som nu) eller precis när köparen flyttat in spelar ingen roll. Det är vad man som köpare kan förvänta sig.

Frågan just nu är hur fort en rörmokare kan ordna fram en fjärrvärmeanläggning. Det såg lovande ut så vi ordnar nog det här också!

torsdag 17 december 2009

Vi är olika...

Har kämpat med ett hus ca 6 veckor, haft ca 5 visningstillfälle och inget bud. Begär 4.2 milj.
Vackert hus men en del att göra. Så i förra veckan kom "rätt" köpare. Gott. Då blir säljarna lite stressade och tycker det blir för högt tempo. Besiktning innan jul är svårt, de är lite krasliga. Jag förstår säljarna men risken för att köparna skall fortsätta söka är stor så jag övertalar säljarna att ändå släppa in besiktningsmannen. Jag lovade att ta hand om allt så de kunde lämna sin bostad. Det är viktigt att vi mäklare förstår kunderna men samtidigt är det svårt att säga till köparna att de inte kan besiktiga innan jul...
Att ha sitt hus till salu skall var smidigt om de valt en duktig mäklare men vi kan aldrig komma ifrån att en besiktning, visning etc måste till för att huset skall gå att sälja. Det kan kanske vara viktigt att upplysa lite extra om det så vi inte erbjuder en så smidig tjänst att de inte ens behöver ha kunderna till huset. Ibland gör vi allt och lite till för att vara smidiga.
Vi har fått snö på Österlen! Inte ofta men när det kommer så är det med besked, så även nu. Pulkan plockades fram och vinterjackan måste jag försöka hitta, har haft sommarjacka eller ingen alls tills nu! Så har vi det på Österlen, varm och skönt, zon 0. Medelhavsklimat betyder det.

måndag 14 december 2009

Besiktning....

Ett totalrenoverat hus som har ett pris efter det angivna skicket besiktigades i förra veckan där besiktningsmannen var helt förtvivlad när han återkopplade till mig.
Säljarsidan ifrågasatte besiktningen kraftigt och återkom till mig med, att det nog inte var så farligt och att de ville ta ditt egna hantverkare för att analysera skicket. Det är en utmärkt idé men det betyder inte att kunden som låtit besiktiga huset går på säljarens nya utlåtande.

Det mest anmärkningsvärda är att när besiktningsmannen pratar med köparen eller mäklaren är det ofta många fel, när säljaren eller dess ombud ringer så låter det på ett helt annat sätt. Då är det inte så farligt...
Detta gör det omöjligt att göra ett bra arbete. MOD! Hallå! Var tog allt mod vägen....
Riskanalyserna får mig att se rött. I detta fallet hade besiktningsmannen "riskat" nästan allt men när säljarens ombud tog telefonen var det inte så farligt, det KANSKE kan hända om sådär 5-10 år fram i tiden.... eller inte alls.
Att få många riskanalyser i ett protokoll gör det nästintill omöjligt att återkomma till säljaren med ev. felaktigheter. Besiktningsmannen skriver fel som finns, fel som kan komma och fel man tror kan komma. Så ser ett protokoll ut idag. Besiktningsmannen dränerar alla möjligheter för köparen att återkomma till säljaren eller besiktningsmannen. Bra om ingen skall bära ansvar mer än köparen? Prisbilden är idag marknadsmässig där jordabalken borde gälla för våra köpare. En friskrivningsklausul hade varit ärligare för då står det svart på vitt vad som gäller i avtalen. Besiktiga kunderna huset tror de att de har något skydd?! Skydd mot vad?

Om en besiktning kostar ca 9000:- borde det inte ingå en portion mod? Jag menar att man skall beskriva husets fel & brister vid besiktningstillfället. Att berätta vad som kan hända om 7 år om det regnar varje dag, en jordbävning drar in, vattenståndet höjs, vinden kommer från öst alltid, trädens löv har föroreningar som missfärgar taket och solen kommer bara vara uppe 2 timmar per dag då kan huset drabbas av........

Alla pratar om detta i vår bransch men vi har svårt att göra något!? Vi berättar för våra kunder hur en besiktning går till och vad det innebär juridiskt för de! Jag har mod att berätta och oftast läser vi igenom protokollen tillsammans men så arbetar inte alla mäklare. Det bästa är att säljaren/ köparen och besiktningsmannen är med samtidigt, då kan man inte vända den berömda kappan efter vinden! Vi jobbar oftast så men många bor inte här och besiktningarna sker aldrig på helgen då blir det såhär tokigt ibland!

Snabba besked

En del budgivare ställer krav som "besked från säljaren idag", "kontrakt imorgon bitti" eller "inflytt nästa vecka". Det är oftast bra för affärens gång att få fart på besluten. Brukar uppskattas av alla parter, inklusive mig.

Ibland kan det få motsatt effekt. En ivrig budgivare i somras forcerade alla beslut vilket gjorde att säljaren kände sig så stressad i deras samarbete att den helt valde bort bud från den budgivaren. Säljaren var en gammal man där beslutet att sälja motvilligt vuxit fram under lång tid, och hans högsta önskan var att allt fick gå i hans takt.

Mitt jobb går ut på att försöka få ihop alla människors olika viljor och förutsättningar till en lyckad affär. Den här gången lyckades det inte just mellan dem då de hade helt olika önskemål. I valet av köpare har säljaren helt beslutet i sina händer.

Denna affär fick dock ändå ett lyckligt slut med nöjda parter. Kanske inte marknadens absolut högsta pris men det är inte alltid en förutsättning för en lyckad affär.

onsdag 9 december 2009

Nytt nytt nytt!

Imorse smygstartade vi luciafirandet med att fika med vår kära bankpersonal. Luciatåget med en 2-årig pepparkaksgubbe gjorde stor succé!

En kollega på banken frågade oss hur vi upplevde marknaden, om det lugnat ner sig något?

Jag tycker att helt plötsligt verkar det som alla vill sälja, så många nya bostäder som jag fått in senaste tiden vet jag inte när sist jag hade. Däremot verkar alla köpare helt gått in i julstöket.
En kollega tycker tvärtom. Full rusning på alla objekt och inget kvar att sälja.

Men så är det ju på vår marknad. Svårt att ge en entydig bild för det går upp och ner hela tiden. Fråga samma sak nästa vecka och jag svarar förmodligen tvärtom.

Planen nu med alla nya bostäder är att de ska börja marknadsföras före jul, för att visas efter helgerna. Mellandagarna är inga bra visningsdagar, men däremot är många ute på nätet och letar då. Jag tror att det kan bli riktigt bra!

Inte bara mäklare, mamma och ledare också!

I torsdags hade vi teamdag! Vilket innebär teambilding och säljträning! Med vår företagscoach, Gertie. Superbra kvinna som får oss att plocka fram det vi alla är bra på! Oftast, (finns statistik på det), kommer vi på det som inte är bra? Hur kan det vara så, när vi faktiskt är bra på väldigt mycket. Säljer många hus, har bra referenser, hög kundnöjdhet och är störst på vår marknad!

Det lär komma från tiden vi har som barn! Att föräldrar och andra vuxna bär ett stort ansvar i hur våra barn uppfattar sig själv. Det är nog det viktigaste vi skall tänka på i vår strävan att få barn som klarar sig bra med god självkänsla. Att jämföras med varandra är inte problemet. Alla har något som är bra, fokusera på de sakerna så kommer det som är mindre bra gå mycket bättre.
Min mamma sa alltid till mig, - Jag vet du gjort ditt bästa och det kommer Du långt med! Tack mamma för att min självkänsla fick växa sig stark! Jag har aldrig hört min mamma säga något kränkande eller något som kunde ge skuld. Hon är värlsbäst och jag sa det till henne så sent som igår!
Att ge sina barn skuld är nog det svåraste att bära? Jag hör ofta vuxna skuldbelägga! Jag blir urförbannad! Tokig! Hur svårt kan det vara att ge kärlek och ömhet!!!!? Kan vi inte, så går det att lära sig. Vi har ett eget ansvar. Kan tyvärr inte använda den egna uppväxten som en ursäkt för fortsatta dumheter!

Problemet är kanske att vi inte förstår att vi måste vara i vårt "bästa läge" för att våga berätta vad vi är bra på och vad vi vill bli bättre på! Att stå på ett ben i hela livet verkar jobbigt och ostabilt Den dagen man kan sätta ner båda fötterna så gungar det inte alls! Vårt team gungar inte alls! Vi alla står på båda benen/ fötterna och har en otrolig glädje och hjälp av varandra. Ibland måste vi däremot krypa in i vårt "anpassade läge" men vi gör det medvetet och dränerar oss därför inte på någon energi! Det kan vara när vi träffar kunder som är precis vår motsatts. En bra mäklare skall kunna möta alla kunder. Det är då vår träning hjälper oss.

Om alla någon gång fick möjlighet att fokusera en stund på det egna jaget och ta hand om det så skulle det se mycket annorlunda ut! Jag är rädd för att alla som inte mår bra står på ett ben, antingen i sin relation, sitt arbete eller i någon annan situation? Kan vara andra anledningar men man kan våga tänka tanken vad det beror på att vi idag är sjukare än för 10 år sedan?

Blir alla synliggjorda? Får alla ett leende och en klapp på axeln varje dag? Får alla några positiva ord på vägen? Tror vi på våra medmänniskor? Har vi mod att visa oss sårbara? Det syns när vi har det gott. Vi kan ändra på en hel del själv. Lite i taget så har vi alla till slut nått vårt bästa läge.

fredag 4 december 2009

Den åtråvärda Fastighetsbyrågranen

Den här veckan har vi börjat annonsera inför årets julgransutdelning! Vi bjuder alla som köpt eller sålt bostad genom oss under året på en julgran. En mycket uppskattad gåva och något som man efter affärens slut inte förväntar sig.

Redan nu kommer det in massor av bokningar. Det ska bli så kul att träffa alla kunder igen över lite glögg och pepparkakor innan jul.

Ja. Det har varit väldigt lugnt på telefonen nu på fredageftermiddagen, annars hade jag inte haft tid att göra detta konstverk.

Häftigt med nya kollegor

Vilket våldsamt ös....
Teambilding är otroligt utvecklande! Alla finner nya sidor hos sig själv och andra.
Det ger en puff i rätt riktning och allt känns fantastiskt.
I helgen tänkte jag sälja ett hus i Simrislund, bra hus och praktsikt för en barnfamilj. En annan mäklare har haft det tidigare men inte lyckats. Ingen kom på visningen....
Det var märkligt? Hoppas det kommer någon imorron.
Tror jag har sålt ett fint hus vid havet idag. Väntar bud på måndag.
Skall tillbringa kvällen med en kompis, se på bio och äta gott.
Ha en trevlig helg,

tisdag 1 december 2009

1 december 2008...

..var ingen rolig dag. Med en världsekonomi som minst sagt var i gungning och jag som relativt ny på ett arbete som är mycket konjunkturberoende undrade jag nog för en sekund vad i hela friden jag valt för bana i livet... Allt stod still för ett ögonblick, ingen vågade sälja bostad och ingen vågade köpa.

1 december 2009...
..kan vi lägga bakom oss ett år, en höst och framför allt en novembermånad som varit bland de mest framgångsrika någonsin. Arbetslösheten har såklart slagit hårt mot vissa industritäta orter hos oss, men bostadsmarknaden har präglats av för litet utbud och stor efterfrågan.

Vem vågar sia något om 2010?